Loading

"Sen de mi Brütüs?" sözü nereden gelmektedir?

Jul Sezar

İhaneti ve nankörlüğü anlatan Roma tarihinin en etkileyici sözlerinden biri olarak kabul edilen ve bir deyim haline gelen "Sen de mi Brütüs?" sözünü Roma'nın diktatörü Sezar söylemiştir.
 
 
Brütüs, Roma'nın ünlü diktatörü Sezar'ın üvey çocuğudur. Brütüs Sezar'a karşı çıkanlarla birlikte olur ve onu ortadan kaldırmak için yapılan suikast planına dahil olur. Çünkü Sezar sevilmediği için doğal olarak halk Brütüs'ten de haz etmemektedir. Roma senatosunu hiçe sayan tavırlarıyla senatoya ayak basan imparator Sezar'da senatörlerin üstüne doğru yürüdüğünü fark etmiş ve bir anda kendini bıçak darbeleri altında bulur. Can vermesine sebep olan son darbeyi Brütüs saplar. Sezar, Brütüs'ü gördüğünde daha darbeyi yemeden "Et tu Brutus" (Türkçe karşılığıyla "Sen de mi Brütüs?") demiştir. Böylece tarih Sezar'ı haklı, Brütüs'ü ise hain ilan etmiştir.
 
Ama durum bu kadar basit değil. Öncelikle Brütüs, Sezar tarafından himaye altına alınarak yetişmiş, büyütülmüş birisi değildi. Brütüs'ün babası Pompei şehrinin en zengin ve en saygın adamlarından biriydi. Babası öldüğünde annesi Servilius onu tek başına büyütmüştü. Fakat onun güzelliği imparator Sezar'ın gönlünü çelmiş ve onunla Brütüs ile ilgilenmesine sebep olmuştur. Bir süre sonra Sezar'ın metresi olmuştur. Bu arada Brütüs'ün annesinin baskısı sonucu sezar, Brütüs'ü evlatlık olarak almıştır. Zaman geçtikçe metresi olan Brütüs'e kötü davranmaya başlayan Sezar, bu imparatoriçe adayını terk etmiş ve Brütüs'ü başka kadınlarla defalarca aldatmıştır. Son günlerinde başka bir imparatoriçe adayı bulan Sezar, Brütüs'ün annesi olan Servilius'u dedikodular yaymaması için evine hapsettirmiştir. Bu durum Brütüs'ün nefretini bileyerken içten içte Sezar'a olan kinini arttırmıştı.
 
Bütün bunların dışında bir başka önemli nokta daha var. Roma'nın siyasal anlamdaki kargaşası. Brütüs liberal bir cumhuriyeti savunurken, Sezar isminin hakkını veren, cumhuriyet değerlerini hiçe sayan bir diktatördü. Bu durum ise Brütüs'ü gün geçtikçe ondan uzak durmaya itiyordu. Brütüs, Sezar'ı bıçakladıktan sonra Roma halkına bunu Roma'nın özgürlüğü için yaptığını anlatır. Kısa süre sonra da Markus Antonius ile olan mücadelesi başlar ve dayanamayarak Brütüs intihar eder.
 
Kimilerine göre Brütüs, çok sevdiği Roma'nın özgürlüğü için bir vatansever gibi  yine çok sevdiği üvey babası Sezar'ı öldürmek zorunda kalmıştır. Kimilerine göre ise kendisini besleyen eli ısırmıştır. Her ne olursa olsun, tarih Sezar'ı haklı, Brütüs'ü ise hain ilan etmiştir.

Oğuzcan Korkusuz
Standart Üye / 5 Yazı / 50,2K Okunma

okur, yazar, gereksiz hayal kurar.

Yiğit 19 Temmuz 2020 - 00:48:11

Yanıtla

teşekkür ederim


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST