Loading

Altından Daha Değerli Metal: Rodyum

Rh

Değerli element olarak Altın'ı biliyoruz değil mi sonra da Gümüş. Peki altından 6 kat daha değerli Rodyum'u biliyor muydunuz?

 

Rutenyum, rodyum, paladyum, osmiyum, iridyum ve platin; Platin grup metalleridir. Aynı mineral yataklarında, genellikle diğer platin grubu metallerle beraber bulunmasının yanısıra fizksel ve kimyasal özellikleri de oldukça benzerdir. Bir kaya örneğinde Platin grubu elementlerin bulunup bulunmadığını anlamak çok zordur. Bu sebeple rodyum altından 6 kat daha değerlidir.

Platin grubu metaller (PGM) arasında yer alan rodyum (Rh) gümüşümsü renge ve parlaklığa sahiptir  Periyodik cetvelde atom numarası 45’dir. Yüksek ısıya maruz kalsa dahi oksitlenme göstermemektedir. Toz hâlindeki rodyumun çözülebilmesi sadece sülfürik asitle mümkündür ayrıca sert bi yapıya sahiptir ve kuyumculuk sektöründe kaplamada kullanılmaktadır.

Bir nesnenin(metal, plastik, polimer v.b. olabilir) üzerine kaplama yapılabilir, kaplama Elektroliz dediğimiz elektrik akımı yardımıyla bir sıvı içinde çözünmüş kimyasal bileşiklerin yüzeye tutunarak nesnenin üzerine sıfır değerliğe indirgenmiş metal biriktirilmesidir. Bunda ki amaç korozyondan koruma, sertlik, iletkenliğe karşı dayanıklılıkdır. Rodyum kaplama gümüş kaplamaya göre daha avantajlıdır çünkü gümüş metalinin, havada bulunan serbest kükürt ve oksijen ile bileşik (Ag2S, Ag2O) oluşturarak, parlaklığını ve görüntüsünü kaybettiği görülür. Buna kararma diyebiliriz ancak Rh kaplamalarda hiçbir değişiklik gözlenmemektedir. Kaplama çözeltisi veya teknik olarak rodaj; yüzük, küpe, bileklik ve kolye gibi çeşitli takı ürünlerinin kaplanmasında büyük rol oynamaktadır.

Altına eklenen çinko, gümüş ve paladyum gibi beyaz renk veren metal ile beyaz altın elde edilir. Alaşım elde edildikten sonra Beyaz altına ise beyaz rengin iyice verilebilmesi için sonra rodyum ile kaplama yapılmaktadır. bunlar için üretilen özel kaplama rodyum çözeltileri üretilmektedir.

Paslanmaya karşı mücevher sektöründe kullanılsa da talebin büyük çoğunluğunu otomotiv sektöründe katalizör dönüştürücüdür: motordan çıkan zehirli gazları daha az zehirli gazlara dönüştürmektedir.  Ve 2020’nin en çok kazandıran değerli metali olmaktadır.

Reyhan YILMAZ
Yazar / 11 Yazı / 830,6K Okunma

Kimyager


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST