Loading

Asteroit Kuşağı

Astereoit ve Uzay

Güneş sistemimizde yer alan, asteroitlerin yoğun olarak bir arada bulunduğu bölge. Bu bölgede bulunan astereoitler Güneş etrafında birer yörüngeye sahiptir. Bu kuşak, Güneş sitemimizin oluşumundan kalan enkazların, tozların, asteroit parçalarının kalıntılarına sahiptir.

Mars ve Jupiter yörüngeleri arasında bulunur. Ceres adlı cüce gezegen bu kuşak içerisinde keşfedilmiştir. Çapı 100 kilometreden büyük 200 den fazla astereoit bulunurken, çapı en az 1 kilometre olan yaklaşık 1 milyon 700 astereoitten söz edilmektedir. 1 kilometre çaptan daha küçük astereoitler ise milyonlarla ifade ediliyor.

Güneş sisteminin oluşumu aşamasında uzayda bulunan maddelerin çoğu gezegen oluşmasına neden olmuştur. Bu maddeler bir araya gelerek bir çok gezegenin, cüce gezegenin ve uydunun oluşmasını sağladı. Ancak Güneş Sisteminde bulunan tüm maddeler gezegen oluşturabilecek kadar büyüyememiş, küçük parçalar halinde kalarak astereoitlerin oluşmasına neden olmuştur. Hala Güneş'in yörüngesinde milyarlarca yıldır dönmektedirler.

Ancak bazı bilim adamlarına göre bu kuşağın oluşumu ile ilgili farklı teoriler bulunuyor. Bu astronomlardan bir takımı bu kuşağın bir gezegenin kalıntılarına ait olduğunu düşünüyor. Yok olan bir gezegenin enkazı olarak nitelendiriyorlar. Bu teori ne kadar mantıklı da gözükse NASA'nın yapmış olduğu bir açıklama ile göz ardı ediliyor. NASA'nın açıklamasına göre bu kuşakta bulunan asteroitlerin kütlesi, Dünya'nın uydusu Ay'ın kütlesi kadardır.

Astereoit kuşağı dendiğinde akla sıkış tıkış astereoitler geliyor. Aslında durum pek de öyle değildir. Bu kuşakta bulunan asteroitlerin birbirleriyle olan uzaklığı en az ortalama 1 milyon kilometredir. Ay ile Dünya arasındaki mesafenin 384 bin kilometre olduğunu söylersek, bu kuşağın aslında ne kadar sakin olduğunu anlayabilirsiniz. Fakat bu bölgede astereoitlerin birbirleriyle çarpıştığı da görülmektedir. Ancak büyük çaplı olan asteroitlerin diğer büyük asteroitlerle çarpışma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Bu kuşakta yer alan en önemli ve en büyük cismimiz Ceres olarak adlandırılan cüce gezegendir. Cüce denmesinin nedeni boyutuyla alakalıdır.


Ceres adlı cüce gezegenin boyutu Dünya ve Ay ile kıyaslandığında bu şekilde gördüğünüz gibi gözükmektedir.

Bu kuşakta keşfedilen Vesta, Pallas, Juno ve 10 Hygiea astereoitleri bilim dünyasında çok adı çok duyulan cisimler arasında yer alır.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Asteroit_kuşağı

Emre AKKAYA
Yönetici / 81 Yazı / 2,5M Okunma

1992 Ankara doğumlu. Yazılımcı ve amatör astronom. Araştırmayı ve bilgi paylaşmayı sever..


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST