Loading

Astereoit, Meteorit ve Kuyruklu Yıldızlar

Bulutsu

Uzay Tozu

Birçok gezegen ve uydunun yanı sıra Güneş Sistemi asteroitler , kuyruklu yıldızlar ve meteoritler gibi milyonlarca daha küçük cisim de içermektedir. Bunların evrenin doğumundan arta kalan toz parçacıkları olduğuna inanılmaktadır.

            

             

Asteroitler

Asreroitler, büyük kaya ya da kaya ve metal parçacıklarıdır. İlk defa 1801 yılında bir İtalyan astronom Piazzi tarafından fark edilmiştir. Piazzi uzayda, minik bir gezegen olduğuna inandığı bir cisim bulmuş, bu keşfine Ceres adını vermişti. Daha sonra, diğer astronomlar da asteroit adını verdikleri benzer cisimler buldular. Bunun anlamı ''yıldız benzeri''dir. Bunların çoğu, Mars ile Jüpiter arasında Asteroit Kuşağı adı verilen bir bölgede, Güneş yörüngesinde dolanırlar. 1991'de Galileo uzay sondası ile ilk Gaspra asteroitinin fotoğrafı çekildi.Görüntüler, biçimsiz Gaspra asteroitinin bir uçtan diğer uca 19 km olduğunu göstermiştir. Yüzeyi girintili çıkıntılıdır ve kraterlerle çukurlaşmıştır.

Gaspra, Asteroit Kuşağındaki en büyük asteroitlerden biridir. Üzerinde gri ve mavi lekeler bulunan koyu kızıl- kahve rengidir.

Astereoitlerin Sayıları ve Türleri

Şimdiye kadar yüzbinlerce asteroit keşfedildi ve her yıl yenileri keşfediliyor. Asteroitlerin çoğu, oluşturdukları maddeye göre yapılan sınıflamadaki üç ana gruptan birine girmektedir. Bunlar karbonlu (Ceres gibi), silikatlı (Gaspra gibi) ve metalik gruplardır. Ayrıca asteroitler genellikle kendilerine çarpan küçük uzay tozu parçalarının oluşturduğu krater izlerine sahiptir.

Karbonlu (ya da C türü) asteroitler en genel olanlarıdır. Taş yapısında ve kömürden daha koyudurlar.

Silikatlı ( ya da S türü) asteroitler parlak ve ışıltılıdır. Metal içerirler.

Metalik (ya da M türü) asteroitler üstü açık metal bir çekirdek halinde ve aslında çok büyük cisimlerdir.

Trojanlar ve Apollolar

Temel asteroit kuşağı dışında da asteroit grupları vardır. Örneğin, Jüpiter'in kendi çekim etkisi altında tuttuğu kümeler halinde asteroitler vardır. Bu asteroitler Trojonlar olarak adlandırılır. Bunların bir kısmı Jüpiter'in önünde, bir kısmı da arkasında bulunan bir yörüngede bulunur. Yörüngeleri bazen Dünya'nınki ile kesişen diğer asteroitler Apollo asteroit'leri olarak bilinir. Ancak asıl yörüngeleri Güneş'ten oldukça uzaktadır. 

                    

Yakın Geçiş

Dünya'ya oldukça yaklaşan asteroitlere ''Dünya'ya Yakın asteroitler'' adı verilir. NEAR projesi, Near Earth asteroit Rendezvous (Yakın Dünya Asteroitleri Buluşması), bu asteroitlerden biri olan Eros üzerinde çalışmak için oluşturulmuştu. NEAR uzay aracı bir yıllık yörüngeyi tamamlamak üzere, Şubat 1996'da fırlatılmış ve Şubat 2000'de Eros'a ulaşmıştır. NEAR Eros'un kayalık yüzeyine inmeden, asteroitin yüzey özellikleri ve kraterlerinin binlerce resmini çekti. Bu çalışma sayesinde astronomlar Dünya'ya yakın asteroitlerin yapısı hakkında daha fazla bilgiye sahiptir. 

 

Kuyruklu Yıldızlar

Kuyruklu yıldızlar, kirli buz toplarıdır. Güneş etrafında dev, elips yörüngelerde dolanırlar. Yani çoğu zaman Güneş'ten uzaktadırlar. Bazı kuyruklu yıldızların öyle yörüngeleri vardır ki, Güneş Sistemi'nin alt ya da üstünden yaptıkları yolculuk binlerce yıl sürebilir. 

Kuyruklu Yıldızın Kuyruğu Hakkında Bilgi

Bir kuyruklu yıldızın merkezine çekirdek denir. Donmuş gazlar, buz, kum taşı ve kayadan oluşur. Kuyruklu yıldız Güneş'e yaklaştığında çekirdeği ısınmaya başlar. Erimeye başladığında ise, bir veya daha fazla kuyruk oluşur. 

Kuyruklu Yıldızın Kuyruğu Nasıl Oluşur?

Bu, Güneş'ten uzakta hareket eden bir kuyruklu yıldız. Bu aşamada hiç kuyruğu yok.

Kuyruklu yıldız Güneş'e yaklaştıkça erir. Gaz ve toz demeti uzaya yayılarak bir yıldız bulutu oluşturur.

Güneş'ten gelen güneş rüzgarı adlı sabit bir parçacık akımı, kuyruklu yıldız bulutunu geriye savurur ve kuyruğunu oluşturur.

Göktaşları (Meteoritler)

Meteoritler, çok küçük uzay tozu parçacıklarıdır. Bunlar, kuyruklu yıldız tozu, kaya kırıntıları veya parçalanmış asteroit tanecikleri bile olabilirler. Kimi zaman Dünya ile bu göktaşlarının yolu kesişir. Atmosfere düştükleri için, bir ışık çizgisi halinde yanarlar. Bu aşamada meteor ya da kayan yıldız adını alırlar. Atmosfer boyunca yol alıp Dünya yüzeyine ulaşabilen meteoritlere göktaşı (meteorit) denir.

Gözde Tutku DOĞRU
Yazar / 11 Yazı / 75,9K Okunma

1999 yılında İstanbul'da doğdum. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İngilizce Fizik Bölümünü üçüncülük ile bitirdim. Tezimi ise Ötegezegenler üzerine yaptım. Fizik alanında kendimi geliştirmek için araştırmalar yapıyorum ve ilgi alanım Astronomi ve Astrofizik olduğu için Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde “Fizik ve Astronomi Öğrenci Topluluğu” adında yeni bir topluluk kurdum. Ayrıca eğitim geçmişimi desteklemek için birçok eğitim ve konferansa katılıyorum. Sosyal hayat açısından amatör olarak tiyatroyla ilgileniyorum. Ayrıca farklı yöntemlerle teknik çizim yapmayı seviyorum. Fizik, Astronomi ve Astrofizik ile ilgili dergi ve bloglar okuyorum. Bu nedenle bazı bloglar da yazmaya başladım. Ayrıca eski lisanslı voleybolcuyum. Spor aktiviteleri yapmaktan ve kamp yapmaktan hoşlanırım. Yeni insanlarla tanışmayı, onların kültürlerini tanımayı, müzik dinlemeyi ve film izlemeyi çok seviyorum.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST