Kafa, omuz, diz, parmak... Bunları günlük hayatta sıklıkla duyar ve görürsünüz. Akciğer, karaciğer, böbrek? Elbette bunlar da öyle... Şimdi sizlere bahsedeceğimiz bu organlar günlük hayatta bahsi geçen popüler organlardan çok daha az biliniyor. Eğer insan anatomisi ile yakından ilgilenmiyorsanız bu organları daha önce duymuş olamazsınız!
Muhtemelen sahip olduğunu bilmediğiniz o organlar
Timüs
Timüs, dalak gibi lenf sisteminin önemli parçalarından birisidir. Hem bağışık sistemi sağlıklı tutma konusunda hem de bu bağışıklık hücrelerinin taşınmasıyla ilgili kimyasal işlemleri yürütür. Vücudun mikroplarla savaşmasını sağlayan T hücrelerinin kaynağıdır (T Hücresinde ki "T" Timüs'dan gelir)
Gözyaşı Noktası(Lacrimal Puncta)
Gözünüzün burnunuza doğru bakan tarafında Lacrimal Punctum bulunur. Bu organımızın görevi buradaki sıvıyı tahliye etmektir. Ağladığınızda, gözleriniz sulandığında gözünüzün içi suyla dolduğunda bu delik yardımıyla gözünüzden atılır. Taşan damlalar ise gözlerinizden yanaklarınıza süzülür :)
Mezenter (Bağırsak Askısı)
Bu askı adından da anlaşıldığı üzere bağırsağın asılı durduğu bir organdır. Siz luna parkta tepetaklak eğlenirken Mezenter bağırsağınızın bir birine dolanmasını engelleyerek yapısının bozulmamasını sağlar.
Arrector Pili
Üşümeyi hissettiğinizde ya da ürperdiğinizde tüyleriniz diken diken olduğunu hissedebilirsiniz. Gerçekten de tüyleriniz sertleşerek dikleşir. Bu durumlarda Arrector Pili, reflekse bağlı olarak, istemsiz bir şekilde çalışarak tüylerin dikleşmesini sağlayan küçük kastır.
Interstitium
Interstitium, yakın tarihte keşfedilen ancak insanlığın varlığından bu yana bizle beraber bağışıklık sistemimizin ayakta kalmasını sağlayan değerli bir organımız. Yoğun bağ dokular sıvı bölmeciklerden oluşuyor. İçi dolu olan bu sıvı bölmeciklere Interstitium adı verildi. Derinin hemen altında ve de akciğer, kan damarları ve kasları kaplayarka vücutta çok büyük bir ağ oluşturuyor.