Loading

Tuz Yollarda Buzlanmayı Nasıl Önler ?

Japonya, kar tutmayan yol

Kar yağdığında bembeyaz bir görüntü hepimizi mutlu eder ancak eğer hemen erimez de birkaç gün kalacak olursa büyük şehirlerde ulaşımda aksamalar meydana gelir. Erimeye başladıktan sonra tekrardan donarsa yollar buzla kaplanır, araçlar zincirsiz ilerleyemez hatta bazen hiç ilerleyemez. Haberlerde izlediğimiz gibi 'Yollara tuz dökme çalışması gerçekleşiyor' gelin bunun nedenine bakalım.

Aynı durum evlerde de oluşabilir. Örneğin kapımızın önü geceden don tutar ve düşüp sakatlanmalara yol açabilir. Bu nedenleri ortadan kaldırmak için yapabileceklerimizden biri tuz dökmek olabilir.
Tuz kimyasal bir bileşikten oluşan mineraldir. Sodyum ve klorür içerir (NaCI). Tuz ana mineral bileşeni olan deniz suyunda bol miktarda bulunmaktadır.

Tuzun buz ile oluşturduğu etkileşim, basit kimyasal reaksiyonlarla gerçekleşmektedir. Tuz buzun içine girdiğinde asetik özellik oluşur ve bu nedenle içinde çözünür. Saf su 0°C'de donmaktadır, çözülen tuz suyun donma noktasını düşürür ve sıfırın altındaki sıcaklıklarda donmasına engel olur. Böylece tuzlu su daha da düşük sıcaklıkta donmaktadır. Bu sayede yolların buz tutması önlenmiş olur.

Tuz, buzu çözerken, çözülen buz saf su olarak değil; tuzlu su olarak sıvılaşmaktadır. Yani, suya nüfus eden tuz ile beraber, donma noktası düşeceği için, donma gecikir. Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen tüm tuzun yaklaşık olarak %45’i bu amaç için üretilmektedir. Suyun donma noktası 0 derecedir. Suya yapılan tuz ilavesi ile bu donma sıcaklığı düşmektedir.

Benzer şekilde kışın arabaların radyatör suyunda kullanılan antifriz, arabaların içindeki suyun donmasını engellemek için kullanılır.

 

Reyhan YILMAZ
Yazar / 11 Yazı / 843,9K Okunma

Kimyager


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST