Loading

Filler Hakkında Bilgiler

Bir Yaratılış Harikası Filler: Nesli tükenmekte olan karanın kralları.

Koşan Fil

Filler genel anlamda Asya ve Afrika olarak iki türe ayrılır. Karada yaşayan hayvanların en irisi olan Afrika fili türü, Asya fil türünden daha büyüktür. Ortalama bir Afrika fili 7-8 ton iken, Asya filleri ancak 5 tona ulaşabilir.

Filleri diğer memeli hayvanlardan ayıran en önemli özellikleri hortumlarıdır. Hortumları kemik içermez ve dile kolay 100 bin çeşit kas grubu barındırır. Fil bununla ağzına yiyecek ve su götürebildiği gibi kendini korur, bir ağacı dahi kolayca yerinden söker ve yerden toplu iğne kalınlığında bir cismi alabilir. Ayrıca hortumları ile bir kerede bir insanın 3 günlük su ihtiyacı kadar suyu çekebilirler. Fillerin sadece omuz ve kalçalarında eklem vardır. Bu sebeple ya ayakta ya da bir yere dayanarak uyuyabilirler.

Filler insanlar kadar hatta daha uzun yaşayabilirler ve ortalama yaşam süreleri 70 yıldır. Günümüzde filler nesli tükenmekte olan hayvanlardan biridir ve bu yaşam sürelerinden bahsedilemiyor. Dünyayı kasıp kavuran kuraklık, otçul olup suya yakın yerlerde yaşamını sürdüren filler için kaçınılmaz bir nüfus azalmasına yol açıyor. Fil nüfusunun azalmasındaki bir diğer önemli etken ise fildişi için yapılan kaçak avcılıktır. Filler dişlerini, hortumlarını korumak, toprağı kazarak su aramak, nesneleri kaldırmak, ağaçların kabuğunu yüzmek, yiyecekleri bir araya getirmek ve kendilerini savunmak için kullanır. Bir kere söküldü mü, dişler kendini yenileyemez. Fildişi avcılığı çoğunlukla hayvanın ölümü ile sonuçlanır, çünkü dişler fillerin kafatasına gömülüdür ve merkezinden sinir geçer.

Sahte Afrodizyak ürünleri satan sömürü sektörü, Fil dişini ana madde olarak göstermekte, özellikle Asya’da fildişleri oyulabilecek bir süs ve sanat objesi, bir nevi statü sembolü ve ticari yatırım olarak görülmektedir. Uluslararası örgütler fildişi için avlanmayı en aza indirmeye çabalasa da küresel çapta bir kontrol söz konusu olamamaktadır.

Fillerin hamilelik süresi yaklaşık 2 yıldır ve 7 yılda bir doğum yaparlar. Yeni doğan bebek bir fil ortalama 100 kilodur ve 3 yıl boyunca annesinin bakımına muhtaçtır. Filler büyüklüklerinden kaynaklı doğal bir düşmana sahip değildirler ancak bebek filler birçok yırtıcının akşam yemeği olabilir. Tabi bu o kadar kolay değildir. Filler gruplar halinde yaşayıp hareket ettiklerinden yavru filler sürekli aile fertleri tarafından koruma altındadırlar. Birkaç dişi ve yavrularından oluşan grubun lideri en yaşlı dişidir. Ergenliğe ulaşan erkek filler aile gruplarını terk eder, yalnızca çiftleşmek için eş aradıklarında aile grupları ile bir araya gelirler. 

Filler çağlar boyunca savaşlarda tank görevi görmüş, derisinden kalkan, dişlerinden nice savaş aletleri elde edilmiştir. Fil Hindistan’da halen aşılması güç dağ ve ormanlarda seyahat aracı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca eğitilen birçok filin gücünden yararlanılıp kullanıldığı bilinmektedir.

(P. Bamborough, Treasures of Islam, London 1976, s. 30)

 

 

Kaynakça (BİBLİYOGRAFYA)

1. https://www.gelgez.net/fildisi-ve-gergedan-boynuzu-ne-ise-yarar/
2. https://islamansiklopedisi.org.tr/fil
3. https://tr.wikipedia.org/wiki/Fil

İrem Ustaömer
Standart Üye / 2 Yazı / 9,2K Okunma

(Hacettepe Üniversitesi) Hemşire İstanbul


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST