Loading

Aurora (Kutup Işıkları) Nasıl Oluşur?

Kuzey Işıkları

Kuzey Işıkları, Kutup Işıkları ya da Aurora olarak da adlandırılırlar. Sadece kuzey kutbunda değil, güney kutbunda da gözükebilir. Bu nedenle Kutup Işıkları olarak adlandırılmıştır. Kuzey bölgesinde görüntülenen ışıklara Kuzey ışıkları denir. Yani sadece Kutup bölgelerinde görünen eşsiz ışıklardır. Bu eşsiz ışiıklar tamamen doğal olarak oluşurlar. Renkleri Mavi ve Yeşil ve Kırmızı tonlarında olması nedeniyle mükemmelin de ötesinde bir manzara sunar. Her yıl binlerce insan bu manzara için turistik seyehatlere çıkmaktadırlar. 

Güney kutbunda oluşan ışıklara 'Aurora Australis' denmektedir. Kuzeyde oluşan ışıklara ise 'Aurora Borealis' denir. Işıkların oluştuğu nokta tam olarak İyonosferde oluşurlar.. Işıklar en çok 60 - 72 derece enlemleri arasında gözükür. 

Aurora, yüksek enerji düzeyine sahip oksijen ve azot atomlarının güneşten gelen yüklü parçacıklar ile etkileşerek temel enerji düzeyine dönmesi sonucunda foton salınımı oluşturmasıyla ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu foton salınımı ortaya Kuzey ışıklarını çıkarır. Dalgalı hallerde bu salınım kayarak ilerler böylece dans eden Aurora'lar görürüz.

Aurora, Oksijen emisyonlarında Yeşil ya da Kahverengi tonlarında ışıklar çıkarken, Nitrojen emisyonlarında mavi ve kırmızı tonlarında görülebilir. Bu durumda yüksekliğine bağlı olarak atmosferde bulunan gaz oranlarıan göre renginin değişmesine neden olur.

Dünya her an güneş rüzgarlarına karşı direnme durumundadır. Güneş'ten gelen yüklü parçacıklar bu güneş rüzgarları ile yer yüzüne ulaşır. Güneş rüzgarları yoğun ve sıcak plazma halindedirler. Yukarıdaki görselde bu durumu net bir şekilde görebilirsiniz.

Emre AKKAYA
Yönetici / 81 Yazı / 2,5M Okunma

1992 Ankara doğumlu. Yazılımcı ve amatör astronom. Araştırmayı ve bilgi paylaşmayı sever..


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST