Loading

Dinozorları Yok Eden Astreoid İnsana Nasıl Yaradı

Çoğumuz 66 Milyon yıl önce dev bir asteroidin Dünyaya’ya çarptığını biliyoruz, ancak bu olayın etkileri hala gizemini korumaktadır.

Meteor düşmesi ile ilgili tasvir

Yeryüzüne çarpan asteroit yaklaşık 10 km çapındaydı. Düşüşten dakikalar sonra bütün yeşillik ve canlılar sessizliğe büründü. Özellikle çarpmanın yoğun olduğu bölgeler dümdüz olmuş,her tür canlılık belirtisi kaybolmuştu.

Bu asteroidin etkisiyle dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin dörtte üçünden fazlası yok oldu. Bunlar arasında en bilineni dinozorlardı. Oysa onların büyük bir kısmı daha sonrasında kuşa evrilecekti.

Asteroidin Düştüğü Yer

Bu fikir 1980 yılında ortaya atıldı.1991 yılında ise jeologlar asteroidin çarptığı yeri Meksika’nın Yucatan Yarımadası olduğunu keşfettiler. Yucatan Yarımadası’nda bu çarpmanın etkisiyle bir krater oluştu, bu kratere de Chicxulun Krateri dediler. Fakat bir sorun vardı. Krater yer altında olduğu için gözle görülemiyordu.Bir diğer yarısı ise okyanus tabanında kalmıştı.

Araştırmacılar okyanus altında kalan kısımdan örnek almak için Nisan 2016’da kazılara başladılar. Bu örneklere bakılarak kayalardaki değişimler incelenecek,minik fosillerin, hatta belki de kayalara sıkışmış DNA’ların varlığı araştırılacak.

Patlamanın Etkisi

Araştırmacılar çıkan örnekler örneklerden ayrıntılı ölçümler yaptılar ve Asteroidin çarpma kuvvetini keşfettiler. Bu patlama Hiroşima’nın tam yedi milyar katı güçte bir patlamaya eşdeğer etki yaratmıştı.

Bu çarpma nedeniyle oluşan şok dalgaları yerkabuğuna yayıldı ve Meksika Körfezi’nde dev dalgalara sebep oldu. Kıyı ise depremlerle sallanıyordu.

Soğuk ve Karanlık Dönem

Çarpmanın etkisiyle yerkabuğunun büyük bir parçası kopup uzaya fırladı. Bu parçalar uzayda Dünya’yı tümüyle çevreleyip yerçekiminin etkisiyle yeniden yeryüzüne düştü. Soğuyup yoğunlaşan parçalar kalan bitki örtüsünü ısıtıp alev almasına neden oldu.

Bu yangınlardan çıkan dumanlar,çarpmanın oluşturduğu parçacıklarla birleşip güneş ışınlarını engelledi ve Dünya uzun karanlık ve soğuk bir döneme girdi.

Besin zincirinde kırılma

 

Yangından doğrudan etkilenmeyen yerlerde, aşırı sıcaklar hayvanların besin kaynakları yok etti, yağan asit yağmurları suları zehirledi. Daha kötüsü gökyüzündeki toz bulutlar güneş ışınlarını engellediği için bitkiler fotosentez yapamaz hale geldi bu sebepten besin zinciri zarar gördü.

Yeniden yaşam

Yeryüzündeki çoğu şey kül olmuş,büyük hayvanlar açlıktan ölmüşlerdi. Küçük canlılar ise daha fazla sayıda oldukları, daha az yiyip adapte oldukları için hayatta kalmayı başardılar. Tatlı suda yaşayan canlılar ise karadakilerden daha şanslıydı fakat çöken besin zinciri onları olumsuz etkiledi.

Kraterden alınan örnekler incelenerek bu türdeki asteroit çarpmasının iklim üzerindeki etkileri ve yaşamın yeniden nasıl doğduğu daha ayrıntılı incelenebilecek. Bazı türlerin ortadan kalkmasıyla diğer türler açısından nasıl fırsata dönüştüğü anlaşılabilecek.

 

KAYNAK

http://www.bbc.com/earth/story/20160415-what-really-happened-when-the-dino-killer-asteroid-struck

Yağız Bayrakçı
Yazar / 11 Yazı / 61,8K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST