Çingene Kızı ''Mainad Mozaiği''
Öncelikle Zeugma Antik Kenti hakkında birkaç cümle yazmak istiyorum.
Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı Belkıs Köyü yakınlarında kurulmuş Zeugma. Bu şehir Büyük İskender'in Selekia Euphrates adıyla kurulmuş Kommagane Krallığı'na bağlı 4 şehirden biridir.
Günümüzde Gaziantep'in sembolü olan ve mozaik dendi mi akla ilk gelen eser olmayı başarmış harikulade bir eser.
Ortaya Çıkışı
Çingene Kızı mozaiği, Maenad Villası'nın yemek odasınına ait taban mozaiğinin (300 metrekare) tarihi eser kaçakçılarından geride kalanları arasında bulunduğu söylenir.
Bununla beraber mozaik, 1998/99'un kış aylarında Belkıs Harabeleri'nin kurtarılmaya çalışıldığı esnada fark edilmiş. Karşılarında deprem nedeniyle birçok yeri tahrip edilmiş, gülümseyen bir kız görmüşlerdir.
Kim bu Çingene Kızı ?
Kazı anını gören görevliler haliyle büyük merakla eserin ne olduğunu sorgulamış, etrafında toplanarak ''Kim bu?'' şeklinde sorular sorulmuştur.
Cevabını vermenin mümkünatı yok çünkü böyle mozaiklerin kim olduğu, yanında yazılmasına rağmen mozaikte yazmaz. Bu da kesin bir yargının önüne geçmek demektir.
Kendilerince ''başının bazı kısımları bağlı, küpesi var ve saçları örülmüş'' tahminlerinde bulunarak aralarında konuşmaya başlamış ve ''Çingene kızına benzediğini'' söylemişlerdir Böylece mozaiğin ismi artık ''Çingene Kızı'' olarak kalmıştır.
Ve söylentilere göre; ABD, Zeugma mozaiğinin kayıp parçalarını vermiyormuş.
Ayrıca:
-Eser, daha önce Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde iken 9 Eylül 2011'den beri; dünyanın 2. en büyük mozaik müzesi olan Gaziantep Zeugma Müzesi'nde yer almaktadır.
-Yapılan kazıda Akratos, Satir ve Mevsin Tanrıçası gibi eserlerle birlikte kurtarılmıştır.
-Zeugma Mozaik Müze'de belki ilgi en çok gören, en meşhur eserdir ve ''Ortadoğu'nun Mona Lisa'sı'' olarak anılır.
Özel, karanlık bir odada tek başına sergilenir. Böylece Çingene Kızı'nın buğulu bakışları daha fazla dikkat çeker.
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi
2010 yılında açılan Zeugma Mozaik Müzesi, 30.000 metrekarelik geniş bir alana sahip olmakla beraber, dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesidir.
Bu müzede, Zeugma Antik Keni'nde bulunan eserler sergileniyor. Zeugma M.Ö 300 yıllarına dayanır.
Zeugma Antik Kenti; Fırat Nehri'nin en stratejik noktasıdır. Euphrates (Büyük İskender'in generali) buraya kendi adını -Seleukeia Euphrates- vererek kurmuştur.
Bu şehir gün geçtikçe büyümüş, gelişmiş ve nüfuslanmıştır ve Roma İmparatorluğu'na dahil edilmiş ve adı ''köprü-geçiş'' manalarına gelen Zeugma olarak değiştirilmiştir.
Antik Kent'te 1987'den beri devam eden kazılar, 2000 yılında çıkarılan eseerlerle dünya çapında duyulmuş ve merak edilmiştir. (Poseidon ve Euphrates Villaları)
Dünyaca ünlü bu müzeden birkaç eseri de sizlere sunarak bitirelim.