Loading

Marie Curie Kimdir?

Marie Curie ve Buluşu

Marie Curie, Nobel ödülünü alan ilk kadındır. Nobel ödülünü ilk kez fizik dalında almış, ardından Kimya dalında da Nobel Ödülüne layık görülmüştür. Bu ödüller, Marie Curie'yi tarihte iki Nobel ödülüne sahip ilk bilim insanı yapmıştır.

Marie Curie Hakkında

Marie Curie - Not Defteri

Marie Curie, eşi Pierre ile beraber radyoaktif elementler ile ilgili çalışmalar yaptı. Çabaları sonucunda Polonyum ve Radyum'u buldular. Ancak bu keşif, onlar için hiç iyi olmadı. Marie, X-Ray ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalması dolayısıyla hastalanarak 4 Temmuz 1934 yılında hayata gözlerini yumdu. Marie, X-Ray ışınlarına o kadar çok maruz kalmıştır ki, halen 19. yüzyıldan kalma defter ve kitapları aşırı derecede radyoaktivite barındırmaktadır. 

Marie Curie, Üniversitede Çalışma Yapıyor

Ailesi

Marie Sklodowska Curie (7 Kasım 1867) Polonya asıllıdır. Annesi bir kız yurdunun müdürü, babası ise bir lisede matematik ve fizik öğretmenliği yapmıştır. Marie Curie, çok meraklı ve okulunda çok başarılı bir öğrenciydi. Ancak Marie için acı çok erken başladı, henüz 10 yaşındayken tüberküloz yüzünden annesini kaybetti. 

Eğitimi

Varşova'da yaşayan ve ilköğrenimini Varşova'da gerçekleştiren Marie, okulunun en başarılı öğrencisiydi. Ancak Varşova üniversitesine gidemedi çünkü o yıllarda Varşova Üniversitesi sadece erkekleri kabul ediyordu. Kız öğrencilerin üniversite öğrenimi görmesi için yurt dışına çıkması gerekiyordu. Bunun yerine Marie Curie, o dönemlerde illegal şekillerde eğitim veren bir üniversiteye giderek kendini geliştirmeye devam etti. Kardeşinin tıp kazanması ve çalışıp para biriktirmesiyle beraber kardeşi Marie Curie'ye de yardım etmeye başladı. 1891'de kardeşinden aldığı desteklerle beraber nihayet yurt dışına çıkma imkanı buldu ve Sorbonne Üniversitesini kazandı. Bunun üzerine Fransa, Paris'e giderek oraya yerleşti. Ancak maddi zorluklar üniversitede de Marie'nin peşini bırakmadı. Finansal zorluklar yüzünden düzenli beslenemedi ve bir çok kez hastalandı. Sadece çay ve tereyağlı ekmekle günü geçirdiği bilinir. 

1893 yılında yüksek lisans derecesini fizik ile tamamladı. Bir sonraki yıl ise matematik ile başka bir derece kazandı.

Nobel Ödülü

Marie Curie, Nobel ödülü alan ilk kadındır. Ayrıca iki farklı dalda (kimya ve fizik) Nobel ödülü alan ilk bilim insanıdır. Halen Nobel'de iki dalda başarılı olan tek kadındır. 

İlk Nobel ödülünü, 1903 yılında eşi ile beraber yaptığı radyoaktivite çalışmaları ile Fizik alanında aldı. Eşiyle beraber ödülden aldığı paraları kullanarak çalışmalarına devam etti. 1911 yılında ise polonyum ve radyum elementlerinin keşfinden dolayı Kimya alanında Nobel Ödülü almıştır.

Bu süre zarfında, Albert Einstein, Max Planck gibi diğer ünlü bilim insanlarının da katıldığı Solvay kongresinde kendi alanında yaptığı çalışmaları tartışma imkanı buldu. 

X-Ray Işını

1914 yılında Paris Üniversitesinde Radyum enstitüsü kuruldu. Marie Curie bu enstitüye müdür olarak atandı. Ardından 1. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi ile beraber, taşınabilir röntgen cihazı geliştirdi. Kızı Irene ile beraber kadınların X Işını teknolojisini öğrenmesi adına çalışmalar yaparak bir çok kadına bu teknolojiyi anlattı.

Marie Curie'un taşınabilir röntgen cihazı

Ölümü

1. Dünya savaşı döneminde geliştirdiği taşınabilir röntgen cihazına "Little Curies" takma adı verildi. Askerlere yerinde müdahale edebilmek için bir çok fizik tedavi uzmanına bu teknolojiyi ve aracı kullanmayı öğretti. Bu öğreti, çalışma ve alanında yapmış olduğu deneyimler Marie Curie'nin aşırı derecede radyasyona kalmasına neden oldu. 1934 yılında kan kanserine yakalandı. Aynı yıl Fransa'da hayata gözlerini yumdu. Ölüm nedeninin aşırı radyasyon olması nedeniyle "bilim için ölen kadın" olarak günümüzde halen anılmaya devam ediyor.

 

Marie Curie Fotoğrafları

Marie Curie 16 Yaşında

 

Emre AKKAYA
Yönetici / 81 Yazı / 2,4M Okunma

1992 Ankara doğumlu. Yazılımcı ve amatör astronom. Araştırmayı ve bilgi paylaşmayı sever..


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST