Isırgan otu, ısırgangiller familyasında bulunan bir bikti türüdür. Asya, Avrupa, Afrika, Avustralya ve Amerika bölgelerinde yetişir. Yaz aylarında (Mayis/Ağustos gibi) çiçek açarlar. Bilim dünyasındaki adı "Urtica dioica"dır. Urtica, latincede yakmak anlamına gelen "urere" kökünden gelir. Isırgangiller familyasında bulunan diğer bitkilere yapışkan otu, rami, boehmeria gibi bitkiler örnek verilebilir.
Nasıl Isırır? 😅
Bitki genelinde formik asit, histamin, serotonin, asetilkolin, leukotriens, flavonitler gibi maddeler bulunur. Bitkinin üst kısmında ise tende yanma hissi uyandıracak tüyler bulunur. İğneye benzeyen bu tüylerin aslında içerisinde formik asit, histamin maddeleri yoğunlukta bulunur. Tüp şeklinde bulunan bu iğneler oldukça hassastır. En ufak bir temas veya sürtünme halinde uçları bükülerek içinde bulundurduğu sıvıyı dışına aktarır. Bu sıvının ten ile teması halinde tende aşırı yanma hissi uyandırır. Ardından temas eden yerler kabarır ve yoğun kaşınma hissi devam eder. Oluşan bu durumdan dolayı bu türün adı Türkçe'ye "Isırgan" olarak geçmiştir.
Tüketilir mi?
Isırgan otu, içerisinde barındırdığı histamin ve formik asit nedeni ile vücudunuzda alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Çoğu platformda olduça faydalı olduğundan ve tüketilmesi gerektiğinden sözedilir. Özellikle belirli hastalıklara sahipseniz, kullandığınız ilaçlar var ise; bu ilaçların tesirini düşürebileceği gibi arttırıbilir de. Bu nedenle doktorunuza danışmadan ısırgan tüketimini kesinlikle uygulamayınız.
jamiryon 05 Ağustos 2018 - 10:17:49
Çocukluğumun köy şakalarının yegane enstrümanı