Loading

Pisa'nın Eğik Kulesi (Torre Pendente Di Pisa) Gittikçe Eğiliyor mu ?

Pisa'nın Eğik Kulesi

XI. yüzyılda deniz ticaretinin hakimi olan Pisalıların tek düşmanları 80 km ötelerindeki Floransalılardı. Bu nedenle tüm dünyaya ve özellikle Floransalılara karşı bir güç gösterisinde bulunmaya hazırlanıyorlardı.

Pisa Kulesi, bu amaçla yapılan birçok eserlerin sonuncusu, belki de en müthişidir.

İmarlarının yapımına hemen 11.yüzyılda başlamışlardır. Katedral, vaftizhane, kabristan ve yanında beyaz mermerden yükselen Çan kulesi.

Bunun yanında İtalyan Rönesansına katkıda bulunan ilk heykeltraşlar olan Pisanolar da Pisalıdır.

Guglielmo Pisano, Bonano Pisano, Nicalo Pisano, Giovanni Pisano. Bu dört kuşak heykeltraş ailesi Pisa Kulesi'yle uzun bir savaş vermiştir.

Nihayet kulenin inşaasının ilk taşını Bonano Pisano, 9 Ağustos 1173'te atmıştır. Fakat birtakım şanssızlıklar bu ailenin yakasını bırakmaz. Pisalıların Floransa ile bir türlü son bulmayan savaşları yüzünden kulenin yapımı bir aksar bir başlar.

İlk iki kat eğri değildir fakat asıl felaket 3. katı bitince ortaya çıkar. Kule güneye doğru yan yatmıştır.Eğridir.

Pisano'lar eğriliği düzeltmek için çok çabalamışlarsa da bu mümkün olmamıştır.

1298'de Govanni Pisano eğriliğin 1.43 m olduğunu, sonraki yıllarda Giorgio Vasari ölçtüğünde ise eğriliğin 3.79'a çıktığını tespit etmişlerdir.

1370 yılında yapımı tamamen bitmiş olup, kule 8 katlı ve 60 m yüksekliğinde fakat eğridir.

4 nesil uğraşan Pisanolara direnen kule her yıl 1 mm güneye yatmaya devam etmektedir.

Eğriliğin sebebi olarak, kulenin üzerinde bulunduğu toprakların balıkçıl ve kumlu topraktır ve toprağın nem oranı kulenin güneyinde daha yoğundur. Eğrilik bu yüzden güneye doğrudur.

Mimar A.D. Ghardesca, dipteki yer altı sularının yönünü değiştirerek kuleyi kurtarmaya çalışır.

Daha sonra mimar Burland da projeler geliştirir. Ve Pisa Kulesi 1990'da ziyaretçilere kapanır. Çünkü her an yıkılma tehlikesi taşımaktadır.

1999'un Şubat ayında mühendisler kulenin artık eğrilmeyeceği haberini vermişlerdir. İlk defa o yıl eğri durmamıştır.

2000'de tekrar ziyarete açılmış ve ziyaretçiler 294 merdiveni çıkarak çan odasına ulaşabilmektedir.

Pisa Kulesi Neden Eğik?

Dünya'nın en fazla turist çeken yerlerinden olan, eğikliğiyle ünlü Pisa Kulesi, Orta İtalya'nın Toscana bölgesinde Arno Nehri'nin suladığı vadinin kenti Pisa şehrinde yer alıyor.

Mucizeler Meydanı anlamına gelen Piazza dei Miracoli'de yer alan kulenin; eğik ve buna rağmen depremlerde asla yıkılmıyor oluşu büyük merak uyandırıyor. Şimdi Pisa'yı daha yakından tanıyarak, sorularımıza açıklık getirelim.

Depremlerde Neden Yıkılmıyor?

''1280'den beri bölgede gerçekleşmiş en az 4 büyük depremden kurtuldu.''

Aralarında Roma Tre Üniversitesi'nden Prof.Dr. Camillo Nuti ve Bristol Üniversitesi'nden Prof.Dr.George Mylonakis'in de bulunduğu 16 araştırmacı bir araya gelerek Pisa Kulesi'nin bu depremlerden hasar görmemiş olması üzerine çalışmalar yapmıştır.

''Dikey durmayı başaramayan yapının zayıflığı göz önüne alındığında orta dereceli sismik faaliyetle ciddi hasarın devam etmesi hatta çökmesi bekleniyordu. Kulenin hayatta kalmasının dinamik toprak-yapı etkileşimi (DDSI) olarak bilinen olguya atfedilebileceği sonucuna varmıştır.'' (University of Bristol)

Kulenin yüksekliği ve sertliğiyle temel zeminin yumuşaklığı bir araya geldiğinde yapının titreşim özelliklerinde önemli değişiklikler oluyor. Çalışmalara göre, kule depremler sırasında zeminle beraber titreşmiyor ve böylece sismik etkinliklerden hasarsız çıkabiliyor.

Bu özelliklerin benzersiz birleşimi Pisa Kulesi'ne DDSI etkilerinde dünya rekoru veriyor.

Eda
Redaktör / 19 Yazı / 251,7K Okunma

Gaziantep Üniversitesi

Marmara Üniversitesi


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST