Loading

Yönetmen, Yazar ve Bunlardan Daha Da Öte: Caner Canerik

Kültür peşinde bir yaşam ve buradan kamerasıyla bize pencere açan Caner Canerik

caner canerik

Caner Canerik, Dersim Pülümür Kırmızıköprü (Pırdesur) köyünden tüm Dersim’i kucaklamaya çalışan araştırmacı, belgeselci, yönetmen, edebiyatçı, yazar ve sözlü tarihçi; ama bunların ötesinde o, Dersim kültürünün yaşayan son değerlerinin peşine düşüp, kaydeden ve yaşatmaya çabalayan birisi. Yöre inancı ve kültürü ile ilgili çektiği belgeseller ve yayımladığı kitaplar, az bilinen ama çok konuşulan kadim diyarı, dolaysız olarak doğrudan bizlere gösteriyor. Genç bir tarihçi olarak, tarihin sadece savaşlar ve hükümdarların hayat hikayelerinin anlatıldığı alan olmadığı, halkların, kültürlerin ve sıradan insanların yaşamlarının da özne olduğu bir alan olduğu kanaatindeyim. Caner Canerik işte bu anlamda benim için gelecekte çok iyi bir tarihçi, günümüzde ise çok önemli belgeselci, yazar, sanatçı ve kültür emekçisi… Kendi çabalarıyla, düşünceleriyle ve yüreğiyle hareket eden bağımsız bir araştırmacı.

           

Caner Canerik’in sponsoru arılar, bal üreterek kendi çalışmalarını devam ettirmeye çalışıyor. Çok dağ tepe geziyor, çok köy dolaşıyor ve çok yaşlı dinliyor, hepsi kendi çabasıyla ve daha çok gidecek yolu var. Caner Canerik, 80 yaş üzeri insanlarla yaşamın her alanına dair sohbetler gerçekleştirdiği Kamile Dersim projesiyle uğraşıyor. Bu projenin içinden Dersim Masalları çıktı ve görülüyor ki daha pek çok şey çıkacak. Yörenin tarihi, yaşanmışlıklar, inanç ve insan hikayeleri her şey bu projenin içerisinde. Sınırlı imkanlarla çalışmalarını sürdüren Caner Canerik, Gülazare ve Dersim Masalları 1 kitaplarını yayımlarken, halihazırda Dersim Masalları 2 ve diğer projelerinin de çalışmalarını sürdürüyor. Caner Canerik’in çektiği belgesellerin bazıları ise şunlar, Pırdesur, Muhtar, Bertij, Bava Düzgini Dersim İnanç Belgeseli, Ot (Was), Vengdame, 73. Millet, Phepuğun Sesi, Gulosin, Nava, Gola Çhetu, Dersimist... ve Caner Canerik’i takip edenler bilir ki aldığı her görüntüyle gittiği her yerde bir belgesel çekiyor aslında. Barajlar için direnen bir ailenin yaşamından tutunda, Dersim’in herhangi bir ziyaretinde şahit olduklarına kadar, kamerası her zaman bulunduğu yerden bize pencere açıyor. YouTube kanalında belgesellerinin çoğu mevcut.

  

PİRHA röportajında bir belgesel çalışması sırasında bir yaşlıdan, köyündeki taşın yarım saat süren hikayesini dinlediğinden bahseder ve yöredeki kültürel zenginliğe örnek verir. Dersim yöresinde gerçekten de her köyde bir ağaç, taş, tepe veya bir ziyaretle ilgili pek çok hikâye dinleyebiliriz. Caner Canerik’in de aktarmaya çalıştıklarından birisi de bu güçlü kültürel ve edebi yön aslında. Yörenin kültürel değerlerinin, hikayelerinin, dilinin, kâmil insanlarının hatıralarının ve bildiklerinin insanlara aktarılması. En başta da kendisini Dersim kültürünün bir parçası olarak gören, giderek kültürel değerlerinden uzaklaşan yada uzaklaştırılanlara bu kültürün aktarılması. Çekilen belgesellerle Dersimlilere ayna tutuyor, asırlardır şiddet, asimilasyon ve ayrımcılığa maruz kalan halkın dahi kendi içinde bir ötekisinin olduğunu ve aslında kendisinin de bir takım ayrımcılıklar yaptığını bize gösteriyor. Bu açıdan 73. Millet belgeseli çok etkileyici ve çok çarpıcı bir belgesel, izlemenizi tavsiye ederim. Belgesel, Dersim’de yaşayan ve “Asık” (Aşık) olarak adlandırılan Alevileşmiş ve Kürtleşmiş, son Roman ailenin yaşamını bize gösteriyor.

Caner Canerik, ayılara ormanda meyve ve bal bırakan bir insan, daha ne denebilir ki… Teşekkürler Caner Canerik, var ol ve insanlık için lütfen üretmeye devam et. Caner Canerik’i ve çalışmalarına sizde göz atmak isterseniz, Anadolu’nun ortasında yaşayan kadim kültür hakkında bilgi sahibi olmayı arzularsanız, Caner Canerik’in YouTube hesabına göz atmanızı öneririm.

https://www.youtube.com/channel/UCJIUzVDhwrVZcHQjj1OvLOA

  

Onur Köse
Redaktör / 56 Yazı / 417,8K Okunma

| 🌿🐢 Yol, Tarih ve Doğa


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST