Loading

İntihar Ağacı (Cerbera Odollam)

Cerbera odollam

Güneydoğu Asya'nın kıyı şeridindeki bölgelerde doğal olarak yetişen Cerbera Odollam (ya da diğer adıyla İntihar Ağacı), Apocynaceae familyasından bir ağaç. Dışardan bakıldığında mükemmel güzellikteki yemyeşil yapısı, bereketli meyveleri ve zakkum benzeri bembeyaz çiçekleri ile bu ağaç; bir cinayete alet olacakmış gibi durmuyor. Ancak tek bir tohumunda dahi bir insanı rahatlıkla öldürebilecek dozda zehir taşıyor. 

Yaprakları ve yapısına dikkatli baktığınızda zakkuma benzediğini fark edeceğiniz bu ağaç gerçekte de zakkum ile uzaktan akraba. Bu noktada zakkumların da benzer bir zehri bünyelerinde taşıdığını hatırlatmakta fayda var. 

Peki bu ağacın tohumlarında bulunan zehir nedir? 

Bitkinin tohumunda yer alan zehirli maddeye cerberin adı veriliyor. Cerberin, aynı zamanda adını Cerbera Odollam'dan alan bu bitkiye özgü zehirli bir madde. Cerberin, kalp atışınızı yavaşlatan bir tür organik bileşen, bir Kardiyak Glikozit olarak tanımlanıyor. Kardiyak Glikozitler aslında kalp rahatsızlıklarında ilaç olarak kullanılan maddelerdir. Ancak tedavi amaçlı o kadar düşük dozda kullanılıyorlar ki vücut birazdan bahsedeceğimiz yan etkileri kolayca bertaraf edebiliyor. 

Cerberin maddesi içeren tohumlar insan tarafından sindirildiğinde öncelikle kalp atışlarımız yavaşlıyor. Daha sonra mide ağrısı, ishal, aritmik kalp atışı, kusma ve baş ağrısı takip ediyor. Kurban kalbinin durması sebebiyle birkaç saat içinde ölüyor. 

Tohumları gördüğünüzde "bunu yemek zaten zordur" diye düşünebilirsiniz fakat tohumlar yenilebilir bir meyvenin içinde ve kolaylıkla çıkarılabiliyor. Sadece Hindistan'da her yıl bu tohumların kullanıldığı 50'den fazla intihar vakası yaşanıyor. Tohumları dışında bitkinin yaprakları da eser miktarda cerberin içeriyor ve tüketilmesi riskli. 

Bitkinin tohumları aynı zamanda cinayet amaçlı da kullanılıyor. Çünkü geride pek iz bırakmıyor ve bu zehrin bulunması için yapılması gereken testler oldukça masraflı. Hatta kesin bir kanıt beklenmediği durumlarda bu testlere pek başvurulmuyor. 

Carberin'in Kimyasal Bileşiği ve Yapısı

 

Cerberin su, kloroform ve aseton ile karıştığında da solunum yolu ile zehirleyebiliyor. Kayıtlı vakaların azlığı sebebiyle kesin ölüm süresi ve dozu bilinmemektedir. Ancak kesin ölüm süresi ile ilgili genel yargı 3-6 saat aralığında sürdüğüdür. Ayrıca köpekler için ölümcül doz 1.8mg/kg, kediler için ise 3,1mg/kg olarak biliniyor. Bu yüzden bir tohumun insanı öldürmeye yetecek kadar zehre sahip olduğu kesindir. 

Yarılanma ömrü oldukça uzun olan bu zehirin etkilerini azaltmak için öncelikle mide yıkanır ve vücuda potayum iyonları verilir. Böbreklerden bozulmadan çıktığı için kurban uzun süre gözetim altında tutulur. 

Bunların dışında cerberin ile ilgili yapılan son çalışmalar zehrin kemoterapi amaçlı kullanılabileceğini göstermiştir. [1]

 

[1]http://www.wikizeroo.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvQ2VyYmVyaW4

 

Umut Utku TAŞDEMİR
Yönetici / 86 Yazı / 3,7M Okunma

1986 yılında şans eseri il olmuş bir İç Anadolu şehrinde doğdu. Henüz bir yaşındayken ailesinin işi sebebiyle memleketi olarak hissettiği yere, Antalya'ya taşındı. İlk ve orta öğrenimini Antalya'da tamamlamıştır. Üniversite öğrenimini tamamladığı Ankara'da ikamet etmektedir.  En ufak bilgi kırıntısına dahi müthiş bir iştahla saldıracak kadar meraklı yapısı sayesinde ilgi alanı geniş olan yazarımız, özellikle müzik, sinema ve biyoloji konuları ile ilgilidir.  Minnak bir de kızı vardır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST