Birleşmiş Milletler 2016 yılında 11 Şubatı Uluslararası Bilimde Kadın Ve Kız Çocukları Günü ilan etti. Bu bildirinin amacı daha fazla kadın ve kız çocuğuna bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM olarakta bilinir)* alanlarında öncülük ve iş bulmaya teşvik etmekti. Yapılan araştırmalarda matematik ve fen alanlarında erkek ve kız çocukları arasında yetenek açısından önemli bir fark olamamasına rağmen dünya çapında STEM konularındaki mezunların yüzde 35'inden azının kadın olduğunu, mühendislik ve bilgi teknolojisinde ise daha az olduğunu göstermektedir.
*Science(bilim), Technology(teknoloji), Engineering(mühendislik), Mathematics(matematik) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan kısaltma.
Tüm dünyada bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) disiplinlerinin tüm seviyelerinde yıllar boyunca önemli bir cinsiyet farkı devam etti. Kadınlar, yükseköğretime katılımlarını artırmaya yönelik muazzam ilerleme kaydetmiş olsalar da, bu alanlarda hâlâ yetersiz temsil edilmektedirler.
Cinsiyet eşitliği, Birleşmiş Milletler için her zaman temel bir konu olmuştur. Toplumsal cinsiyet eşitliği kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi, yalnızca dünyanın ekonomik kalkınmasına değil, aynı zamanda 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemimin tüm amaç ve hedeflerinin gerçekleştirilmesine de önemli bir katkı sağlayacaktır.