Loading

Ağaçların Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Dendrokronoloji ekipmanları ve ağaç halkaları

Yeryüzündeki tüm canlılar, hayata başladıklarından itibaren, Dünya'nın Güneş etrafında tam turunu dönmesi üzerine 1 yaş daha yaşlanırlar. Bu doğadaki her şey için geçerlidir. Var oluşundan bu yana her şey yaşlanmıştır. Bir insanın yaşını öğrenmek için ona sormanız yeterli olur. Size yaşını söyleyemese bile ona şöyle bir baktığınızda tahmin etmeniz tam yaşını bilmeseniz bile ortalama olarak yakın bir tahminde bulunacağınıza eminim. Bu tahmini yürütürken, yüz hatlarına, yüz çizgilerine, ses tonuna, elindeki kırışıklıklara bakıyor olmanız büyük bir etki gösterecektir. Bu durumda bir insanın yaşını tahmin ederken bahsetmiş olduğumuz bu özellikler bizim tahmin için kullanacağımız bilgi kaynağıdırlar.

Fakat bilim dünyasında bu işler böyle yürümez. İnsandan alınan doku örnekleri, kemik yapısı ve vücudun tepki süreleri gibi bilimsel deneylere tabi tutulur. Ağaçlarda ise bir ağaca bakarak yaşını tahmin etmek hiç mümkün değildir. Birçok ağaç türü farklı hızlarda anormal şekillerde büyüyebileceği gibi bazı türlerde ise bu durum çok daha yavaştır. Ancak bilim bu noktada imdadımıza yetişiyor.

Ağaçlar geçirdikleri zaman diliminde içlerinde halka halka genişlerler. Bu halkalar tam bir veri tabanıdır. Ağaca ait tarihsel kimlik bu halkalar içerisinde yatar. Bu halkalar bilim dünyasında Büyüme Halkaları olarak adlandırılırlar. Bu halkalar tamamen mevsimlerle alakalıdır. İlk bahar gibi doğanın çiçek açtığı yeşillendiği, ağaçların filizlendiği zamanlarda halkaların büyüme hızı maksimum seviyededir. Bu hızlı büyüme ağaç halkalarının renginin daha açık olmasına neden olur. Ancak yaz dönemine girdikten sonra bu büyüme oldukça yavaşlar. Burada da halkaların renkleri gittikçe koyulaşmaya başlar. Halkaların gelişim süreci tamamen mevsimlere bağlı olduğu için bir halkanın tamamlanması 1 yıl sürüyor diyebiliriz. Bu halkalara bağlı olarak hesaplamaya gidilmeden önce bölgenin mevsim şartları ele alınmalıdır. 

Mevsim şartları doğrultusunda elde edilen bilgilere göre her bir halka çizgisi ağacın 1 yaşına tekabül eder. Böylelikle bu çizgilerin toplamı ağacın kaç yaşında olduğunu bizlere söyler.

Ancak bu halkaların bir veri tabanı olduğunu söylemiştim. Elde edilen tek bilgi yaşı değildir. Bölgenin iklimsel değişimlerini, Ağacın aldığı hasarları, bu hasarları nasıl giderdiği, herhangi bir yangına maruz kalıp kalmadığı gibi sonuçlara da ulaşılabilir.

Sonuç olarak, ağaçta bulunan halka sayısı bizlere ağacın yaşını verir.

Emre AKKAYA
Yönetici / 81 Yazı / 2,5M Okunma

1992 Ankara doğumlu. Yazılımcı ve amatör astronom. Araştırmayı ve bilgi paylaşmayı sever..


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST