Loading

Kuşlar Hakkında Bilinmeyenler

Dünyamızı paylaştığımız uçan ve uçarken büyük zevk aldığını düşündüğüm bu canlıları yeterince tanımadığımızı düşünüyorum. Aşağıda birkaç tanesi ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Ala karga

Bengal ispinozu, ortalama yaşam süreleri 5 - 6 yıl, boyları ise 11 cm civarında olan bu kuşlar, yavrularına çok iyi bakmakla ünlü ve bu konuda çok değerli kuşlardır. Birçok kuş üreticisi bu kuşları bakıcı olarak kullanmaktadır. Bengal ispinozunun c.

Bengallerin kuluçka dönemlerinde, altlarından kendi yumurtalarını alarak yerine bakıcılıkları zayıf olan ve nadir bulunan değerli kuşların yumurtalarını Bengallerin altına koyarak diğer türleri kolaylıkla çoğaltmaktadırlar.

Dayanıklı, eğlenceli ve meraklı kuşlardır.

Alakarganın ilginiç olan özeliği şu; kendi türünden bir ölü gördüğünde yemek aramayı bırakıyor, kendi arkadaşlarını çağırıyor ve toplanıp başında bekliyorlar ve o gün yemeğe çıkmıyorlar. Yani anlayacağınız bir cenaze merasimi oluyor. Alakargalar ise yas tutuyor.

Pelikanlar balıkları üstten gördüğünde hemen o bölgeyi tespit edip suyu ağzına çeker, sonra da suyu dışarı püskürtüp balığı yer.

Büyük su çulluğu kuşu İsveç'ten Afrikaya hiç durmadan iki gün boyunca uçabiliyor. Bu yolculuk ortalama 6760 km'ye eşit. Ortalama hızı ise saatte 96 km

Arı kuşları saniyede yaklaşık 60-70 defa kanat çırpar.

Ebabil kuşları sadece üremek için yere inerler. Onun dışında ömürlerini uçarak geçirirler. Yeme içme İhtiyaçlarını da uçarken temin ederler. Yumurtaları düşmesin diye de Salgıladıkları bir maddeyle yuvalarına yapıştırırlar.

"Deve kuşu gibi kafayı kuma gömme" gibi kalıplaşmış bir söylem olmasına rağmen, bugüne kadar yapılan araştırmalarda kafasını saklayan, kuma gömen deve kuşuna rastlanmamıştır.

Albatros kuşunun hiç durmadan 128 gün uçabildiği görülmüştür.

Deniz kuşları arasında yer alan Christmas Adaları Fırkateyn Kuşu isimlerini hızlı savaş gemileri firkateynlerden alıyor. Korsanlar tarafından sık kullanılan firkateynlerin adını almasının nedeni ise bu kuşların da korsanlar gibi davranması. Diğer balıkçıl ve deniz kuşlarının avlarını ağzından kapmalarıyla meşhur bu kuşlar boğazlarının altında yer alan kırmızı balon şeklindeki keseleri ile ilk bakışta diğerlerinden ayrılabiliyor.

Emular Avustralya’ya yerleşmiş olan göçmenlerden hayatını kurtarabilmiş olan tek kuş türü olarak biliniyor. İri bir gövdeye sahip bu kuşlar aynı zamanda uzun bacaklarıyla Tepeli Deve Kuşlarını andırıyor. Aynı renkte olan erkek ve dişilerin koyu boz renge sahip kafaları ve kahverengimsi gövdeleri bulunuyor.

Yakın zamana kadar ülkemizde de görülen Yakalı Toy Kuşu da nesli tehlike altında yer alan kuşlar arasında yer alıyor. Artık Anadolu’da görülmeyen bu kuş türleri yaşamlarını Afrika, Çin, Hindistan, Pakistan ve Moğolistan gibi ülkelerde sürdürüyor. Son 20 yılda sayıları bir hayli gerilen kuşların azalmasının başında avcılık geliyor.

Kuşlara merakı olan Bilgeyik okurları buradan tarihin en büyük kuşu Moa ve ikinci doğuş kartalın hikayesine ulaşabilirler, şimdiden keyifli okumalar :)

Kitap Alıntıları Yol Felsefesi
Standart Üye / 11 Yazı / 83,0K Okunma

Serhat ÇAKABAY


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST