Loading

Richard Feynman Kimdir?

Richard Feynman

Richard Feynman Hakkında 

Okul çağılarıında türev ve integrali her yönden öğrenen Feynman, daha sonralarda II. Dünya Savaşı'na katkıda bulunacaktı ve Manhattan Projesi (atom bombası projesi) için çağrılacaktı. Bu projede Feynman, kritik kütle için gerekli olan Uranyum miktarını tespit etmek için çalıştı. Savaş sonrası ABD'ye sığınan Alman fizikçi Hans Bethe ile birlikte Cornell Üniversitesi'ne gitti. Richard, burada atom altı parçacıkların karmaşık yapısı için basit bir gösterim geliştirdi. Bu gösterimi ''Feynman Çizelgeleri'' olarak geçer. Savaş bittikten sonra 1965'te kuantum elektrodinamiğine yaptığı katkılardan dolayı Itiro Tomonaga ve Julian Schwinger ile birlikte Nobel ödülüne layık görüldü.

 

 

Eğitimi 

Far Rockaway lisesine gitmiştir. Henüz lisenin başlarında Feynman, üst düzey matematik derslerine terfi etmiştir. O dönemde yapılan IQ testinde Feynman'ın IQ'su 123 çıkmıştı. Bu dönemdeki James Gleick isimli bir yazara göre ''yüksek fakat zar zor takdir edilen''bir düzeydi. Richard 15 yaşına geldiğinde, kendi kendine trigonometri, ileri algebra, sonsuz seriler, analitik geometri, türev ve integrali öğrenmişti. Üniversiteye henüz girmemişken kendi stratejileriyle  ''yarı-türev'' gibi konular üretip deneyler yapıyordu. 

Kolombiya Üniversitesi'ne başvurdu ancak kabul edilmedi. Çünkü üniversite alabileceği maksimum düzeyde Yahudiyi zaten almıştı. Bunun yerine Massachusetts Teknoloji Enstitüsüne gitti. 1939 yılında burada lisans derecesi kazandı ve aynı yıl Punthan Fellow ismini aldı. 

Princeton Üniversitesi'nin lisans üstü sınavında matematik ve fizik alanında çok iyi sonuçlar elde ederken İngilizce ve ve tarih alanlarında çok kötü sonuçlar elde etmiştir. Feynman'ın ilk seminerine katılanlar arasında Albert Einstein, Wolfgang Pauli ve John Von Neumann vardı. 1942 yılında Princestone'dan phD aldı. Tez danışmanı ise John Archibald Wheeler idi. Feynman'nın tezi kuantum mekaniğinde 'statik hareket' presiplerine uygulandı.

Çalışmaları

Manhattan Projesi; Princeton'dayken fizikçi Robert R.Wilson, Feynman'ı bu projeye katılması için destekledi. Feynman bunu kabul ederek kendini bu projedeki işine adadı ve Trinitt bombası testinde yer aldı. Yaşça küçük bir fizikçi olduğu için projenin merkezinde yer alamadı.

 Challenger;  Feynman Challenger felaketinde incelenen Rogers Komisyonunda büyük bir rol almıştır. Televizyonda yayınlanırken Feynman, ''Uydunun halkalarda kullanılan metalin içeriğinin soğuk havada preslenerek buzlu suya konulmasının, maddenin elastikliğini bozduğunu'' ispatladı.

Ölümü

Richard Feynman az görünen iki kanser çeşidine sahipti. Liposarcoma ve Waidenström's Macroglobulnemia. En geçirdiği ameliyattan sonra 15 Şubat 1988'de 69 yaşında iken öldü. Son sözleri '' iki kere ölmekten nefret ederdim, çok sıkıcı'' olmuştur.

 

 

Richard Feynma'nın bazı sözleri ise şöyledir;

-'' Yaratamadığım şeyi anlayamam.''

-'' Bütün kütleler etkileşim içindedir.''

-'' İlgi çekici soruların her çeşidi bilime ait bir bilgi alanından gelmektedir.''

-'' Şimdiye kadar yapılmış, evrenle olan ilişkimiz hakkında yapılmış hikayelere inanmıyorum. Orada ne var bakın; bir orantı içinde değil.''

 

Richard Feynman Fotoğrafları

 

 

 

 

 

Gözde Tutku DOĞRU
Yazar / 11 Yazı / 62,0K Okunma

1999 yılında İstanbul'da doğdum. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İngilizce Fizik Bölümünü üçüncülük ile bitirdim. Tezimi ise Ötegezegenler üzerine yaptım. Fizik alanında kendimi geliştirmek için araştırmalar yapıyorum ve ilgi alanım Astronomi ve Astrofizik olduğu için Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde “Fizik ve Astronomi Öğrenci Topluluğu” adında yeni bir topluluk kurdum. Ayrıca eğitim geçmişimi desteklemek için birçok eğitim ve konferansa katılıyorum. Sosyal hayat açısından amatör olarak tiyatroyla ilgileniyorum. Ayrıca farklı yöntemlerle teknik çizim yapmayı seviyorum. Fizik, Astronomi ve Astrofizik ile ilgili dergi ve bloglar okuyorum. Bu nedenle bazı bloglar da yazmaya başladım. Ayrıca eski lisanslı voleybolcuyum. Spor aktiviteleri yapmaktan ve kamp yapmaktan hoşlanırım. Yeni insanlarla tanışmayı, onların kültürlerini tanımayı, müzik dinlemeyi ve film izlemeyi çok seviyorum.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST