Altınla Karıştırılan Mineral Pirit (Pyrite)
Altın asırlardır değerini her zaman korumuş, insanoğlunun güç ve varlık göstergesi olmuş bir sarı rüyadır. Günümüzde de çok değerli olan ve herkesin sahip olmak istediği altın, insanların, sarı ve parlak bir madde gördüklerinde akıllarına gelen ilk seçenektir. Ancak halk arasında bilinen ismiyle "aptal altını"(fool's gold) denilen bir mineralin varlığı bir çok insanın umutlarını yok etmiştir.
Peki nedir bu aptal altını?
Aptal altını adıyla anılan kimyasal formülü FeS2 olan Pirit minerali yaygın bir sülfit mineralidir. Renginden dolayı altınla çok karıştırılan bu mineral öz şekilli ve Kübik sistemde kristallenmiş bir mineraldir. Genellikle magmatik (volkanik) kayalarda, hidrotermal damarlarda ve nadir olarak sedimanter (tortul) kayalarda bulunur.
Pirit ve Altın arasındaki farklar:
Altın ve piriti birbirinden ayıran özelliklerin başında sertlik gelir. Pirit altına göre daha sert ve kırılgandır, kolayca çizilmez. Pirit mineralini altından ayıran bir diğer özellik ise genellikle çok düzgün bir geometriye sahip, köşeli bir yapıda olmasıdır. Altın bulunuş ve çıkarılış biçimlerine göre piritten farklı olarak daha küçük, öz şekilsiz ve daha esnektir. Pirit, kükürt ve sülfirik asit üretimi için kullanılan önemli bir mineraldir.
Pirit ve altının oluşum koşulları çok benzer olduğu için aynı kayaçta birlikte bulunabilirler. Ayrıca pirit çok düşük oranda da olsa altın içerebilir. Altını piritten ayırmak için kullanılan çeşitli yöntemler doğrultusunda ekonomik olarak değerli altın oranına sahip pirit, ayrıştırmaya maruz bırakılır ve altın cevheri piritten ayrılır. Ancak genellikle çok düşük oranlara sahip altın görüldüğü için ayrıştırmaya gerek duyulmaz.