Loading

Sivrisinek ve Sivrisinek Sokması Hakkında

Sivrisinek kan emerken

Sivrisinek

Kan emmek için yaklaştığında vızıltı sesinden kolayca anlaşılabilen sivrisinekler, kan emici zararlı böceklerdir. Sivrisinekler sadece az aylarında değil, kış aylarında da yaşam faaliyetlerini sürdürürler. Sivrisinekler sulak bölgelerde sık görülür. Sivrisinek yumurtadan çıktıktan sonra suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle genelde sulak bölgelerde suya çok yakın ya da doğrudan paralel olarak su etrafında yumurtlarlar. Kuluçka için genelde oksijen bakımından zengin olan durgun suları tercih ederler. Kuraklık ve aşırı sıcak etkenleri sivrisineğin gelişimi için büyük engeldir.

Kanda bulunan amonyak, aminoasitler ve eminler sivrisinekler için en cezbedici maddelerdir. Sivrisineğin kan emmek için nasıl bir seçilim gösterdiği henüz tam olarak bilinmemektedir.

Çıkardığı vızıltı sesleri, sivrisineğin yön duygusu için çok önemlidir. Çıkardığı bu titreşim sinyallerine göre yön bulurlar.

Yumurtadan çıkan sivrisinekler doğrudan kan emmeye başlamaz. Henüz larva aşamasında olan sivrisinekler sularda bulunan algler ve tek hücreli canlılar ile beslenir.

Kurbağalar, balıklar, kertenkeleler, bukalemunlar, kuşlar, yarasalar için sivrisinek larvaları önemli bir besin kaynağıdır.

Sivrisinek Sokması

Belirli bir döneme ve olgunluğa erişene kadar, suda bulunan algler, tek hücreli canlılar ile; daha da olgunlaşmış olanlar meyvelerin suyunda bulunan şeker sayesinde hayatta kalmaya devam ederler.

Bilinenin aksine tüm sivrisinekler kan emmez. Sadece bitkisel yollarla beslenen sivrisinekler olduğu gibi yumurtlamak için kan emmek zorunda olan sivrisinekler de bulunur. Bu türde bulunan dişi sivrisinekler kan emmezlerse yumurtlama yapamazlar.

Sivrisinekler kan taşıdıkları için bir takım hastalıklara sebep olabilirler. Ancak virüsün yaşayabileceği ortam koşulları oluşmadığı için virüs bulaştırma riski çok nadirdir.

Sivrisinek sokması kişiye büyük oranda rahatsızlık veren bir etkendir. Sivrisinekler bir bölgeyi sokmadan evvel iğnesi ile uyuşturucu bir madde enjekte ederler. Ardından iğnesi ile kanı vücuduna depolar. Bu aşamada uyuşturucu madde enjekte edildiği için kişi bu durumu fark edemez. Ancak uyuşturucu etkisi geçtikten sonra kaşıntı ve acıyı fark eder.  Kaşıntı olan bölgeyi ovuşturarak veya kaşıyarak küçük yaraların oluşmasına da neden olabilirsiniz.

 

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

Fiziksel olarak sivrisineğin iğnesini vücudunuza batırarak kanınızı emmesi sonucunda sokulan bölgede kızarma, hafif şişlik ve yoğun kaşıntı hissedeceksiniz. Kaşıntı ve kızarıklığa karşı iyi gelebilecek, hafifletecek bir kaç yöntem bulunuyor. Tabi bu yöntemler bünyeye göre farklılık gösterebileceği gibi alerji durumlarına karşı da dikkatli olmanızı gerektirir.

Diş Macunu

Şişkinlik ve kaşıntıya karşın diş macunu kullanabilirsiniz. Diş macununda bulunan yoğun mentol ve nane aromaları kaşıntıyı hissetmenize engel olacağı gibi şişkinliğe de iyi gelebilir. 

Sirke

Elma sirkesinin asit bulundurması nedeniyle kaşıntıyı hissetmenize engel olacak etkenler barındırır. Pamuk yardımıyla sirkeyi ısırık bölgesine uygulayabilirsiniz.

Bal

Bal, antibakteriyel özellik barındırır. Bu da hem ısırık etrafında mikrop oluşmasına engel olacaktır. Böylelikle ısırık bölgesinin iyileşme sürecini hızlandırır.

Emre AKKAYA
Yönetici / 81 Yazı / 2,4M Okunma

1992 Ankara doğumlu. Yazılımcı ve amatör astronom. Araştırmayı ve bilgi paylaşmayı sever..


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST