Loading

Olumsuz Duygularımızdan Nasıl Kurtulabiliriz?

Duyguyu anlatan görsel

Çocukluğumuzda sineye çektiğimiz olumsuzlukları, travmaları hayatımızın bir döneminde kaldıramamaya başladığımızda; keyifsizlik, gerginlik, durgunluk, anksiyete, panik atak, depresyon gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Gerek sosyal, gerek özel ilişkilerimizde yaşadığımız sıkıntılı süreçler genellikle aile geçmişimizdeki acı verici olaylardan kaynaklanmaktadır. 

Hemen hemen hepimizin çocukluğumuzdan kalan yaraları vardır. Bu yaraları sarmak adına yıllarca mücadele edenimiz, yaraları görmezden gelenimiz, üzerine yara bandı sarar gibi yaşam koşturmaları ekleyenimiz... 

Peki Gerçekten Çocukluk Yaralarımızı İyileştirdik mi?

Her ne kadar birçoğumuz farkında bile olmasak da kendi geçmiş öykümüz ile yüz yüze gelmediğimiz sürece, çocukluğumuzdan arda kalanlarla hayatımıza devam ediyoruz. 

Bu konuda çok sayıda çalışma yapan psikolog-yazar Alice Miller durumu şu şekilde açıklıyor:

"Bu duygular insanın tüm sonraki yaşamında -zaman zaman- geçmişte yaşananları diriltmek ve eyleme çağırmak için alevlenecek, fakat insan kendindeki duygusal depreşmelerin geçmişi ile olan bağlantısını anlamayacaktır. Yoğun depreşmelerin anlamının ne olduğu ve insanı ne gibi davranışlarda bulunmaya çağırdığı ancak eskiden yaşanmış olan birincil olay ile şimdiki zamanda yaşanmakta olan duygular arasındaki ilişki aydınlatıldıktan sonra çözülebilir." 

 

Olumsuz Duygularımızdan Nasıl Kurtulabiliriz?

Korkularımızı, bağımlılıklarımızı, fiziksel hastalıklarımızı kısaca var olan tüm duygu ve hislerimizin bizdeki ifadelerini izlediğimizde, aslında çözüm için de yeni olasılıklara ulaşma yollarına açılmış oluyoruz. 

Nedir Bu Yeni Yollar?

Araştırmacılar;

  • Yeni bir içgörü (kendimizi, hislerimizi, neyi, neden yaptığımızı anlayabilme yetisi geliştirmek, farkındalık yaratmak)
  • Yeni düşünceler 
  • Yeni olumlu duygular
  • Yeni bir hayat anlayışı 
  • Yeni algılar   

yaratmanın, beynimizin içindeki olumsuz duyguları süreç içerisinde pozitif yönde değiştireceğini ortaya koymaktadır.

Peki Bu Yeni Duyguları Nasıl Yaratabiliriz?

  • Psikoterapi Alarak

        "Psikoterapi gerçek benliğimizi arayışımızda bize nasıl yardımcı olabilir? Kaybolan çocukluğumuzu geri getiremez. Geçmişin olgularını, geriye dönüşü olmayanı değiştiremez. Yaraları böyle yanılsamaların yardımı ile iyileştirmek imkansızdır. Birçok yaralı insanın umutla kavuşmayı beklediği çelişki öncesinin uyum cennetine ulaşmamız artık olası değildir. Ancak, gerçeğimizi yaşayarak ve bu gerçeği çelişki sonrasında öğrenerek -bize cenneti değil fakat yas tutma yeteneğimizi sunan- duygu dünyamıza yetişkinlik düzeyinde geri dönmemiz olasıdır. Psikoterapi bize canlılığımızı yeniden kazanacağımız bu 'duygu dünyamıza geri dönüşümüzde' yardımcı olabilir." Alice Miller

  • Meditasyon ve Yoga Yaparak

        Zihnimizi olumlu duygu ve düşüncelerle yönlendirmenin, iyileştirme üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu araştırmacılarca ortaya konmaktadır. Mark Wolynn "Seninle Başlamadı" adlı kitabında Winconsin Üniversitesinde yapılan bir çalışmada; yalnızca sekiz saatlik meditasyon yapan kişilerin, stresli durumları fiziksel olarak çok daha hızlı atlatabildiklerini belirtmektedir.

  • Belirsizliklerden Kurtularak

        Hayatımızda belirsiz olarak gördüğümüz konular hakkında bilgi sahibi olmaya çalışarak, eğer değiştirebileceğimiz bir konu varsa onu değiştirebilmek için mücadele ederek, değiştiremeyeceğimiz şeyleri de kabul ederek belirsizliklerden kurtulabiliriz.    

  • Sağlıklı Bir Hayatı Tercih Ederek
    • Düzenli spor yapmak
    • Düzenli ve yeterli beslenmek
    • Uyku düzenini oturtmak,
    • Bağımlılık yapan maddelerden kurtulmak/uzak durmak

        zamanla daha pozitif ruh hali geliştirmemize yardımcı olmaktadır.

  • Zaman Yönetimi Yaparak

        Hepimiz yoğun bir hayata sahibiz ve zaman yönetimi yaptığımızda hayatımızı daha planlı hale getirebiliriz. Bu sayede daha az stresli olur ayrıca sürekli bir şeylerle ilgili sürekli kararlar verip o kararlara uyamadığımızda özgüven veya yetersizlik duygusu yaşamaktan kurtulabiliriz.

Olumsuz Duygulardan Kurtulmanın Faydaları Nelerdir?

Her şeyden önce Canlılığımıza Kavuşabiliriz. Yaşamı algılayış şeklimiz değişir. Ortaya çıkan yeni duygularımızı özgürce yaşayabilme rahatlığına sahip olabiliriz.

Hayatı Tüm Renkleriyle Kabul etmeyi öğrenebiliriz: Her zaman mutlu, enerjik ve iyi olamayacağımızı, zaman zaman öfkeli, umutsuz, kıskanç, özlem dolu veya kederli olabileceğimizi kabul edebiliriz.

Daha Sosyal Olabiliriz: Utanç, yetersizlik duygusu gibi bastırılmış tüm olumsuz duygularımızdan arınarak, sosyal ilişkilerimizde daha aktif olabiliriz.

Sonuç Olarak:

İyileşmek içimizdeki bizle bağlantılı bir süreçtir. İçimizdeki çocuğu iyileştiremediğimiz sürece, ruhumuz zehirlenir, belleğimiz yıpranır, düşünme yeteneğimizi kaybederiz. Bu da içgörümüzü ve empati kurma yeteneğimizi yok eder. Kendimizi aldatmadan, duygularımızla dürüstçe başa çıkabilirsek hem kendimizi, hem çevremizi hem de toplumu değiştirebiliriz. 

Biliyorum ki bizler kendimizi değiştirebiliriz, içimizdeki olumsuz anıları onarabiliriz. Kaybolduğunu sandığımız bütünlüğümüzü yeniden kazanabiliriz. 

 

Kaynakça:

* Mark Wolynn  - Seninle Başlamadı
* Alice Miller - Yetenekli Çocuğun Dramı
* Clarissa P. Estes - Kurtlarla Koşan Kadınlar 
* http://burem.boun.edu.tr/node/50

Pınar Candan
Yazar / 5 Yazı / 29,0K Okunma

Gezginpike :)

süleyman kaymak 15 Mart 2019 - 13:34:44

Yanıtla

tebrikler. yazınızı çok beğendim. büyük bölümüne katıldığım zor bir konuyu akıcı ve bilimsel biçimde ortaya koymuşsunuz. iyi çalışmalar...başarılar

Pınar Candan 21 Mart 2019 - 23:05:05

Yanıtla

Sevgili Süleyman Kaymak değerli fikirleriniz için çok teşekkür ediyorum.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST