- 1. Genel Özellikleri
- 2. Beslenme Şekli
- 3. Üreme
- 4. Nerelerde Yaşar
- 5. Peygamberdevesi Türleri
- 5.1. Orkid Mantis (Orkide Mantis)
- 5.2. Idolomantis Diabolica
- 5.3. Blepharopsis Mendica
- 5.4. Pseudocreobotra Ocellata
- 5.5. Deroplatys
- 5.6. Deroplatys Iobata
- 5.7. Gongylus Gongylodes
- 5.8. Creobroter Gemmatus
- 6. Peygamber Devesi bir Çekirgeyi Yiyor
Peygamberdevesinin bilimsel adı Mantodea'dır. Bir üst takımda ise Dictyoptera sınıfı bulunur. Dictyoptera sınıfına ait 1,800 böcek türü vardır. hamam böcekleri de bu sınıfın arasındadır. Peygamberdeveleri diğer böcekleri yiyerek beslenir. Adeta bir yamyam gibi vahşice kendi boyutlarında bir çekirgeyi bile kırıntı bırakmadan yiyebilir. Peygamberdevesi ismini almasının nedeni öndeki iki ayağının kıvrık bir şekilde duruşunun dua ediyor görüntüsü oluşturmasından kaynaklıdır. Evcil hayvan grubundadır ve evlerinde peygamberdevesi besleyenler vardır.
Peygamberdeveleri birçok alana da konu olmuştur. Uzak Doğuya özgü savunma sanatlarında peygamberdevesi teknikleri bulunur.
Genel Özellikleri
Peygamberdeveleri bir yiyeceği ne kadar hızlı yeseler de hareket anlamında çok hızlı değildirler. Yavaş hareket eden böceklerdir. Ön ayaklarında dikenler ve dişler bulunur. Bu ayaklarla tuttuğunda avını parçalama konusunda diken ve dişler büyük oranda etkilidir.
Uzun ve ince bir vücut biçimi vardır. Kafa yapıları ise üçgendir. Yetişkin bir peygamberdevesi 5 ile 13cm uzunluğunda olabilir. Dişi Peygamberdeveleri erkeklerden daha büyüktür.
Haşerelerden korunmak için bazı yerlerde özellikle peygamberdevesi yetiştirilir. Böylelikle bölgedeki haşere ve böcekleri yiyerek insanları bu durumdan kurtarabilir.
Peygamberdeveleri bir tehdit karşısında ön ayaklarını açarak karşısındaki tehdidi korkutmayı hedefler. Bu şekilde uzun süre kalabilir.
Kanatlarını da kaldırırlarsa daha etkileyici bir şekilde korku salabiliyor. Hatta bazı türlerin karın bölgelerindeki havayı dışarı atarak ıslık tarzında bir ses çıkardıkları da kayıtlara geçmiştir.
Beslenme Şekli
Peygamberdeveleri normal şartlarda böceklerle beslenir. Ancak bazı durumlarda protein ihtiyaçları karşılanmaz ve küçük memelilere de saldırdığı görülür. Cüce fare ve sinek kuşu yediği görülmüştür. Genel olarak ana besin kaynakları; hamam böcekleri, karıncalar, termitler, kene, cırcır böceği, çekirge.. Yamyam denmesinin de bir nedeni vardır. Çiftleşme esnasında dişi olan Peygamberdevesi erkek olanı eğer isterse yiyebilir. Çok çok nadir de olsa bitki ile beslendiği de görülür. Ayrıca yumurtadan yeni çıkan henüz olgun olmayan (nimf) Peygamberdeveleri o kadar obur doğarlar ki önlerine ne çıksa yemeye başlarlar. Buna birbirleri de dahildir. Evet, yavrular da birbirlerini yiyebilir.
Üreme
Peygamberdevelerinin tipik olarak üreme dönemi sonbahardır. Ancak tropikal bir bölgede ise yılın her döneminde çiftleşmesi mümkündür. Dişi Peygamberdevesi erkeğini çiftleşme sırasında yiyebilir. Ama erkek böcekler kafası veya bacakları yense bile çiftleşmekten vazgeçmezler ve çiftleşmeye devam ederler 🙄 Dişiler koza benzeri bir kapsül içerisinde 100-200 civarında ağaçlara, çalılara veya kayalık alanlara yumurta bırakır. Bu kapsül sayesinde olumsuz havalardan ve dış etkenlerden korunurlar.
Erkek peygamberdeveleri çiftleşmek için dişi bulma konusunda çok başarılıdırlar. Dişilerin kokusunu 10 km öteden alabilirler.
Nerelerde Yaşar
Peygamber develeri tropikal bölgeleri sever. Genelde tropikal ve tropikal bölgelerin çevrelerinde (astropikal) bölgelerde yaşar. Orkide Peygamber develeri Kanada bölgesinde yaşayan tek türdür. Afrika'nın kuzeyinde ve Avrupa'nın içlerine doğru yayılmış birçok tür vardır.
Peygamberdevesi Türleri
Yaşadığı bölgeye göre, çiçeğin, bitkinin, çalının hatta yaprağın şeklini alabilirler. Adaptasyon ve kamuflaj konusunda çok başarılıdırlar. Bilim dünyasında 2.400'den fazla tanımlanmış peygamber devesi türü vardır. Bu türlerden bazıları aşağıdadır.
Orkid Mantis (Orkide Mantis)
Bu tür bilinen en güzel Peygamberdevesi türüdür.
Idolomantis Diabolica
Blepharopsis Mendica

Pseudocreobotra Ocellata

Deroplatys
Deroplatys Iobata
Gongylus Gongylodes
Creobroter Gemmatus