Loading

Işık hızıyla giderken arabanın farlarını açsak ne olur?

Işık hızı araba farı

Işık hızı? O da ne ola ki?

Işık hızı evrende bilinen en yüksek ve ulaşılması imkansız olan hızdır. Işık hızı yaklaşık olarak saniyede 300.000 kilometre yol alır. Işık hızına ulaşmak niye imkansız? Şu yüzden ki ışık hızına ulaşıldığı anda zaman kavramı yok olur, kütle yok olur. Fizik yasalarının ilkine göre de; "Vardan yok, yokdan var olamaz"* Bu neden sonuç ilişkisi içinde de fizikçiler biz insanoğlunun ışık hızına ulaşmasının imkansız olduğunu söylüyor.

Işık hızında zaman kavramı nasıl yok oluyor, neye benziyor? Bu malesef başka bir makalenin konusu, yakında gelecek.

 

Amma velakin İnsan düşünebilen bir varlıktır, hayal edebiliriz, bunda hiçbir sakınca yoktur. O zaman hep beraber bir beyin jimnastiği yapalım mı ? :)

 

Işık hızıyla giderken arabanın farlarını açsak ne olur?

İlk olarak az öncede belirttiğimiz gibi, ışık hızıyla bir araba gidemez fakat gittiğini varsayıp ona göre düşünebiliriz. Arabanın hızı 300.000 km/s, fardan çıkan ışıkların(Fotonların) hızı da 300.000 km/s. Peki ne olacak, farlar yolumuzu aydınlatacak mı? 

 

Böyle bir soru yok!

Biz bu tarz soruların çözümleri için şu anda iki teori kullanıyoruz, bunlar Einstein'in özel ve genel görelilik teorileri. Özel görelilik teorisi'ni sabit hızlı cisimlere, Genel görelilik teorisini ise ivmeli, yani hızlanan veya yavaşlayan cisimlere uygularız. Bu sorunun çözümünde Özel görelililk teorisini uygulamamız gerekiyor çünkü her iki cismimizin hızı da sabit.

 

Çünkü soru hatalı


Genel görelilik teorilerinde bir sorunun birden çok cevabı olabilir, bu soru da öyle sorulardan. Bu tarz bir soruda tek bir cevap istiyorsak, mesela aydınlatır/aydınlatmaz gibi, o zaman sorunun sahibi bize bir gözlemci vermek zorunda ki bizde o gözlemciye göre cevaplayalım. Madem gözlemci yok, biz iki gözlemciye göre soruyu cevaplayalım.

 

Eğer Arabanın içindeysek...


Arabanın içindeki birine göre araba durgundur. Çünkü araba harekete başlayınca, yani 0 m/s gibi bir hızdan, 300.000 km/s hıza çıkarken arabanın içindeki birisine göre araba durgun değildir hareket halindedir hatta o yüzdendir ki bu yüzden ivmeli hareket eden cisimlerin içindeki sabit maddelere eylemsizlik kuvveti etki eder. Muhakkak şunu fark etmişsinizdir; Araba ile yolculuğa çıkacağınız zaman ilk kalkışta, hatta araba hızlanırken bir geriye doğru gidersiniz, evet, sizi geriye götüren eylemsizliktir!

Arabanın içindeki birisine göre araba durgun olduğu için, farlardan çıkacak 300.000 km/s gibi bir hızla giden fotonlar yolu aydınlatacaktır. Evet, zor gibi görünen sorunun çözümü bu kadar basit.

 

Peki ya, dışarıdan yolu izleyen birine göre


Peki ya, dışarıdan yolu izleyen birisine göre durum nasıl olurdu? Dışarıdan yolu izleyen birisi, arabayı 300.000 km/s gibi ilerliyor görür. Arabanın farlarından çıkacak olan fotonların da hızı 300.000 m/s olduğu için de, farların fotonları daha yolu aydınlatmadan araba orada olacaktır! Yoldan izleyen birisi de bu durumu böyle görür.

 

Sonuç olarak


Sonuç olarak, gördüğümüz gibi dışarıdan zor gözüken bir sorunun cevabı aslında çok basit! Sadece bilmek gerekiyor. Bir de son bir not, bu soruların cevapları büyük ihtimalle bu değildir! Buna emin olabilirsiniz. Bilim sistematiktir; biriktirerek, çürütülmeye çalışılarak, gelişerek yoluna devam eder. Ama bu yüzden de gerçek değil demek büyük aptallık olur. Şu anda bildiklerimize göre ışık hızına ulaşmamız bu evrende imkansız olabilir, ama gelecekte ne olur ne biter bilemiyoruz.

Emircan Tepe
Redaktör / 48 Yazı / 711,6K Okunma

Okurum, düşünürüm, sorarım, tartışırım, eleştiririm, yazarım, paylaşırım...

 

 


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST