Loading

Yalnızlık Nedir ve Yalnızlıkla Baş Etme Yolları Nelerdir?

yalnızlık

Yalnızlık Nedir?

Yalnızlık genel olarak, insanların sosyal ya da bireysel yetersizlikleri nedeniyle hissettikleri olumsuz bir duygu olarak tanımlanmaktadır.
Araştırmacılar yalnızlık hakkında üç ayırıcı ve önemli noktayı belirlemişlerdir. Bunlar:

  • Yalnızlık bireyin doyurucu sosyal ilişkilerinin olmamasından kaynaklanır,
  • Yalnızlık her zaman bireyin kendini toplumdan izole etmesinden kaynaklanmaz, aynı zamanda bireyler kendilerini kalabalık içinde de yalnız hissedebilir.
  • Yalnızlık bireyde olumsuz duygular yaratır ve acı verici hale gelebilir.

Neden Yalnız Hissederiz?

Günümüzde artarak ilerleyen yalnızlık duygusu, insanların daha çok içlerine kapanmalarına ve kendilerini çaresiz hissetmelerine neden olmaktadır.

Peki bu duygunun kaynağı nedir?

Yalnızlık hissinin nedenleri arasında;
Çocukluk anılarından tutun da büyüdüğümüz çevre, cinsiyetimiz, medeni halimiz, gelir düzeyimiz, utangaçlık seviyemiz, fiziksel özelliklerimiz, sağlık durumumuz, bağımlılıklarımız, boşanma, yakın bir ilişkinin son bulması, yer değişimi, iş değişimi, yaşa bağlı değişimler gibi birçok neden sıralanabilir.
Ayrıca internet başında geçirilen zamanın artmasının toplumsal hayattan uzaklaşmaya, sosyal ilişkilerin zayıflamasına, aile ve çevreyle daha az iletişimde bulunmaya neden olduğu da araştırmalar sonucu ortaya konmaktadır.

Süresine Göre Yalnızlık Türleri Nelerdir?

Yalnızlık hissinin yaşanma süresi yalnızlığın türünü belirlemekte önemlidir.

Nedir bu yalnızlık türleri?

  • Geçici yalnızlık
  • Durumsal yalnızlık
  • Kronik Yalnızlık

Geçici yalnızlık günlük hayatta hissedilen, basit ölçekli, kısa süren yalnızlık tipidir.
Durumsal yalnızlık, bireylerin sosyal ilişkilerinde yaşadıkları değişimlerdir. Ve durumsal yalnızlığın süresi uzarsa kronikleşebilir.

Nedir bu değişimler?

  • Boşanma,
  • Ayrılık,
  • Yeni bir şehre veya eve taşınma,
  • İşten atılma,
  • İş çevresinde değişiklik,
  • Sevilen birinin vefatı gibi.

Kronik yalnızlık ise bireyin kendini sosyal ilişkilerden mahrum bıraktığı, iki yıl ya da daha fazla süren yalnızlık türüdür.

Yalnızlık Hissinin Olumsuz Sonuçları

Yapılan araştırmalara göre uzun süreli yalnızlık hissetmek bireylerde olumsuz ruh haline dönüşmektedir. Bu olumsuz ruh halleri bireylerin anksiyete, öfke nöbetleri, iyimserlik veya aksine kötümserlik, güvensizlik gibi hisler yaşamasına neden olabilmektedir.

Yalnızlıkla Baş Etme Yolları Nelerdir?

Yalnızlıkla baş edebilmenin bir standardı olmasa da bir takım yöntemlerin, bireylerin zaman içinde yalnızlık duygusuyla barıştıklarını göstermektedir:

Beklentilerin Azaltılması

İçinde yer aldıkları ilişki ya da sosyal çevrede bireylerin, diğerlerinden beklentilerini azaltmaları ilişkilerinin niteliğini değiştirebilir. Bireylerin, diğerlerinin kendileri için bir şeyler yapmalarını beklemek yerine kendileri adım attıkları takdirde yetersizlik duygusu, özgüven ve değersizlik sorunlarıyla da baş edebildikleri görülmektedir.

Adaptasyon

Sosyal çevre ve ilişkilere uyum sağlamaya çalışarak toplumsal yaşama adapte olmaları yalnızlık duygusunu azaltmaya yardımcı olabilmektedir. (Bireylerin kendilerini diğerlerinden farklı görmelerinden kaynaklı yalnızlık duygusu ile baş edilebilir),

İş Seçimi

Kendilerini mutlu hissedecekleri iş seçimi, yaptıkları işte daha üretken olmalarını sağlamakla beraber, iş ortamında edinecekleri yeni arkadaşlıklar yalnızlık duygusunu azaltmaya etkili etkenlerdendir.

Yeni İnsanlar Tanımak

Yalnızlık duygusunun giderilmesine katkı sağlayan bir diğer önemli adım da yeni ilişkiler kurmaktır. Yeni insanlar tanımak bireyi birçok alanda geliştirebileceği gibi yapılacak aktivitelerle uyumlu hissettikleri diğer bireylerle ortak bir dil oluşturmalarını sağlamaktadır.

Nasıl Yeni İnsanlar Tanırız?

Yeni insanlarla tanışmak için öncelikle sosyalleşme adımı atılması gerekmektedir. Bir hobi edinmek (fotoğrafçılık, resim, seramik, yemek kurslarına gitmek, ebru sanatı öğrenmek, bir müzik korosuna kayıt olmak gibi), bilimsel veya bilişsel bir kursa kayıt olmak kişisel gelişime katkı sağlayacağı gibi yeni bir çevrenin oluşturulmasına da etkilidir.

Doğada Daha Fazla Zaman Geçirmek

Outdoor aktiviteleri olarak adlandırılan ve dilimize doğa aktiviteleri olarak yansıyan aktivitelerin, bireylerin fiziksel koşullarını iyileştirdiği ve geliştirdiği gibi yalnızlık hissini de azalttığı bilinmektedir. Bu aktivitelerle bireyler sınırlarını zorlar, paylaşımlar artar, doğayla iç içe, farklı ve eğlenceli zaman geçirebilir.

Nedir Bu Aktiviteler?

  • Bisiklete binmek,
  • Balık tutmak,
  • Bitki yetiştirmek,
  • Yürüyüş yapmak,
  • Piknik yapmak,
  • Kamp yapmak,
  • Koşmak,
  • Yoga yapmak vb.

Arkadaşlarla ve Aileyle Zaman Geçirmek

Bireylerin sevdikleri insanlarla nitelikli zaman geçirmelerinin yalnızlık hissinde azaltma yarattığı bilinmektedir.

Nasıl Nitelikli Zaman Geçirilir?

Örneğin sürekli görüşülen arkadaş grubu ile daha önce yapılmayan farklı aktiviteler yapmanın, kişisel gelişimi sağlamanın yanı sıra yalnızlık duygusunu da etkilediği bilinmektedir.

  • Kitap kulübü oluşturmak ve okunan kitapların tartışılması,
  • Arkadaş grubundaki her bir bireyin kendi uğraş alanında yaratıcılığını ortaya koyduğu toplantılar düzenlemek ve bu uğraşılar üzerinde toplantı sonunda konuşarak paylaşımda bulunmak (resim yapmak, şiir yazmak, kitap okumak, kitap yazmak, hikaye yazmak, seramik, heykel, müzikle uğraşmak, sosyal medya araştırmacılığı ve yönetimi, bilimsel tez, makale yazımı gibi ) ,
  • Birlikte film izlemek ve izlenilen film üzerine fikir paylaşımında bulunmak,
  • Hafta sonu yapılacak açık hava aktiviteleri , doğada yürüyüş, yürüyüş sonrası ya da öncesi yoga, yürüyüş sonrası daha önceden planlanmış bir konu veya planlanmamış herhangi bir konu üzerine konuşmalar yapmak.

Spor Yapmak

Spor yapmak fiziksel dayanıklılığı artırdığı gibi duygusal olarak da güçlenmeyi sağlayan bir aktivitedir.

  • Depresyonu ve kaygıyı engeller.
  • Rahat ve derin bir uyku sağlayarak uykuyu düzenler.
  • Spor ile endorfin hormonunun salgılanmasının artması bireylerin kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar.
  • Daha özgüvenli ve huzurlu olunur.

Ayrıca toplu alanlarda yapılan spor bireylerin sosyalleşmesini sağlar. Böylece yalnızlık duygusuyla savaşan bireyin bu duygudan kurtulması kolaylaşır.

 

Kaynakça:

* http://acikerisim.selcuk.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/12132/Vesile ÇAKIR,-Vedat ÇAKIR.pdf?sequence=1HYPERLINK "http://acikerisim.selcuk.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/12132/Vesile ÇAKIR,-Vedat ÇAKIR.pdf?sequence=1&isAllowed=y"&HYPERLINK "http://acikerisim.selcuk.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/12132/Vesile ÇAKIR,-Vedat ÇAKIR.pdf?sequence=1&isAllowed=y"isAllowed=y
* http://dergipark.gov.tr/download/article-file/87105
* https://www.researchgate.net/profile/Ayseguel_Batiguen2/publication/233764646_internet_bagimliligi_Yalnizlik_ve_kisilerarasi_iliski_tarzlari_acisindan_bir_degerlendirme/links/0fcfd50b5b47ccc571000000/internet-bagimliligi-Yalnizlik-ve-kisilerarasi-iliski-tarzlari-acisindan-bir-degerlendirme.pdf
* http://sbd.dergi.anadolu.edu.tr/yonetim/icerik/makaleler/1035-published.pdf

 

Pınar Candan
Yazar / 5 Yazı / 31,9K Okunma

Gezginpike :)


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST