Loading

Dişlerimizi nasıl temiz ve sağlıklı tutarız?

Diş macunu ambalajı

Plak, dişler düzgün bir şekilde temizlenmediğinde, dişleri kaplayan bir bakteri filmidir.  Diş eti hastalıklarına ve diş çürümesine sebep olur :(. Bu yüzden  dişlerimizi ve ağzımızı sağlıklı tutmak için dişlerimizi günde en az iki kez Flüorürlü diş macunu ile yaklaşık 2 dakika fırçalamamız gerekiyor.

Simdi sizlere sağlıklı dişler için yaşam tarzınıza uygulayabileceğiniz ip uçları vereceğim.

Öncelikle dediğimiz gibi diş fırçalamak plak birikimini önler ve böylece dişlerimiz çürümez ve birçok diş eti hastalıklarından korunmuş oluruz. Peki dişler tam olarak nasıl fırçalanır? Ne zaman fırçalanır? Nasıl bir diş macunu tercih edilmeli? Bunların hepsini yanıtlayacağım şimdi.  Öncelikle TÜM dişlerimizin HER yüzeyini fırçaladığımızdan emin olmamız gerekir. Her gün yatmadan önce  EN SON 2 dakika boyunca dişler fırçalanmalı. Fırçalandıktan sonra bir şey yemek içmek yok! :)

Elektrikli veya manuel bir diş fırçası kullanmak fark etmez. Tüm dişlerimizin yüzeylerini fırçaladığımız ve flüorürlü (Fluoride) diş macunu kullandığımız sürece ikisi de eşit derecede iyidir. Dişlerimizi günde en az iki kez iyice temizlediğimizden emin olmak, kullanılan fırça türünden daha önemlidir!!!

Doğru konsantrasyonda Flüorür içeren bir diş macunu kullanmak gerçekten bu işin püf noktası. Dişleri çürümekten koruyan asıl şeyin diş macununuzdaki  Flüorür olduğunu biliyor muydunuz?! Her markanın ne kadar Flüorür içerdiğini öğrenmek için ambalajı mutlaka kontrol edin. Yetişkinler, milyonda en az 1,350 parça (ppm) flüorür içeren bir diş macunu kullanmalıdır. Örnek olarak, ambalajlarda, 1350 ppm, 1500 ppm vs diye yazılır. Aşağıdaki fotoğrafta nasıl göründüğüne bakabilirsiniz. 

Çocuklara gelelim :)) Çocukların özel bir çocuk diş macunu kullanmasına gerek yok.  Her yaştan çocuklar, 1.350 ila 1.500 ppm flüorür içerdiği sürece aile diş macununu kullanabilirler! 3 yaşın altındaki çocuklar diş macununu bezelyeden bile daha küçük bir ölçüde kullanmalıdır.  3-6 yaş arası çocuklar bezelye büyüklüğünde diş macunu kullanabilir.

Dişler fırçalanırken iç yüzeylerini, dış yüzeylerini ve dişlerin çiğneme yüzeylerini fırçaladığınızdan emin olmalısınız. Dişlerinizin tüm yüzeyini fırçaladığınızdan emin olmak için de en az 2 dakika fırçalamak gerekiyor! 2 DAKIKA! BU DA ÇOK ÖNEMLI BİR PÜF NOKTA! Dişlerinizi  fırçaladıktan hemen sonra suyla durulamayın sadece fazla diş macununu tükürün. Çünkü, duruladığınız da su Flüorür deki yeterli konsantreyi bozabilir. 

Gelelim gargara ve düzenli diş ipi kullanımına..Flüorür içeren bir gargara kullanmak diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir, ancak dişlerinizi fırçaladıktan hemen sonra gargara kullanmayın çünkü macununuzda ki kalan Flüorürü temizleyebilir. Öğle yemeğinden sonra gibi farklı bir zaman seçebilirsiniz. Gargarayı kullandıktan sonra yarim saat bir şey yiyip içmeyin :) Diş ipi ise sadece dişlerin arasına sıkışmış yiyecekleri yerinden çıkarmak için değildir.Düzenli diş ipi kullanımı, diş eti çizgisi boyunca oluşan plakayı kaldırarak diş eti hastalığını ve ağız kokusunu da azaltabilir! Yalnız, diş ipini dişlerinizi fırçalamadan önce kullanmak en iyisidir.

Kullanma talimatı verecek olursam, 30 ile 45 cm kadar diş ipi çok gelebilir ama ellerinizden kaymaması ve iyi iyi tutması için daha rahat olacaktır. Sonrasın da diş ipini  dişler arasında ve gidebildiği kadarıyla dişleriniz ve diş etleriniz arasındaki alanda kaydırın.  Yiyecekleri ve plakları çıkarmak için her diş arasında yukarı ve aşağı doğru 8-10 vuruş uygulayın.

DİP NOT: Diyelim ki misafirliktesiniz ve diş fırçanızı unuttunuz veya evde diş macununuz bitmiş. Bir nedenden dalayı dişlerinizi fırçalayamayacak olursanız peynir yiyerek ağzınızdaki pH (asit) oranını dengeleyebilir ve yumuşatabilirsiniz. Asit oranını dengelemek dişlerinizi koruyacaktır. Tabi alışkanlık haline getirmemek gerek, her zaman en iyisi dişleri düzenli fırçalamaktır.

Başka bir dip not daha. Flüorür kimyasal bir madde olduğu için ablama bir kaç kere eczanelerde Flüorürsüz diş macunu satmak istemişler. Florün kimyasal olduğu doğru ama yukarıda yazdığım gibi sadece milyonda en az 1350 parça şeklinde kullanılıyor. Yani miktar zarar vermeyecek kadar çok çok küçük. Yurt dışında Flüorürsüz diş macunu bulamazsınız çünkü dişleri çürümekten koruyan asıl madde Flüorürdür. Araştırın!

 

Sağlıcakla kalın :)

 

 

isimsiz yazar
Yazar / 6 Yazı / 11,0K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST