Loading

Bira Bardağı Çeşitleri

Bira Bardak Çeşitleri

Rakı içmek kadar bira içmenin de bir adabı olduğunu ve her bira tipine uygun bir bira bardağı çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? 

Biraları tipine uygun bardaklarla içmenin temel fikri bira tipine ait tat notalarını ortaya çıkarmaktır. Bardak çeşitleri bu notaları; biranın gövdesine, köpüğüne, uygun içim sıcaklığına ve yudum büyüklüğüne ufak dalgalanmalar yaparak etkiler. Bu dokunuşların neden olduğu tat farklarını en iyi, uygun içim sıcaklığındaki fıçı biralarda fark etmek mümkündür.

Bu önermeyi yoğun gövdesi ve baskın buğday ve meyve notaları nedeniyle Weihenstephaner Hefe Weissbier ile test etmenizi öneririm. Aynı marka birayı bir direkt olarak şişeden, bir de fıçıdan orjinal bardağına  dolmuş şekilde içmeyi deneyin, farkı anlamak için tadım ustası olmanız gerekmediğini anlayacaksınız.

Popüler olarak kullanılan bardak çeşitlerinden ve bunlara uygun bira türlerine gelecek olursak:

1. Pint

Genelde Ale tipi biraların notalarını ortaya çıkarmada etkili olan bu bardak çeşidi kendi içinde Conic (Shaker), Nonic ve Tulip (Imperial) gibi alt çeşitlere ayrılır. 

 

2. Weizen / Wheat

Buğday biraları (weissbier, weizen, wheat) gibi yoğun kıvamlı biralarda içimi kolaylaştırdığı kadar en ufak aromatik katkıların da algılanmasını kolaylaştırır.

3. Pilsner

Özellikle Pilsen tipi biralar olmak üzere lager maya ile yapılmış bütün pale malt biralarında ve Bock'larda önerilir. Bunlardan farklı olarak kişisel önerim pale ale'ler ile de denenmesi gerektiğidir. İçimi hızlandıran tasarımı ile biranın şerbetçiotu aromalarının öne çıkmasını sağlayacaktır. 

4. Stange

Büyük bir rakı bardağını andıran bu tasarımda lambic mayalanmış meyveli biraları ve cider (elma birası) deneyebilirsiniz. 

5. Tulip

Özellikle koyu renkli ale'lerde ve IPA'larda önerilir. Geniş hacmi biranızın geç soğumasını sağlayarak karışık tatları daha uzun süre algılamanızı sağlayacaktır.

6. Flute

Gaz oranı yüksek biralarda içeceğinizin asit dengesini daha uzun süre koruyarak karbonize tatları daha uzun süre algılamanızı sağlar. 

7. Big Wine || Oversized Wine

Şarap notalarına yakın, asidi az lambic biralar ve Cider'ler için kullanılabilir. Her içimde içeceğinizin karışmasına neden olacağından tortulu biralar için kullanılması pek önerilmez. Her türlü Pale Ale ile de denenebilir. 

8. Chalice / Pokal

Şarap bardağı soyundan gelen bu tasarım da aynen Oversized Wine gibi kullanılabilir. Oversized wine'dan tek üstün tarafı köpüklü biralar ile de kullanımının kolay olmasıdır. 

9. Snifter / Goblet

Çok ince bir nüans ile ayrılan bu iki bardak çeşidi hemen hemen aynı tip biralar için önerilmektedirler: Yıllanmaya uygun biralar, ale tipi yoğun kıvamlı biralar ve lambic mayalanmış meyve aromalı biralar. 

 

 

10. Stout & IPA

Adlarından da anlaşılacağı gibi IPA ve Stoutlar ile kullanılan bu oldukça benzer bardakların faydası içeceğinizin içinde küçük akımlar yaratmasıdır. Elinizle tuttuğunuz kısımda ısınan bira daha soğuk olan üst katmanlar sürekli yer değiştirmeye çalışarak bu ufak akıma sebep olur. 

11. Mug / Stein

Bilinen hiçbir faydası olmayan bu tasarım sadece daha çok bira içmenizi sağlar. 😊  Bu yüzden festivallerde görebileceğiniz tek bardak Mug'lar olacaktır. Her tip bira ile sarhoş olmak istenildiğinde denenebilir.

Bira çeşitleri için tıklayınız.

Umut Utku TAŞDEMİR
Yönetici / 86 Yazı / 3,5M Okunma

1986 yılında şans eseri il olmuş bir İç Anadolu şehrinde doğdu. Henüz bir yaşındayken ailesinin işi sebebiyle memleketi olarak hissettiği yere, Antalya'ya taşındı. İlk ve orta öğrenimini Antalya'da tamamlamıştır. Üniversite öğrenimini tamamladığı Ankara'da ikamet etmektedir.  En ufak bilgi kırıntısına dahi müthiş bir iştahla saldıracak kadar meraklı yapısı sayesinde ilgi alanı geniş olan yazarımız, özellikle müzik, sinema ve biyoloji konuları ile ilgilidir.  Minnak bir de kızı vardır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST