Loading

Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?

Kapadokya

Türkiye'nin nadide güzelliklerinden peri bacalarına ev sahipliği yapan ilimiz Nevşehir'dir. Bu bölgeye Kapadokya denmesinin peri bacalarıyla hiçbir ilgisi yoktur. İsmini Kapadokya Krallığı'ndan alır. Nevşehir'de bulunan bu bölge günümüzde Kapadokya olarak anılmaya devam edilmektedir.

Kapadokya paleolitik çağdan günümüze kadar birçok uygarlığın yerleşkesi olmuş ve günümüze kadar birçok miras bırakmıştır. Bu bölgede yaşayan en eski uygarlık Hititlerdir. Kapadokya konum olarak aynı zamanda İpek Yolu'nun önemli kavşaklarından birisidir.

Bölgede milyonlarca yıl öncesine ait deniz canlısı fosilleri bulunmuştur. Bu da bir zamanlar bu bölgenin iç deniz olduğunu göstermektedir. Fayların sıkışması sonucu Toros adı verilen sıradağlar oluşarak bölgede büyük bir değişim yaratmıştır. Fayların hareketi gibi etkenlerden dolayı bölgede volkanik faaliyet meydana gelmiştir. Erciyes Dağı, Güllü Dağ ve Hasan Dağı bu çevreye en yakın noktada bulunan volkanik dağlardır. En yakınında Erciyes bulunur. Erciyes Dağı lav, tüf ve kül tabakalarından oluşur. 

yaklaşık 10 milyon yıl önce püskürmeye başlayan lavlar çevrelere yayılarak platolara doğru ilerlemiş, burada bulunan iç denizleri, akarsuları ve gölleri kurutmuştur. Kuru zemin üzerinde 100 - 150 metre kalınlığında tüf tabakasının oluşmasına neden olmuştur. Tüf tabakaları lav ve küllerden oluşan genelde açık renkli ve kolayca ufalanan yapılara sahiptir. Bu tabakalar kil, kil taşı ve bazalt kayaçlar da içerdiğinden bazı alanlarında sertleşmiştir. 

Tüf Tabakası

Yakınlarında bulunan ırmak (Kızılırmak) ve diğer akarsular yoğun yağmurların etkisiyle zamanla taşarak sellere yol açmıştır. Hem yağmur etkisi, hem seller hem de rüzgarın aşındırması geçen milyonlarca zaman içerisinde bu kayaçların oyulmasına, delinmesine ve aşınmasına neden olmuştur. Bazı noktalar aşınmanın etkisiyle minik ovalar oluştururken bazı noktalarda bulunan sert kayalar bu aşınmalara karşı yenik düşmemiş. Böylelikle sert kayaların bulunduğu noktalarda tüf tabakasını korunmuş ve peri bacaları adını verdiğimiz yapıların oluşmasına neden olmuş.

Kapadokya bölgesinde doğanın oluşturduğu bu eşsiz sanata dair mini galeri

Uç Hisar Kalesi

 

Emre AKKAYA
Yönetici / 81 Yazı / 2,5M Okunma

1992 Ankara doğumlu. Yazılımcı ve amatör astronom. Araştırmayı ve bilgi paylaşmayı sever..


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST