Loading

GÜLÜMSER YÜCEL'E MEKTUP

Arda Kukul tarafından yapılan nehir söyleşi "babam hasan âli yücel" "Gülümser Yücel Kitabı" aracılığıyla Hasan Âli Yücel'i vefatının 63. yılında anmak.

babam hasan âli yücel Gülümser Yücel Kitabı kapağı

GÜLÜMSER YÜCEL’E MEKTUP

 

Saygıdeğer Gülümser Hanım,

Mektubu yazmaya başladığım bugün 26 Şubat 2024, babanızı kaybedeli tam 63 yıl geçmiş aradan. Birden tam 81 yıl öncesine döndüm. Bir 19 Mayıs bayramı kutlanıyor; coşku ve sevgiyle. Ben tam 5 yaşındayım. Babam beni Samsun’daki geçit törenine götürüyor. Coşkulu bir sevinç var içimde. Lisedeki ablalar, ağabeyler marşlar eşliğinde geçiyorlar. Alkış sesleri yükseliyor ansızın. Omuzlarında kayak takımlarıyla tek tip elbiseli kız ve erkek öğrenciler ahşap tribündeki kent büyüklerini ve halkı selâmlıyor.

Merakla soruyorum “Baba bunlar hangi okul” diye. “Onlar Köy Enstitüsü öğrencileri oğlum, Samsun’un ilçesi Lâdik’ten gelmişler” diyor. Birden, evdeki büyüklerin konuşmalarını anımsıyorum. Hasan Âli Yücel sık sık geçiyor evde. Amcam, babam kimi zaman da dayım katılıyor Köy Enstitüleri tartışmalarına. Faydası zararı üzerine konuşuyorlar.

Gülümser Hanım, siz benden iki yaş büyük olduğunuza göre; babanızın bu günlerine yakından tanık olmuşsunuzdur. Zaten “babam hasan âli yücel” kitabı baştan sona sizin tanıklığınızla dolu. Çok güzel bir kitap olmuş, biçim, boyut ve oylum yönünden mükemmel. 352 sayfa içinde rahmetli Hasan Âli Yücel’i tüm yönleriyle anlatmışsınız. Belleğinizin bu denli güçlü olduğunu, olayların ayrıntısını mercek altına alışınız takdire değer. Söyleşiyi yapan genç yazar da –genç yaşına karşın- dolgun sorular yöneltmiş size. Bu yaşımda bir solukta diyemem; ama üç kez ara vererek okudum kitabınızı. Yaşadıklarınız biz yaşta olanları kuşkusuz etkiledi. Benim doğduğum yıl yayımlanan babanızın yazdığı çocuk şiirlerinden kimi bölümleri ilkokulda okuduğum kitaplardan bugün bile ezberimden okuyabilirim:

Ben bir Türküm; soyum ırkım uludur,

Milletime göğsüm sevgi doludur,

Tuttuğum yol Atatürk’ün yoludur,

Hep o yoldan yürümektir dileğim.

 

Dinle, devlet ayrı şeydir birleşmez;

Din bir duygu, ona kimse ilişmez,

Dünyadaki işlere din karışmaz

Laikliği ben böylece bileyim.

 

 

 

Kitabın “Giriş” bölümünde; söyleşiyi yapan Arda Kukul’un belirttiği gibi, 2020 yılı Ağustosunda başlayan bu çalışma, 2021’de de sürerek yılsonunda sonuçlanmış. Belleğiniz yanında, anlatımınızı ve enerjinizi de kutlamak gerek. Ne de olsa Hasan Âli Yücel’in kızı, şair Can Yücel’in küçük kardeşisiniz. Babanızdan olduğu kadar ağabeyiniz Can Yücel ve onun ikizi Canan ablanızdan da kimi özellikler geçmiş size…

“Hasan Âli Adında Bir Çocuk” başlıklı birinci bölümle başlayan konuşmalar “Vefatı Sonrası” başlıklı sekizinci bölümle sonlanıyor. Okuru doyurucu fotoğrafların yer aldığı albüm yanında; Hasan Âli Yücel’in yayımlanmış eserleri, kronolojik yaşantısı ve kitapta adı geçenler hakkında ek bilgiler var.

Büyük bir beğeni ile okudum kitabı, Köy Enstitüleri hakkında bilmediğim çok şeyi öğrendiğim gibi; kimi yanlış bilgilerimi de düzeltmiş oldum.

Bugün bile okurlara yararlı yayınlar sunan “İş Bankası Kültür Yayınları” nı 1956’da kuran babanız Hasan Âli Yücel’i saygıyla, sevgiyle anarken size de sağlıklı nice yıllar dilerim.

 

KAYNAKÇA

“babam hasan âli yücel” “Gülümser Yücel Kitabı” Söyleşi Arda Kukul, İş Bankası Kültür Yayınları, 1.Basım Ocak 2024.

 

 

Yalçın Anıl
Standart Üye / 27 Yazı / 203,9K Okunma

1938 Samsun doğumlu Orman Y.Müh. Emekli


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST