Loading

Bir Bilmecem Var Gençler

Düşünce sistemimizi değişik konumlara uygulamak

Spitfire uçak fotoğrafı

 

BİR BİLMECEM VAR GENÇLER !

 

Yılbaşı gecesi bana herşeyi unutturan, bir köşeye çekilip çözmeye çalıştığım bilmeceyi ya da bulmacayı sizlere iletmek istiyorum. Ben çözemedim; belki çok kolay bir yanıtı vardır ama başaramadım. Bilmeceyi bana torunum yöneltti. Amerika’daki Massachusetts Institute of Technology ‘de yapılan bir seminerde katılımcılara sorulan bir soruymuş bu. Bilmece de diyebileceğimiz düşünce fırtınası yaptıran soru şu:

İkinci Dünya Savaşı sırasında bir ülkenin hava üssünden kalkan uçaklara düşman hedeflerinin bombalanması emrediliyor. O günlerin teknolojisine göre çok hızlı olan bu uçaklar pervaneli uçak yani jet uçağı değil. Doğaldır ki; hava üssünden havalanan uçakların görevi yerine getirdikten sonra sayılarında hiç eksik olmadan –gittikleri gibi -kendi üslerine dönmeleri bir başarı simgesi. Ancak bu uçaklar birgün 4, birgün 5 uçak eksiğiyle dönüyorlar. Üslerine geri dönen yani görevini tamamlayan uçakların ise hepsinde hasar var; hepsi yara almış hem de aynı yerlerinden, kanatları ve kuyrukları hep delik deşik. Bana çizilen resmi aşağıya aynen alıyorum. Resimdeki çarpı işaretleri uçakların yaralanma yerlerini gösteriyor.

 

Komutanlar ve teknik sorumlular toplanıyor ve bu uçakları güçlendirmek için ne yapacaklarını tartışıyorlar. Ortak bir kanıya varıyorlar; uçakların hepsi güçlendirilmeli, ama yaralı uçakların güçlendirilmesine nereden başlayacaklar? Hangi bölümleri zayıf?

Seminerde tartışılan konu da buymuş işte: Siz olsanız uçakların hangi bölümlerini güçlendirirdiniz?

Bana da bu bilmeceyi yöneltti torunum, “hadi bakalım dede, ben planör pilotuyum deyip havacılık kampındaki anılarını anlatıyorsun bize, bröven falan da var ama, çöz şu bilmeceyi de görelim” dedi.

“O kolay!  Sen şu tamamlayıcı sorularımı yanıtla” dedim:

* O günkü teknolojide insansız uçak olmayacağına göre; pilotların tümü aynı eğitimi almış mıdır?

-Almışlar.

*Uçakların hepsi aynı tip ve ayni fabrika üretimi mi?

-Aynı fabrikanın aynı model ve tipiymiş uçaklar.

* Uçakta kullanılan yakıttan, bomba atımındaki işlemlerden bir şikâyet var mı?

-Yokmuş.

Yani sizin de aklına gelebilecek başka soruları da sıraladım; ama işime yarayacak bir yanıt alamadım. Düşünüp durdum; giden yılı böyle uğurladım, tüm umudum gelen yıldaydı, bir ilham gelecek çözecektim bilmeceyi, olmadı. Torunum durumumu perişan görmüş olacak ki yeni yılımı kutlarken yanıtı söyledi bana. “Nasıl oldu da böyle düşünemedim” diyerek hayıflandım.

Tüm umudum bu yazıyı okuyacak gençlerde… Şimdi: Bu olaydaki uçakların nereleri güçlendirilmeli? Çözen olur ve gerekçesini de yazarsa bu sayfanın sonunda bana da haber versin.

Bu arada yeni yılın tüm okurlarımıza ve Bilgeyik çalışanlarına sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim.

 

 

Yalçın Anıl
Standart Üye / 25 Yazı / 191,5K Okunma

1938 Samsun doğumlu Orman Y.Müh. Emekli

Yalçın Anıl 19 Ocak 2023 - 11:01:00

Yanıtla

Bu makalenin okunma sayısı 100’ü geçtiğine ve hiç yanıt gelmediğine göre; çözümü benim söylemem gerekiyor sanırım: Görev gereği yola çıkan uçaklar 4 ya da 5 eksik olarak geri dönüyorlar. Dönenlerin hepsi kanat ya da kuyruklarından hasarlı; ama dönebilme güçleri var. Düşman tarafında kalan 4-5 uçak - yalnız kanatlarından yaralı olsaydı- onlar da dönebilecekti. Demek ki onlar, kanatlarından yaralı olmakla birlikte asıl hasarı gövdeden almışlar. Pilot kabinleri de o bölgede bulunduğu için pilotlar düşen uçak içinde ölü ya da yaralı, orada kalmışlar. O zaman komuta kademesi ve teknik elemanlar uçakların güçlendirme işine kanat ve kuyruktan değil, gövde kısımlarından başlayacaklar ve o bölgeyi düşman bölgesinden atışlara karşı güçlendirecektir

Yalçın Anıl 19 Ocak 2023 - 16:36:36

Yanıtla

Bu makalenin okunma sayısı 100’ü geçtiğine ve hiç yanıt gelmediğine göre; çözümü benim söylemem gerekiyor sanırım: Görev gereği yola çıkan uçaklar 4 ya da 5 eksik olarak geri dönüyorlar. Dönenlerin hepsi kanat ya da kuyruklarından hasarlı; ama dönebilme güçleri var. Düşman tarafında kalan 4-5 uçak - yalnız kanatlarından yaralı olsaydı- onlar da dönebilecekti. Demek ki onlar, kanatlarından yaralı olmakla birlikte asıl hasarı gövdeden almışlar. Pilot kabinleri de o bölgede bulunduğu için pilotlar düşen uçak içinde ölü ya da yaralı, orada kalmışlar. O zaman komuta kademesi ve teknik elemanlar uçakların güçlendirme işine kanat ve kuyruktan değil, gövde kısımlarından başlayacaklar ve o bölgeyi düşman bölgesinden atışlara karşı güçlendirecektir.

hülya 10 Mayıs 2023 - 12:09:30

Yanıtla

hocam vallaha :) benim aklıma gelmişti. keşke yazsaymışım :)) neyse cevabımın doğruluğunu görmüş oldum.

Yalçın ANIL 12 Mayıs 2023 - 13:51:22

Yanıtla

"Hülya" imzasıyla yorum yapan arkadaşa teşekkür etmek için yazıyorum. Kendisi "bilgeyik.com" kanalıyla gönderdiği iletisinde, yanıtı tahmin edebildiği halde yazmakta geciktiğini yazıyor. Gecikme yok sanıyorum; cünkü , yanıt yazan ilk ve tek kişi. Kendisini kutluyor, ilgisine teşekkür ediyorum.

Selçuk 28 Mayıs 2023 - 19:21:06

Yanıtla

Sağlam dönemeyen uçaklar demek ki sağlam dönenlerin hasar almadığı yerden asar aldılar. Gövdelerini güçlendirmek gerek. Fakat ben bu bilmeceyi başka bir yerde duydum oradan biliyorum benim cevabım sayılmaz bu yüzden.

Yalçın ANIL 29 Mayıs 2023 - 11:10:40

Yanıtla

Selçuk Kardeşim Selçuk, Yanıtınıız doğru ve siz bunu "Daha önce karşılaştığım bir soruydu, bu yüzden yanıtı biliyordum"d,yor "Beni hesaba katmayın" diyerek çok içten bir dürüstlük örneği veriyorsunuz. İlginize çok teşekkür eder, uğraşlarınızda başarılar dilerim.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST