Loading

İlginç Tarih Öncesi Hayvanlar

Opabinia

Tarih öncesi yaratıklar denildiğinde aklınıza önce dinozorlar gelir. Biraz daha zorlarsak smilodon, dev tembel hayvan ya da mamut da zihnimizi meşgul edecektir. Ancak bunlarda çok daha garip, gördüğünüzde inanmakta zorlanacağınız hayvanlar da dünyadan geçmiştir. İşte o garip hayvanlardan bazıları...

4 Kanatlı Kuş (Microraptor)

Microraptor yaklaşık 130 milyon yıl önce yaşamış bir etçil dinozordur. Adının anlamı "küçük hırsız"dır. Kuşların atası olan bu dinozor dört uzvunda da kanat benzeri tüylü yapılara sahipti. Ancak bu tüylü uzuvlar uçmaktan çok süzülmeye yarıyordu. Küçük boyuna rağmen (1 metreden daha kısadır) başarılı bir avcı olduğu düşünülmektedir. Kanat tüy yapılarından dolayı iyi bir uçucu olmadığı konusunda bilim adamları hemfikirdir. 

3 Boynuzlu Antilop (Synthetoceras Tricornatus)

Synthetoceraslar 8.5 milyon yıl önce yaşamışlardır. Türün erkeklerinin boynuz yapısı günümüzde hiçbir hayvanda göremediğimiz garip bir şekle sahiptir. Synthetocerasların diğer iki boynuzu aynı diğer memelilerde olduğu gibi kafanın üzerinde gözler ve kulakların arasındadır. Ancak 3. boynuzu burunlarının hemen üzerinde "Y" şeklinde bir çatala benzemektedir. Bu boynuzun tamamen bölge sahiplik kavgaları ve dişileri etkilemek için kullanıldığı düşünülmektedir, zira boynuz toprağı kazmak gibi basit işler için bile uygun değildir. 

Kılıç Dişli Su Aygırı (Archaeotherium)

Archaeotheriumlar yakın zamana kadar domuza benzer şekilde resmedilseler de su aygırlarının yakın akrabaları olduğu anlaşılmıştır. Hepçil olduğu düşünülen bu hayvanın vücut ve diş yapısı avlanmak için de oldukça uygundur. Ancak bilim adamları zor zamanlarda kök ve yumrularla da beslendiklerini düşünmektedirler. Leş ile beslendikleri ihtimalini de göz ardı etmeyen bilim adamları büyük köpek dişlerinin kemikleri parçalayacak kadar güçlü olduğunu düşünmektedirler. Su aygırlarının ataları oldukları düşünüldüğünde vücut yapıları oldukça sıra dışıdır. 

Vejetaryen Timsah (Desmatosuchus)

Günümüzdeki timsahların atalarından olan Desmatosuchuslar avcı bir hayvanın vücut yapısına sahip olsalar da otçul beslenmekteydiler. Kalın ve dikenli zırhı ile düşmanlarına karşı oldukça korunmalı olmalarının yanı sıra hızlı birer koşucu ve yüzücüydüler. Zaman zaman böceklerle de beslendiği düşünülen Desmatosuchuslar 200 milyon yıl önce yaşamışlardır. 

Uzun Dişli Balina (Odobenocetops)

Odobenocetopslar yaklaşık 6 milyon yıl önce yaşamış Mors benzeri dişlere sahip yunuslardı. Narwhallerin ataları olduğu düşünülen Odobenocetopslar dişlerini deniz tabanını kazmak için kullansalar da erkeklerin dişlerinin daha uzun olması, bu dişlerin aynı zamanda muhtemelen dişileri etkilemek için kullanılan birer süs olduklarını düşündürmektedir. 

Kürek Ağızlı Fil (Platybelodon)

Fillerin akrabası olan Platybelodonların önceleri ağızlarını kürek gibi kullandıkları düşünülmekteydi. Ancak son bulgular gösteriyor ki; ağızlarını bir tırpan gibi kullanarak otları biçiyor ve ağaç köklerini kazabiliyorlardı. 4-15 milyon yıl önce yaşamış bu canlının fosillerine Kafkasya bölgesinde rastlanmıştır. 

Fırça Kafalı Köpek Balığı (Stethacanthus)

Yaklaşık 323 milyon yıl önce yaşamış olan Stethacanthuslar her ne kadar çok korkunç şekilde resmedilseler de bulunan fosillerin boyları 70 santimetreden daha uzun değildir. Sıra dışı yüzgeci adeta fırça kaplanmış bir ütüye benzeyen bu köpek balığının aynı zamanda alt yüzgeçlerinin yanında da kamçı benzeri ek uzuvları mevcuttur. Garip sırt yüzgeçlerinin düşmanlarını korkutmak için bir yapı olduğu düşünülse de sadece erkeklerde bulunması bu yüzgeçlerin eş seçiminde kullanılmış olması ihtimalini artırmaktadır. 

Kaplumbağa Kafalı Balık (Dunkleosteus)

Nesli tükenmiş bir balık türü Dunkleosteuslar, büyük beyaz köpek balığının atası olan megalodonların soyunun tükenmesinde rolü olduğu düşünülen canlılardır. Boylarının 6-10 metreye ağırlıklarının ise 2-4 tona kadar ulaşabildiği tahmin edilen bu canlılar yaşadıkları dönemde rakipsiz avcılardı. Bu hayvanla ilgili ilginç olan başka bir özellik ise dillerini bukalemunlar gibi kullanarak avlarını yakaladıklarının düşünülmesidir. 

Zürafa Boyunda Uçan Sürüngen (Quetzalcoatlus)

Quetzalcoatlus şimdiye kadar bilinen uçan en büyük canlıdır. İsmini Aztek tanrısı Quetzalcoatl'dan almıştır. Fosilleri üzerinde yapılan araştırmalar ve bilgisayar modelleri göstermiştir ki 4 km kadar yüksekte ve 13-19 bin km kadar hiç durmadan uçabilmeleri olasıdır. Ulaşabileceği maksimum hızın 130 km olduğu düşünüldüğünde bu hayvanların 10 gün kadar hiç durmadan uçabilmiş olması mümkündür. Ancak diyetleri incelendiğinde çoğu zaman yerde avlandığı görülmüştür. 

Robot Kollu Deniz Kabuklusu (Opabinia)

Bu garip görünüşlü canlılar 4-7 cm arasındaydı ve beslenmek için kullandıkları adeta bir robot kol gibi çalışan bir uzva sahiptiler. Modern tardigradların en yakın akrabası olduğu düşünülen bu canlı adeta evrim temalı video oyunlarından çıkmış gibidir. Korkunç görünüşlerine rağmen yumuşak besinlerle ve ölü organik besin kalıntıları ile beslendikleri düşünülmektedir. 

 

Umut Utku TAŞDEMİR
Yönetici / 86 Yazı / 3,7M Okunma

1986 yılında şans eseri il olmuş bir İç Anadolu şehrinde doğdu. Henüz bir yaşındayken ailesinin işi sebebiyle memleketi olarak hissettiği yere, Antalya'ya taşındı. İlk ve orta öğrenimini Antalya'da tamamlamıştır. Üniversite öğrenimini tamamladığı Ankara'da ikamet etmektedir.  En ufak bilgi kırıntısına dahi müthiş bir iştahla saldıracak kadar meraklı yapısı sayesinde ilgi alanı geniş olan yazarımız, özellikle müzik, sinema ve biyoloji konuları ile ilgilidir.  Minnak bir de kızı vardır.

Berfin 15 Aralık 2020 - 17:34:58

Yanıtla

BEN BU HAYVANLARI OKUL PROJESİNDE KULLANDIM VE 1. OLDUM OKUL GENELİNDE. ÇOK GÜZEL HAYVANLAR VE İLGİNÇLER. ÖDEVLERİNİZDE PROJELERİNİZDE KULLANABİLİRSİN. TAVSİYE EDERİMM


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST