Loading

Mevsim Değişiminde Neden Hasta Oluruz?

Soğuk Algınlığı

Mevsim değişti, hava soğudu ve gardırobunuzdan yazlık kıyafetlerinizi çıkarıp yerine kışlıkları koydunuz. Tabii bu arada termometreleri ve kış çaylarını kolay ulaşacağınız yerlere koymayı ihmal etmediniz. Derken bir de bakmışsınız çevreniz hasta insanlarla dolmuş. Öksürükler, hapşırıklar, burun akıntısı... Peki neden soğuk havada hastalığa yakalanma riskimiz artar? Cevabı basit: Virüsler soğuk havaya bayılıyor!

Tıpkı bazı hayvanların belirli mevsimlerde üremesi gibi, virüslerin üreme mevsimi de sonbahar, kış aylarıdır. 

Her sene aynı belirtileri yaşamamız her sene aynı hastalığa yakalanıyormuşuz hissi verebilir; ancak gerçekte öksürüklerin ve burun akıntılarının arkasındaki suçlu her sene değişir. Özellikle kıştan-bahara ve yazdan-sonbahara geçişlerde bu soğuk algınlığı ile hastalıklara sebep olan soğuk hava virüslerinin çeşidi ve sayısı artar. Bildiğimiz basit soğuk algınlığın arkasında iki büyük virüs ailesi vardır: rhinovirus ve  coronavirusler. 


Sırasıyla rhinovirus ve coronavirus örnekleri...

 
Tabii bir de (influenza) grip virüsünü de unutmayalım. Kış aylarında daha kolay grip olmamızın sebebi de soğuk havadır. Influenza virüsünün kimyasal yapısı soğuk ve kuru havada çoğalmasını ve bulaşmasını kolaylaştırır. 2008'de yayınlanan bir çalışmaya göre grip virüslerinin jelimsi koruyucu tabakası 22 oC'nin üstünde eriyor. Virüslerin canlı hücrelere bulaşması için bu erimesi gerektiği doğru; ancak bu tabaka aynı zamanda virüsleri sıcak hava gibi olumsuz koşullara karşı da koruyor. Bu yüzden kış aylarında, aktif virüsler ile karşılaşma şansımız ve hasta olma şansımız da artıyor. 
 

Grip Virüsü
 
Bu arada hem gripte hem de soğuk algınlığında genellikle her sene belirli virüs türleri aktiftir ve bir türe yakalandığınızda bütün sene aynı tür virüs ciddi bir mutasyona uğramadığı sürece bir daha sizi hasta edemez. 
 
Peki sorumlu soğuk hava ise, ilkbahardan yaza geçişte neden hastalıklar artar? Bunun sebebi de genellikle ilkbahardan yaza geçerken havayı dolduran alerjenlerdir. Polenler de yapı olarak aynı virüsler gibidir. Ufak bir farkla: polenler sıcak hava aktiftir. Mukozanızı ve solunum yollarınızı tahriş eden polenler, bağışıklık sistemini de meşgul ettiği için vücudumuz hastalıkların saldırılarına karşı savunmasız hale gelir. Tahriş olmuş solunum yolları ve akciğer hastalık yapıcı etkenlerin direkt olarak hedefi olacaktır. Ancak ortalama hava sıcaklığı 22 oC'nin üzerine ulaştığında tekrar her şey normale döner. 
 

Bazı Polenlerin Mikroskop Altındaki Görüntüleri
 
 
Son olarak, söylemeden geçmeyelim. Soğuk havanın kendisi hastalık yapmaz! Bu sadece bir şehir efsanesidir. Soğuk havanın neden olduğu virüs sayısındaki artış, virüslerin daha uzun süre canlı kalması, kuru hava ve tahriş olmuş mukozalar sizi hastalıklara açık bir hale getirir ancak soğuk havanın kendisi sizi hasta etmez. 
 
Hastalıklardan kendinizi korumak için sık sık ellerinizi yıkamalı, uyku düzeninize dikkat etmeli ve egzersiz yapmayı ihmal etmemelisiniz. 
 
Kaynaklar

Umut Utku TAŞDEMİR
Yönetici / 86 Yazı / 3,7M Okunma

1986 yılında şans eseri il olmuş bir İç Anadolu şehrinde doğdu. Henüz bir yaşındayken ailesinin işi sebebiyle memleketi olarak hissettiği yere, Antalya'ya taşındı. İlk ve orta öğrenimini Antalya'da tamamlamıştır. Üniversite öğrenimini tamamladığı Ankara'da ikamet etmektedir.  En ufak bilgi kırıntısına dahi müthiş bir iştahla saldıracak kadar meraklı yapısı sayesinde ilgi alanı geniş olan yazarımız, özellikle müzik, sinema ve biyoloji konuları ile ilgilidir.  Minnak bir de kızı vardır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST