Loading

Fosilleri Sıradan Taşlardan Ayırmaya Yarayan Yöntem: Yalamak

taş yalamak

Deneyimsiz bir göz için değerli bir fosil sıradan bir taştan farksız görülmeyebilir. Bu çok normal. Ancak deneyimli gözler için bile zaman zaman farkı sadece göz ile anlamak mümkün olmayabiliyor. Peki sıradan bir çakıl taşını değerli bir fosilden bakarak ayırt edemiyorsak ne yapacağız? 

Yalamak işe yarayabilir! Yanlış duymadınız. 

Tabii bu, bulduğunuz her taşın tadına bakacağınız anlamına gelmiyor. Öncelikle konumunuza bakmanız gerekiyor. Çünkü fosiller yalnızca belirli bölgelerdeki belirli kayaç formasyonlarında bulunabiliyor. Örneğin daha önceki makalemizde açıkladığımız nedenlerden ötürü Türkiye'de bir dinozor fosili bulmanız neredeyse imkansız. Doğru yerde olup olmadığınızı anlamak için Paleontologların kullandığı, Dünya'da fosil bulunan alanlarının işaretlendiği şu haritaya bakmakta fayda var. 

Peki! Diyelim ki doğru yerde ve doğru zamanda, fosil olduğuna inandığımız bir kayaç bulduk. Bu kayacı yalamak nasıl işe yarayabilir ki? Bu arada uyaralım: taşa öyle şapur şupur girişmenize gerek yok. 🙂 Sadece dilinizin ucu ile tadına ve kayganlığına bakmanız yeterli. 

Eğer elinizdeki taş dilinize hafifçe yapışıyor ve tuzlu bir tadı varsa, tebrikler! Elinizde tuttuğunuz taşın bir fosil olma olasılığı oldukça yüksek. Çünkü; fosillerin yapısını oluşturan organik kalıntılar ve kemikler, gözenekli yapılarından dolayı dilde kolayca kaymaz, içeriğindeki mineraller ve hapsolduğu kayaçların yapısından dolayı da hafif tuzlu bir tada sahiptir. 

fosillerin yapısını oluşturan kemikler gözenekli yapılarından dolayı dilde kolayca kaymaz, içeriğindeki mineraller ve hapsolduğu kayaçların yapısından dolayı da hafif tuzlu bir tada sahiptir. 

Eğer tuzlu değilse ve dilinize yapışmıyorsa da geçmiş olsun! 🙂 Sıradan bir taşı yaladınız. Soğuk su acınızı dindirebilir. 

Ama o kadar da abartmayın. Taş yalamak, sahada çalışan Jeologların günlük işlerinden biri. Çünkü bir taşın tadı, yapısı ve kokusu taş hakkında basit temel bilgileri kolaylıkla verebilir. Üstelik her taşı analize göndermek biraz maliyetli olacaktır.

Bir enstantane: Bir bilgi yarışmasında bu konuyla ilgili soru sorulmuş. Ancak soruda kullanılan arkeologlar ibaresi yanlış. Paleontologlar olmalıydı. 

Kaynaklar: 

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/bone-vs-stone-how-to-tell-the-difference-62895060/

https://www.clemson.edu/public/geomuseum/specimen_id/id_tool.html

Umut Utku TAŞDEMİR
Yönetici / 86 Yazı / 3,7M Okunma

1986 yılında şans eseri il olmuş bir İç Anadolu şehrinde doğdu. Henüz bir yaşındayken ailesinin işi sebebiyle memleketi olarak hissettiği yere, Antalya'ya taşındı. İlk ve orta öğrenimini Antalya'da tamamlamıştır. Üniversite öğrenimini tamamladığı Ankara'da ikamet etmektedir.  En ufak bilgi kırıntısına dahi müthiş bir iştahla saldıracak kadar meraklı yapısı sayesinde ilgi alanı geniş olan yazarımız, özellikle müzik, sinema ve biyoloji konuları ile ilgilidir.  Minnak bir de kızı vardır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST