Loading

Nobel Ödülünün Babası: Alfred Nobel

Alfred Nobel'in fotoğrafı

Kendi adıyla verilen Nobel Ödülleri ile tanınan Alfred Nobel, 1 Ekim 1833’te iflas etmiş bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi fakat kendisi milyoner oldu. Babasının değerli ticari malzemelerle yüklü gemisi batmış aile iyice yoksullaşmıştı , ağabeyleri Ludvig ve Robert sokaklarda kibrit satarak aileye katkı sağlıyordu. Tarihe adını ‘dinamitin mucidi’ olarak yazdıran Alfred Nobel, patlayıcılara olan düşkünlüğünü babasından almıştı. 1937’de Alfred henüz 4 yaşındayken babası Immanuel Nobel, Saint Petersburg’a taşınmıştı ve burada bir mayın fabrikası kurmuştu.

Zamanla Alfred Nobel’in patlacıyılara olan ilgisi artmıştır ve 1866 yılında %75 nitrogliserini ile %25 ( emici bir toprak türü) kieselguhr karıştırır ve Nobel’in Güvenlik Barutu dediği o maddeyi bulur: Dinamit. Bu buluş ile Nobel kısa sürede bütün Avrupa’da tanınmış olur. Nobel’in patlayıcılara olan bu merakı küçük laboratuvarında deneyler yaparken küçük kızkardeşi Emil’in ölümüne neden olmuştur. Maden sanayinde ve yol inşaatında kullanılsın diye keşfettiği dinamitin silah olarak savaşta vatandaşlarını öldürmek için kullanıldığını gördü. Çok faydalı yaşamı boyunca sık sık, faydasız bir insan olduğu düşüncesine kapılmıştı. 1879’da Paris yakınlarında laboratuvar kuran Nobel, burada dumansız barutu keşfeder. Bu dönemde Fransa’ya karşı kurulan bir ittifakta yeralan İtalya ile işbirliği yapmıştır ancak aleyhine başlatılan kampanyalar nedeniyle Paris’i terketmiş ve İtalya’daki San Remo’ya yerleşmiştir.

Kendini geliştiren Nobel yirmi yaşında mükemmel kimyager ve dil bilimciydi aynı zamanda hayalci ve yaratıcıydı. Bilimsel keşiflerini endüstri alanında uygulamıştı ve 20’den fazla ülkede 80’den fazla şirket kurdu. Ancak Nobel'in amacı para kazanmak veya keşif yapmak değildi o nadiren mutluydu ve hayatın amacını araştırıyordu. Edebiyat ve felsefeye derin ilgi duyuyordu. Belki bu yüzden hiç evlenmedi. O insanlığa karşı derin bir sevgi ve şefkat besliyordu, fakirlere karşı cömertti. Bir sözünde “Ölen insanlar için muhteşem anıtlar yaptırmaktansa, fakir insanların karnını doyurmayı tercih ederim” demiştir.

Nobel, San Remo’da 1896 yılında beyin kanaması sonucu yaşama veda etmiştir. Vasiyetinde ise , servetinin 1 milyon kronunun yeğenleri ve bir dönem aşık olduğu Sofie Hess arasında paylaştırılmasını istemiştir, geri kalan 33 milyon 200 bin kronunu da her yıl insanlığa hizmette bulunanlara verilmesini istemiştir. Bu ödüller fizik, kimya, tıp ya da fizyoloji, edebiyat ve barışa hizmet olmak üzere beş dalda verilecekti.

Nobel’in bu vasiyeti o sıralar da büyük tartışma yaratmıştır. Ancak 1900 yılında İsveç Hükümeti Nobel Vakfı’nı kurmuştur ve bu yıldan sonra ise Nobel Ödülleri düzenli olarak verilmeye başlanır.

Reyhan YILMAZ
Yazar / 11 Yazı / 843,9K Okunma

Kimyager


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST