İnsanlar yaklaşık 200.000 ila 400.000 yıldır yemeklerini sakladıklarını ortaya koyan yeni bir araştırma yayınlandı. Bu araştırmaya göre eski insanlar geyiklerin bacak kemiklerini kullanarak yemeklerini bozulmadan saklayabiliyorlardı.
İsrail’deki Qesem Mağrası’nda, Neandertaller ve Homo Sapiens’ler kemik iliklerini yemeden önce haftalarca mağarada saklıyorlarmış. Geyiklerin bacak kemikleri üzerinde avlandıktan sonra bazı yerlere açılan kesik izlerinin araştırılması sonucunda eski insanların avladıkları hayvanların kemiklerini kullanarak konserve gibi kullandıkları ortaya çıktı.
Qesem Mağrası’ndaki tarih öncesi insanlar, belirli koşullarda hayvanların belirli kemiklerini korumanın ve gerektiğinde deriyi yüzerek çıkarmanın, kemiği kırarak iliği yemenin mümkün olduğunu bilecek kadar akıllıydılar.
Qesem Mağarasında bulunan geyik kemikleri ( C:Ruth Blasco )
İnsanlar Bu Saklama İşlemini Nasıl Gerçekleştirdiler?
Arkeologlar şu ana kadar Qesem Mağarasında bir insan fosiline rastlamadı fakat eski insanların kullanmış olduğu eşyaları ortaya çıkardılar. Bu eşyaları Homo Erectus ve Homo Heidelbergensis’in kullanmış olduğunu düşündüler. Bu aletler 300.000 ila 200.000 yıllık Neandertal ve Homo Sapiens kültüründe ortaya çıkan Acheulo Yabrudian adı verilen bir dizi taş alet kültürüne aittir.
Qesem Mağarası halkının geyik kemikleri ile ne yaptığını tam olarak anlamak için Tel Aviv Üniversitesi’nden arkeolog Ruth Blasco ve arkadaşları kesim işlemleri denediler.
Geyik kemiğini bir hafta sakladılar ve kemiğin ucundan tendonları kesmek için birkaç kesik attılar ve sonra tendonları kolayca soydular. Ancak deriyi ve tendonları kuruttuklarında bu işlem daha zor hale geliyordu. Bu işlem sonrasında kalan izler, Qesem mağarasındaki kemiklerin izlerine çok benziyordu.
Başka bir değişle kemik iliğinin yumuşak dokusu ve tendonun kolay ayrılması insanların yemek saklaması için uygun bir depolama şekliydi.
Eski insanlar kemik iliğini kullanarak 2 ila 9 hafta arasında yemeklerini saklayabiliyorlardı. ( C:Ruth Blasco)
Kemik iliği yüksek kaloriye sahip, besleyici bir besin kaynağıdır. Cildi ve etin dış katmanlarını bakterilerden korur. Blasco ve arkadaşları iliğin bahar koşullarında üç hafta, sonbahar da ise yaklaşık dokuz hafta boyunca dayandığını öğrendiler. Hatta dokuz hafta sonra bile ilik aynı besin değerlerine ve enerjiye sahip oluyor, böylece kurutulmuş et daha yemek daha faydalı oluyor. Bazı antropologlar insanların avlarını öldürdükten sonra yedikleri ilk şeyin ilik olduğunu söylüyorlar.
Mağaradaki kemikler ilik bakımından zengin olandan az olana doğru gitmekteydi. Blasco ve arkadaşları bunun tesadüf olmadığı kanısındaydı. Bilim insanlar aynı zamanda Qesem mağarasında ateşin düzenli kullanıldığı, et pişirildiği ortaya çıkardılar.
KAYNAK:
İLGİLİ MAKALE:
https://advances.sciencemag.org/content/advances/5/10/eaav9822.full.pdf