Loading

Battaniye Ahtapotu

Battaniye Ahtapotlarının cinsler arası inanılmaz boyut farkına ek olarak savunma ve çiftleşme mekanizmaları da şaşırtıcı, gelin yakından bakalım.

dişi battaniye ahtapotu

Battaniye Ahtapotunun Biyolojik Özellikleri

Bilimsel ismi Tremoctopus olan bu tür yetişkin dişilerin sırt ve sırt yanı kollarını bağlayan uzun, şeffaf ağlardan ötürü “Battaniye Ahtapotu” olarak anılırlar. İngilizcede de aynı şekilde “Blanket Octopus” olarak bilinmektedir.

Bu canlılarla ilgili en ilginç noktalardan biri 2002 yılına dek tek bir erkek battaniye ahtapotunun keşfedilememiş olmasıdır. Bunun sebebi ise bilim insanlarının yanlış boyutlarında bir canlı arıyor oluşudur. Bu türün dişileri erkeklerinden 40.000 kat daha büyük olabiliyorlar. Hayvanlar alemindeki erkek dişi arası boyut farkında açık ara önde olan bir çiftle karşı karşıyayız.

Görseldeki erkek battaniye ahtapotu yalnızca 2,5 cm. Bununla birlikte dişiler 2 metreye ulaşabiliyor.

 

Tremoctopuslar, Tremoctopus gelatus, Tremoctopus robsoni, Tremoctopus gracilis ve Tremoctopus violaceus olmak üzere 4 türden oluşur, en yaygın görülen türü ise Tremoctopus violaceus’tür. Tropikal denizlerde orta sularda yaşadıkları gözlemlenir. Boyutu ancak dişinin göz bebeği kadar olan erkek battaniye ahtapotlarında “hektokotil” denilen özelleşmiş bir kol bulunur. Bu kol erkeğin üreme organıdır ve sperm muhteva eder. Çiftleşme anında bu kol erkek bireyin vücudundan ayrılır ve dişinin mantosuna tırmanarak yumurtaları döllemek amacıyla solungaç boşluğuna girer.

Yapılan araştırmalar daha da ilginç gerçekleri gözler önüne serer. İncelenen dişi bireylerde canlı sperm içeren ve farklı erkek bireylere ait birden fazla kol tespit edildiği olmuştur bu da bize gösterir ki dişi bireyler koşulları uygun olduğunda kullanmak üzere bu kolları vücutlarında saklamaktadırlar. 100.000 civarı döllenmiş küçük yumurta dişinin dorsal kollarının vücuda birleştiği noktada sosise benzeyen kalsiyum bir salgı ile vücuda tutunurlar ve olgunlaşana dek burada kalırlar.

Battaniye Ahtapotlarının Savunma Mekanizması

Gelelim savunma mekanizmasına. Battaniye ahtapotları bu noktada da diğer ahtapotlardan farklı bir duruş sergiliyor. Diğer ahtapotların aksine tehlike karşısında mürekkep salgılamıyorlar. Battaniye ahtapotları Portekiz Askeri ( Physalia physalis ) olarak bilinen bir denizanası türünün zehrine karşı bağışıktırlar.

Portekiz Askeri ( Physalia physalis )

 

Battaniye ahtapotlarının erkekleri ve 7cm’den küçük dişi bireyleri, Portekiz Askerinin tentaküllerini kendi iki dorsal kollarına bağlarlar. Bu zehir küçük balıkları ve diğer ufak canlıları kolayca felç edebilir. Bireyler büyüdükçe bu tentaküller etkisini kaybeder, bunun sebebine dair bir teori erkek bireylerin büyümemesidir. Aşağıdaki fotoğraftaki bireyde fotoğrafın alt kısmında kalan iki koldaki tentaküller rahatça görülebilir.

Olgunlaşan dişi bireylerde ise savunma mekanizması olarak onlara ismini veren perde şeklinde battaniye görev alır. Açıldığında olduğundan çok daha büyük ve ürkütücü görünmesini sağlayan bu battaniye yaklaşmak isteyen düşmanların tekrar düşünmesine sebep olur. Yine de korkmadan yaklaşan bir avcı olursa bu perde yapı kolayca dişinin vücudundan ayrılır ve kuyruğunu bırakan kertenkelenin amacıyla aynı amaca hizmet ederek avcıyı şaşırtır.

Bu türler farklı renklerde görülebilirken aşağıdaki videoda nadir görülen gök kuşağı renklerinde bir bireyin kameraya yakalanan ahenkli süzülüşünü izleyebilirsiniz.

 

Seval KESKİN
Redaktör / 22 Yazı / 191,0K Okunma

1985 doğumlu. Yazılım sektöründe geçirdiği kurumsal yılların ardından şu an huzurla çevirmen olarak çalışmakta. Kalıplaşmış düşünce çerçevelerinin dışına çıkabilen insanları ve bunun dışında kitaplarıyla yalnızlığı tercih eder, kedi sever, bisiklet biner, doğa aşığı bir kamp insanıdır.  


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST