Loading

İnsan Türüne En Yakın 7 Homo Türü

Dünya’nın 4.6 milyar yıllık bir geçmişi var. Ancak, Homo Sapiens (Modern İnsan) yalnızca 400.000 ila 250.000 yıl önce evrimleşmiştir.

yazdığım yazı ile ilgili resim

İnsanlar 20 Milyon yıldan beri dünyada bulunan hominid ailesinden evrimleşmiştir.

Zaman ilerledi ve değişik insan türleri değişik karakteristik özelliklerle birlikte dünyada bulundu. Ancak tüm insan türleri bu yolculukta hayatta kalmayı başaramamıştır. 

İnsanların maymunlardan gelme fikri ilk olarak Charles Darwin'in Türlerin Kökeni’nde yayınlanmasından sonra oluştu. Daha sonralarda iki bilim insanı Thomas Huxley ve Richard Owen’de Charles Darwin’i destekledi.

Thomas Huxley 1863’te “İnsanın Doğadaki Yerine İlişkin Kanıtlar” başlıklı bir kitap yayımladı. Bilim adamları çeşitli görüş ve teorilere sahip olsalar da, en büyük sorun kanıttı çünkü fosil kalıntılarının bulunamıyordu.

Eugène Dubois, 1891'de Hollanda’nın Doğu Hint Adaları'ndaki (günümüz Endonezya) Trinil'de, insanlar ve maymunlar arasında türler olduğunu kanıtlayan ilk fosil kalıntısını keşfetti.

Bu fosiller 1920 yılında Afrika’da keşfedildi ve insan evrimi üzerine olan çalışmalar başladı.

Bulduğu bu kalıntılara Pithecanthropus Erectus veya Java Man olarak adlandırdı.

 

İşte Dünya’da insan Türüne En Yakın Olan Yedi İnsan Türü:

 

Homo Heidelbergensis

İlk Homo Heidelbergensis fosili 21 Ekim 1907'de Almanya'daki bir işçi tarafından keşfedildi. İşçi, daha sonra fosili tanımlayan ve isimlendiren Heidelberg Üniversitesi'nden Profesör Otto Schoetensack'e teslim etti.

Homo heidelbergensis türü Dünya'da 700.000 ile 200.000 yılları arasında yaşıyordu. Türün Fosilleri Afrika’da çıkmıştır. Erkek türleri 1.75 cm iken kadın türlerinin boyu ise 1.57 cm olabilmektedir. Erkeklerin ortalama ağırlığı 62 kg iken kadınların ortalama ağırlıkları ise 51 kg’dır. Günümüz insanlarına göre düz bir yüze ve daha büyük bir beyine sahiptiler. Soğuk iklime adapte olan ilk tür ve yaşadıkları yerlere kendi barınaklarını inşa eden ilk türdür. Ayrıca, onlardan önce insan türlerinde görülmemiş olan büyük hayvanları avlama yetenekleri ile yaygın olarak biliniyorlardı.

Homo Rudolfensis

Homo rudolfensis, hominid kategorisinde yer alan diğer bir türdür. Ortalama 1.9 – 1.8 milyon yıl önce yaşadıklarına inanılıyor. Fiziksel yapısı, ağırlıkları ve boyları fosil yetersizliğinden bilinmemektedir.

Paleoantropolog Meave Leakey ve ekibi 8 Ağustos 2012’de Homo Rudolfensis‘e ait bir yüz ve iki çene kemiğini keşfettiğini açıkladı.

KNM-ER 1470 olarak bilinen fosil’in yaşı tartışmalara sebep oldu. İlk önce üç milyon yıl önceye ait olduğu düşünüldü, ancak daha sonra 1.9 milyon yıl önceye ait olduğu doğrulandı.

Diğer homo türlerinin kafatasındaki farklılık Homo rudolfensis olarak bilinen bu türün bulunmasına yardımcı oldu.

Homo Habilis

Homo Habilis, 2.4 – 1.4 milyon yıl önce yaşamıştır. Homo Habilis'in uzun kolları ve orta derecede fırlak bir çene gibi özellikleri vardır. 550 cm ile 687 cm arasında değerleri olan büyük bir beyine sahiptiler.

Bununla birlikte, daha küçük bir yüze ve daha küçük bir dişlere sahipti. Diğer homo türleri ile az ortak özelliklere sahip olduğu için Homo Habilis Homo olarak sınıfına alınması için bazı tartışmalar olmuştur.

Homo Habilis’in üç tane önemli fosili vardır:

1)KNM-ER 1813: 1973'de Kenya'nın Koobi Fora bölgesinde Kamoya Kimeu tarafından keşfedilmiş ve 1,9 milyon yaşında olduğu belirlenmiş olan, görece tam bir fosilleşmiş Homo habilis kafatasıdır.

2)OH 24: OH 24, Homo habilis türünün fosilleşmiş bir kafatasıdır. 1968'de Peter Nzube tarafından Tanzanya'nın Olduvai Boğazı'nda keşfedildi. Kafatası neredeyse düz bir şekilde ezilmiş olarak bulundu.

3)OH 8: 960'lı yılların başında Louis Leakey tarafından Olduvai Boğazı'nda bulunan erken hominin fosilleşmiş bir ayağıdır. Daha sonraki analizler çok düşündürdü. Son analizler fosil topluluğunun hem maymun hem de insan özellikleri sergilediğini açıkça göstermiştir.

Homo Floresiensis

Homo Florensis Endonezya’da 95.000 ila 17.000 yıl önce yaşadığı düşünülüyordu. Küçük bir beyni olan Homo Floresiensis 1,07 cm civarında boyları ile oldukça küçüktüler. Bu tür taş aletler yaptığına ve küçük filler ile büyük kemirgenleri avladığına dair kanıtlar vardır.

Bu türe ait fosiller 2003 yılında Endonezya’da bulunmuştur ve bu fosiller LB-1 olarak adlandırılmıştır.

Homo Erectus

Homo Erectus, pleistosen döneminde yaklaşık 1.9 milyon en son 143.000 yıl öncesine kadar yaşamış olan nesli tükenmiş bir erken insan türüdür. İlk Erectus fosili 1890’lı yıllarda Eugéne Dubois tarafından Endonezya’da keşfedilmiştir. Erectus’un kökeninin Afrika’da bulunduğunu ve Hindistan’a, Çin’e, Gürcistan’ ve Endonezya’ya yayıldıklarını kanıtlamıştır.

Homo Erectus genel olarak 144 cm ve 185 cm arası boyları ve yaklaşık 68 kg ağırlığındaydılar. Boyları ve ağırlıkları Dünya’nın diğer yerlerinde bulunan fosillerden daha farklıdır. Afrika’da bulunan fosil Endonezya, Çin ve Gürcistan’daki fosillere göre daha uzun beden boyutuna sahiptiler.

Uzun bacak ve kısa kolları sayesinde ağaca tırmanmalarına ve günümüz insanlarından daha hızlı koşmalarına sebep olmuştur.

Homo Neanderthalensis

Neandertal, modern insanlara en yakın benzerliğe sahip homo türüdür. Neanderthal türü yaklaşık olarak 600,000 ile 30,00 yıl önce var olduğuna inanılır.Güney Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar olan bölgelerde yaşamışlardır. Modern insanların özelliklerinin çoğuna sahiptirler, avlanmak için farklı araçlar kullandılar ve süs eşyaları kullandılar. Ölülerini çiçek gibi eşyalar ile gömerlerdi.

Yapılan bir araştırmalar Neandertal ve modern insan beyninin doğumda benzer boyutlarda olduğunu sonuçladı. Yetişkin oldukları dönemde beyinleri büyüyordu.

Erkeklerin 164 ile 168 cm, kadınların ise 154 ile 158 cm boy uzunlukları vardı. Vücutları ise günümüz modern insanlardan daha güçlüydü.

Homo Sapiens

Yeryüzünde var olan çoğu hominid tür, iklim değişikliği sebebiyle soyu tükendi. Fakat Homo sapiens hayatta kaldı ve modern insanların atası oldular. Homo Sapiens’ler beraber yaşadılar, avlandılar ve hayatta kalacak şekilde gelişme sağladılar. Avlanmanın yanı sıra, geçmişimizi değiştirecek bazı buluşlara da imza attılar ve bitkilerin nasıl yayılacağını, hayvanların nasıl yetiştireceklerini keşfettiler. Hızlı bir şekilde daha fazla yemek üretmeyi öğrendiler. Ateş üzerinde hakimiyet kurdular ve daha büyük gruplar içinde yaşamayı başardılar.

Bilim adamları, Homo Sapiens’e ait olduğu çeşitli fosiller buldular. Bilinen en eski fosil Herto, Etiyopya’da keşfedilmiştir. Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, modern zamanlardan yaklaşık 160,000 ila 40,000 yıl önce yaşayan iki yetişkin ve bir çocuğun kafataslarını buldular.

 

KAYNAK:

https://www.ancienthistorylists.com/people/7-homo-species-close-present-human-existed-earth/

Yağız Bayrakçı
Yazar / 11 Yazı / 62,0K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST