Loading

Narkolepsi Nedir?

Uyumayı mı Abartıyoruz Yoksa Narkolepsi mi?

uyku problemi olan bir adam

Narkolepsi, kısaca bir insanın istem dışı, bulunduğu yerde, kısa ve derin bir uykuya dalması olarak açıklayabiliriz. İçine biraz bilimsellik katar ve uzatacak olursak; gün içinde ani istemsiz gelen uyuklamalar, gece uykularının düzensizliği, katapleksi, uyku felci (biz karabasan diye de biliriz), hipnogojik halüsinasyonlar, gibi semptomları bulunan Narkolepsi hastalığı beyinde uyku ve uyanıklığı kontrol eden beyin kısmının bozukluğu olarak da açıklanabilir.

 

Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de en somut neden olarak genetik faktörünü gösterebiliriz. 2004 yılında Avustralya’da narkoleptik insanlardan alınan proteinlerin, farelere enjekte edilerek bir araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda, narkolepsinin  otoimmün bir hastalık (Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminizin vücudunuza yanlışlıkla saldırdığı bir durumdur. Bağışıklık sistemi vücudunuzun bir kısmını (eklemleriniz veya cildiniz gibi) yabancı olarak algılar ve saldırıya geçer) olduğu tespit edilmiştir. Bu da bağışıklık sisteminin normal beyin dokularına yabancı doku gibi saldırması anlamına geliyor. Hastalıkta temel semptom gündüzleri yemekte, araba kullanırken veya konuşurken gibi uygunsuz anlarda ortaya çıkan uyku epitozlarıdır. Bir saatten kısa süren lakin geçici tazelenme ve zindelik veren bu uyku epitozları uyanıklığın yeterli olmaması nedeniyle konsantrasyon güçlüğü ve bellek sorunları oluşturur. 

                                                                                                                                                      

Narkolepsi teşhisi için klinik ortamında bazı testler uygulanır. Narkolepsi semptomlarından herhangi birini gösteriyorsanız, teşhis konmadan herhangi bir tedavi yolu denememelisiniz.

Katapleksi

Katapleksi atakları kasların aniden çözüldüğü anlardır. Çok nadiren narkolepsinin ilk semptomu olabilir. Genellikle uykululuk halinden aylar sonra ortaya çıkar. Katapleksi hafif olabildiği gibi  (sadece dizlerin çözülmesi gibi) tüm vücudun çözülüp kişinin yere düşmesine neden olacak kadar şiddetli de olabilir. Düştüğü sırada kişinin bilinci korunmuştur, çevrede neler olup bittiğinin farkındadır. Katapleksi duygularla tetiklenebilir: gülme, kahkaha atma, kızgınlık, veya sürprizler karşısında oluşabilir. Bazı kişilerde duygusal veya gerilim yaratan bir durumun anımsanması da katapleksiyi tetikleyebilir

Hipnogojik Halüsinasyonlar

Hipnogojik halüsinasyonlar canlı rüyalardır. Kişi uykulu durumdayken ortaya çıkar. Rahatsız edici sesler ve görüntüler şeklinde izlenir (hayvan sesleri gibi). Kişi bu görüntülerden korkar ancak onları kontrol edebilmesi imkansızdır. Yanlışlıkla akıl hastalığı sanılarak da kişileri korkutabilir.

Beyza Nur Kaya
Standart Üye / 2 Yazı / 7,7K Okunma

Çiçeği burnunda bir arkeolog adayı.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST