Loading

Antalya, Karain Mağarası

Karain Mağarası İçi

Karain mağarası Antalya'dan 27km uzaklıkta olan Katran Dağı'nda yer alır. Anadolu'nun en eski yerleşim noktalarından birisidir. Ayrıca Türkiye'de Neandertal türüne ait izlerin bulunduğu tek yer olmasıyla meşhurdur. 1994 yılından bu yana UNESCO Dünya Geçici Miras Listesinde yer alıyor. En eski kalıntılar paleolitik çağa kadar dayanmakla beraber Roma imparatorluğunda da yerleşim noktası ve tapınak olarak kullanıldığını görüyoruz. Mağaranın içerisi doğal olarak oluşan sakıt ve dikitler ile süslenmiş durumda. Bu mağarada elde edilen tüm işlemeler, oymalar ve diğer sanat ürünlerinin atalarımız tarafından yapılan ilk sanat eserleri olduğunu söyleyebiliriz. Mağaradaki kalıntılar 500 bin yıl kadar geriye gitmektedir.

Karain Mağarasının Genel Tarihi

Karain mağarası, Katran dağının Akdeniz'e bakan kısmında günümüzden yaklaşık olarak 225 milyon yıl kadar önce oluşan kalkerler içerisinde ortaya çıktığı düşünülüyor. Mağara derinliği 50 metreyi geçmektedir. İlk kazılar 1946 yılında Prof. Dr. Kılıç Kökten tarafından başlanmıştır. 1973 yılına kadar çalışmaları Sayın Kökten sürdürmüştür. 1985 yılında mağarada tekrar kazma işlemlerinin başlatılması ile beraber birçok hayvan kemiğine rastlanmıştır. 

Karain mağarası tarihin seyrini değiştirebilecek özellikler taşımaktadır. Avrupa ve yakın doğu arasında olası bir göç yolu olması fikri hakkında çalışmalar halen devam etmektedir. 

Karain Mağarası ve Neandertal kalıntıları

Yürütülen kazı çalışmalarında neandertal, su aygırı, fil, aslan gibi canlıların kalıntılarına rastlanmıştır. Bu türlü buluntular mağaranın hemen yanında bulunan Karain Müzesinde sergilenmektedir.

Ayrıca bu mağarada bulunan bir su aygırı veya bir fil kemiğinin neandertaller tarafından işlendiğine dair bulgular yer alıyor. Bu kemiğin bir tarafında işlemeler bulunurken diğer yanına hiç dokunulmamış. Kemiğin muhtemelen derileri işlemek için kullanıldığı düşünülüyor.

Klasik Döneme Ait Kitabeler

Mağara duvarında Roma dönemine ait bir takım adak kitabelerinin yer aldığı görülüyor. Aşağıdaki resimde eski Grekçe ile yazılmış bir kitabe görmektesiniz. Bu kitabeler mağaranın klasik dönemde adak için kullanıldığına işaret ediliyor. Klasik dönemde yerleşimden çok tapınmak için kullanılmıştır.

Karain Müzesi

Karain müzesinde bulunan çanak, çömlek, oymak, işlemeler, kemik kalıntıları gibi değerli bulgular Antalya Karain Müzesinde sergileniyor. 

Ayrıca Karain mağarasından çıkarılan bu kemik, paleolitik döneme aittir. Cilalanmış bu kaburga kemiğinin ne amaçla kullanıldığı bilinmiyor. Bu kemik Antalya müzesinde sergilenmektedir.

Emre AKKAYA
Yönetici / 81 Yazı / 2,5M Okunma

1992 Ankara doğumlu. Yazılımcı ve amatör astronom. Araştırmayı ve bilgi paylaşmayı sever..


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST