Loading

Filipinlerde Yeni Bir İnsan Fosili: Homo Luzonensis

Filipinler'in Luzon Adası'ndaki Callao Mağarası'nda, Homo luzonensis adı verilen yeni bir insan türüne ait 13 fosil kemik ve diş kalıntısı bulundu.

Homo Luzonensis

Filipinler'in Luzon Adası'ndaki Callao Mağarası'nda bulunan 13 fosil kemik ve diş kalıntısı, Homo luzonensis adı verilen yeni bir türe işaret etmektedir.Bu da 21.yy’da Asya adasında keşfedilen ikinci türdür.Maalesef bulunan kemiklerden DNA çıkarılamamıştır;ancak kemiklerden birinin 67.000 yıl önce yaşamış bir bireye ait olduğunu tespit ettiler.2003 yılında keşfedilen ve Hobbit lakabı verilen Homo Florensiensis de Endonezya'nın Flores adasında keşfedilmişti.Bu iki türün etkileşime geçtiği veya akraba olduğuna dair herhangi bir bulgu yoktur.

Homo luzonesis, sadece Hobbit İnsanlar ile değil; biz Homo sapiens ile de aynı zamanlarda yaşadı. Türümüz, günümüzden yaklaşık 300.000 yıl önce Afrika'da evrimleşti. Bilim insanları bizlerin adaların bulunduğu bölgeye erişimi ile Homo luzonensis türünün yok oluşu arasında bir bağlantı olup olmadığını bilemiyor; ancak bu olasılığı eleyecek bir veri de bulunmuyor. Homo floresiensis türü de günümüzden 50.000 yıl kadar önce yok oldu. Bu tarih, Homo sapiens'in bölgeye erişmesi ile aynı zamana denk geliyor. Kazı alanında bulunan hayvan kemikleri üzerindeki kesiklere bakarak, bu türün et tükettiği ve taş aletler kullandığı söylenebilir.

 

FOSİLLERİN İNCELENMESİ

Fosiller, modern ve ilkel özelliklerin bir karmaşasını ortaya koyuyor. Görünüşe göre, H. luzonensis, modern insanların azı dişlerine benzeyen bazı özellikleri olan, özellikle küçük hatta hobbitlerden bile daha küçük olan büyük azı dişlerine sahipti. Hominid ayrıca, şaşırtıcı bir şekilde bir yerine iki veya üç kök taşıyan ve nispeten daha büyük olan küçük azı dişlerine sahipti. Birkaç yüz bin yıl öncesine ya da daha fazlasına dayanan —Homo erectus gibi– hominidlerin tipik olarak çoklu kökleri olan küçük azı dişleri vardır. Yani Homo luzonensis‘in küçük azı dişleri, Australopithecus ve H. erectus‘ta görülen özelliklere sahiptir, ancak büyük azı dişleri daha küçük olsa da H. sapiens‘te bulunanlara benzer bir şekle sahiptir.


Görsel Kaynak: Callao Cave Archaeology Project

 


Homo luzonensis’in ayak parmağı. Görsel Kaynak: Callao Cave Archaeology Project

Bununla birlikte, H. luzonensis’in parmak ve parmak kemiklerinin kavisli olduğu görülüyor, bu da 2 milyon yıl veya daha uzun bir süre önce insansılarla karşılaştırılabilir bir ağaç tırmanma kabiliyeti bulunduğunu gösteriyor.

Yeni Bir Tür Olarak Tanımlamak İçin Yeterli Delile Sahip Miyiz?

Araştırmada yer alan bazı bilim insanları, Luzon fosillerinin Homo cinsinin yeni bir dalı olarak duyurulabilmesi için henüz çok erken olduğunu ileri sürüyor. Çünkü Nature‘da yayımlanan çalışmadaki bilim insanları şimdiye kadar fosillerin antik DNA‘sını ayırabilmiş değil.

Örneğin araştırma ekibinin; fosiller için ayırt edici olarak yorumladığı mozaik özellikler, daha önceki iki veya daha fazla Homo türünün melezlenmesiyle, yeni bir tür olmayan ancak bir iç içe geçme ürünü olmuş olabilir.

Bütün bu sorular, bu yeni fosilleri heyecan verici bir bulmacanın parçaları haline getiriyor. Antik DNA tarafından ideal olarak tamamlanan fosillerin daha eksiksiz bir dizisi, bu özelliklerin yeni bir Homo üyesine ait olup olmadığını aydınlığa kavuşturacaktır.

KAYNAKLAR:

https://www.nationalgeographic.com/science/2019/04/new-species-ancient-human-discovered-luzon-philippines-homo-luzonensis/

https://www.reuters.com/article/us-science-human-idUSKCN1RM2B2

https://www.nature.com/articles/d41586-019-01152-3

Yağız Bayrakçı
Yazar / 11 Yazı / 61,8K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST