Loading

Morarma Neden Olur?

Bacağınızı sehpaya çarptığınızda veya kolunuzu masaya vurduğunuzda muhtemelen şunu düşüneceksiniz: 'Ah! Moraracak' Bu morarmanın tam olarak neden kaynaklandığını düşündünüz mü?

Morarmalar

Bir yerlere çarpma sonucunda oluşan bu morlukların altında aslında nelerin olduğunu hiç düşündünüz mü?

Morarma, aslında doğrudan bir travmadır. Travma, dıştan alınan bir etki sonucunda, organ veya dokunun yapısını bozan yerel yaralara denir. Yani aslında morarma oluştuğunda derinizin altında bulunan kılcal damarlar zarar görüyor. Ancak bu zarar oluşumunda derinizde herhangi bir kesiğin oluşmuş olması gerekmiyor. Her şey derinin altında gerçekleşiyor. 

Dokular ile deri arasında kalan kılcal damarlar koptuğunda veya zedelendiğinde taşıdıkları kan etrafa yayılır. Etrafa yayılan kan da, deride herhangi bir kesik olmadığı için vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda derinin altında sıkışıp kalır. Böylece renkli bir iyileşme süreci başlar. 

Mor renge sebep olan şey kılcal damarların taşıdığı kanda saklıdır. Kan'da hemoglobin bulunur. Hemoglobinin görevi, oksijen taşımaktır. Ayrıca Hemoglobin kana kırmızı rengi verir. ( kana kırmızı rengi veren kesinlikle vişne suyu değildir. 😊 ) Zarar gören kılcal damarlardan sızan kan, yayılmaya başladığı ilk anda yoğun olarak kırmızı ağırlıklı bir renge bürünür. 

Ancak geçen zamanla beraber, hemoglobin çözünmeye başlar. Bu da rengin maviye doğru, hatta siyaha doğru kaymasına neden olur. Böylelikle morluk olarak adlandırdığımız renkler bütünü ortaya çıkar. 

Demirden ayrışan hemoglobin, biliverdine dönüşür. Biliverdin, yeşil renk pigmentine sahiptir. Tam olarak morluğun en üst düzeyde olduğu an Hemoglobinin ayrışması sonucu oluşan biliverdin ile alakalıdır. 

İyileşme devam ederken, ayrışma işlemi bilirubin ile sonlanır. Bu renk daha çok sarılıktan sorumludur. Morarmanın son aşamasında bu renk görünür.  ve Bilirubin'de çözüldükten sonra vücudunuzdaki morarma artık iyileşmiştir.

Çürüklerin çoğu iki hafta içinde kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazı durumlarda doktordan yardım almanız gerekebilir. Morluklar ciddi seviyelere ulaşmış, rahatsız edici bir görünüme sahipse Hematom ile karşılaşmış olabilirsiniz. Hematom, çok daha tehlikeli bir durumdur. Bu durum bir travma sonucu damardan sızan kanın bir dokuda toplanmasıyla oluşur.

Tırnaklarda oluşan morarmalara ise Subungual Hematom adı verilir. Tırnaklarda oluşan bu zedelenme şiddetli ağrıya neden olabilir.

Emre AKKAYA
Yönetici / 81 Yazı / 2,5M Okunma

1992 Ankara doğumlu. Yazılımcı ve amatör astronom. Araştırmayı ve bilgi paylaşmayı sever..


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST