Loading

Kampçılık 101

Bir kamp manzarası

Şehrin insanı bezdiren temposundan kaçıp doğada sakin ve huzurlu bir nefes almak… Kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? Eğer doğru ekipmanlarla hazırlıklı olmazsanız o kadar da tatlı olmayabilir. Kampçılığa yeni adım atanların en büyük hatası aslında bir daha hiç kullanmayacakları malzemeler için bir hevesle yüklü miktar para harcayıp pişman olmak. Önemli olan başkalarının hangi marka ürünler kullandığı değil ihtiyacınıza cevap verebilecek uygun malzemeleri edinebilmektir. Sayısız kamplarımız esnasında bu gibi üzücü manzaralara şahit olduktan sonra yeni başlamak isteyenler için birkaç ipucu derlemek istedim.

Çadır Seçimi

Kamp zamanına ve süresine bağlı olarak önceliğimiz çadır seçimidir. Piyasada insanı cezbeden çok kaliteli çadırlar mevcut. 4 hatta 5 mevsim olarak sınıflandırılıyor. Bu çadırınızın hangi hava koşullarına dayanacağının belirtisidir. Kış kampı yapanlar konuya zaten hakim kişiler olduğu için ben yaz kampına odaklanacağım ve iyi haber yaz kampları için böyle üst segment pahalı çadırlara ihtiyacınız yok. Yaz kampında havalandırma fonksiyonu iyi olan ince çadırlar kullanabilirsiniz. Bu noktada ikinci kıstas devreye giriyor; birkaç günlük basit bir kamp mı yoksa ailece bir kamping alanında bir belki daha çok ay konaklama mı yapacaksınız. Aile boyu uzun süreli konaklamalar için fotoğraftaki gibi geniş, yüksek ve tercihen birden fazla odası olan büyük çadırları tercih edebilirsiniz. Bütün yazı alçak bir çadırda eğilerek geçirmek çok eğlenceli olmayabilir, hele ki çocuklar varsa geniş ve yüksek çadır tercih sebebi olur. Bu tip çadırlar toplu haldeyken de çok yer kaplayacağı için geniş bagaj alanınız olduğundan emin olun çünkü diğer malzemelerle birlikte aracınızda ciddi depolama alanına ihtiyaç duyarsınız.

Biz sadece birkaç gün kamp yapıp döneceğiz derseniz fotoğraftaki gibi çadırlar işinizi görecektir. Son yıllarda çadırını içini serin tutan teknolojik kumaşlarla güzel çadırlar üretiyorlar. Bütçe dahilinde değerlendirebilir ya da belirttiğim gibi havalandırması geniş olan çadırlar tercih edebilirsiniz. Çoğunlukla bu tip çadırların kurulumu da kolay oluyor. Hatta kendiliğinden açılan pratik çadırlar da var. Yazlık doğada kamp çadırları birkaç kilo ağırlıkta olur genelde ve küçük bir çanta ile taşıması çok kolaydır. Çadırlar kaç kişi kapasiteli olduklarına göre de ayrılır. Tek başına kampa gidenler ilk etapta tek kişilik çadır alsalar da bu genelde hayal kırıklığı olur çünkü yanınızdaki eşyaları da gece çadırın içinde depolayacağınızı hesaba katmanız gerekir bu nedenle kaç kişi kalacaksanız çadır seçerken hep +1 kişilik olarak tercih yapın. Örneğin 2 kişi için 3 kişilik çadırlar daha kullanışlı oluyor, böylece çadırın içinde eşyalarınızı koyabileceğiniz bir alan da kalır. Bir de çadırınızı kuracağınız alanda önce güneşin hareketini gözlemleyin, o an gölge olan yer sonrasında sizi büyük ölçüde güneş ve sıcağa maruz bırakmasın ;)

 

Uyku ekipmanları

Uyku ekipmanları için öncelikle konfora ne kadar düşkün olduğunuzu ve kamp ekipmanlarınızı nasıl bir araçla taşıyacağınızı belirlemeniz gerek. Geniş bagajlı bir araçla seyahat edecekseniz ve çok rahat uykuya düşkünseniz birçokları gibi minder, yastık, çarşaf takımınızı aracınızda taşıyabilirsiniz. Ancak kampçıların bir kısmı bunu kamp ruhuna aykırı bulur bu nedenle kompakt ve hafif materyalleri tercih eder. Bu durumda zemin sertliğini hissettirmeyecek kalitede bir mat, fotoğraftaki gibi çeşitler içinden ihtiyacınıza uygun bulduğunuz bir tane seçebilirsiniz.

Üstünde ya da serin olursa içinde uyumak için bir uyku tulumu ( yaz kamplarında 10°C uygunlukta uyku tulumu yeterli olacaktır) ve boynum ağrımasın derseniz şişme yastık tercih edebilirsiniz. Uyku tulumu ile ilgili bir de püf noktasından bahsedeyim, içinde uyuyacağınız durumda dar alanlardan hoşlanmıyorsanız koza formunda olanlar yerine dikdörtgen olanları tercih edebilirsiniz. Dikdörtgen formda olanların çoğu da açılıp battaniye gibi kullanmaya uygun oluyor. Ya da yine kamp için üretilen kolay şişen yataklardan da tercih edebilirsiniz. Şişme kamp yatağı kullanacaksanız ayrıca mat kullanmanıza gerek kalmaz.

 

Mat ve şişme yatakların tek kişilik ve iki kişilik seçenekleri mevcuttur genelde, bunu da konfor ihtiyacınıza ve çadırda kalacak kişi sayısına bağlı olarak seçebilirsiniz.

Yeme içme malzemeleri

Uzun soluklu aile boyu yaz kampı yapanlar gerekli mutfak malzemelerinin çoğunu zaten yanlarına alıyor. Biz kısa kamplar için yine daha pratik ve az yer kaplayan seçeneklere bakalım;

Konaklama yerine göre malzemeler de değişecektir; bir tesiste ya da doğa içinde konaklama. Ortak kullanıma açık mutfağı olan tesislerde genelde buzdolabı da olduğu için bu en kolay kamp türüdür, yemek içmek için nerdeyse hiçbir şey taşımanıza gerek kalmaz, tercihen kendi bardak, çatal, kaşığınızı alabilirsiniz. Ortak mutfaklarda ocak, kettle, tencere, tava, tabak, cezve gibi birçok ihtiyaç malzemesi hazır bulunur hatta çoğunda mangal da vardır, bu nedenle tüm bu malzemeler taşınacaklar listesinden çıkabilir. Yalnızca ihtiyaç duyarsanız çadırınızın yanına elektrik çekmek için uzatma kablosu alabilirsiniz. Tesis yani bir kamp alanında konaklamanın avantajı konfordur. Sıcak su, tuvalet, duş gibi olanaklardan faydalanırsınız.

Doğada konaklayacaksanız gerekli her bir eşyayı taşımanız gerek ( çevre dostu, bilinçli insanlar olduğumuz için kullan at malzemelerle yola çıkmıyoruz). Bir liste yapalım;

kamp ocağı

-kamp tenceresi

-bardak, kupa

-tabak, çatal, kaşık, vb.

-kamp bıçağı (bıçak, yeme içme hazırlığı dışında da çok iş görecektir, iyi bir bıçak tercih etmek tavsiye edilir)

-çöp poşeti (ardımızda ayak izlerimizden başka iz bırakmıyoruz;) )

-çay, kahve, şeker, tuz, baharat, yağ gibi kişisel olarak tercih edilebilecek ek malzemeler küçük kaplarda kolaylıkla taşınabilir, bunun için aslında kozmetik malzemeleri için tasarlanan fotoğraftaki gibi kaplardan faydalanabilirsiniz.

-su (içme suyu doğada elzemdir, yeteri miktarda suya erişiminiz olduğundan emin olun) fotoğraftaki gibi sutaşıma materyalleri çok kullanışlı olur.

-Buzluk, ısı yalıtımlı çanta (şart değil ancak içeceklerinizi soğuk tutmak için ya da hemen bozulmasını istemeyeceğiniz gıdalar için tercihtir)

Diğer Malzemeler

Havlu, terlik, yedek giysi gibi mutlaka taşınacak hepimizin bildiği eşyalara ek olarak yanımızda olması faydalı olacak/tercih edilecek diğer malzemeleri de şu şekilde listeleyebiliriz;

-ilk yardım çantası (birçok kampçı bunu önemsemez ancak sağlık yardımına uzak bir konumdayken ilk yardım çantası çok önemlidir, tedbirli olalım )

-böcek, sinek korunması için tercih edilen ürünler (kimyasal ilaçlar kullanmak istemezseniz lavanta ve okaliptüs yağları tüm haşereleri uzak tutuyor, vücudunuza küçük miktarlarda uygulamak yeterli)

-çamaşır ipi ve birkaç mandal ( sadece giysi, havlu kurutmaktan çok daha fazla işe yarayan az yer kaplayan malzemelerdir, yemek pişirirken rüzgâr kesen bir mekanizma kurmak için bile kullanabilirsiniz)

-powerbank, fotoğraf makinesi, kamera vb. için yedek batarya gibi elektronik kullanım malzemeleri

-fener, ışıldak

-kişisel temizlik ürünleri (tercihen ıslak mendil, tuvalet kâğıdı vb.)

-çadırın altını zeminden dolayı oluşabilecek tahribattan korumak için ince bir örtü

-düdük, pusula, termometre gibi ihtiyaçlara cevap veren çok fonksiyonel paracord bilekliklerden bulundurmayı da tercih edebilirsiniz.

-kamp sandalye ve masası ( yerde rahat edemeyenler için )

-kitap, dergi, kulaklık, hamak gibi kişisel keyif malzemelerinizi de ihmal etmeyin ;)

Araçla seyahat edecekseniz kamp ekipmanlarınızın bahsettiğim kadar az yer kaplayan ekipmanlar olması şart değil (küçük tüp yerine kamp ocağı gibi), kompakt malzemeler genellikle eşyalarını bisiklette heybede taşıyanlar, sırt çantası ile seyahat edenler ve tabi eşya kalabalığından hoşlanmayanlar için tasarlanmıştır.

Doğada kamp yaparken gıda malzemelerinin ve atıklarının kokusunun yaban hayvanlarının ilgini çekip yaklaşmaya teşvik etmemesi için koku geçirmeyecek şekilde saklamaya açıkta bırakmamaya özen göstermek gerekir.

Bir başka nokta da ateş yakmak, ateş yakmaya izin verilen bir noktadaysak çevreye yayılmayacak korumalı bir ateş yakalım, işimiz bitince söndürdüğümüzden mutlaka emin olalım.

Son olarak doğada tesis olmayan bir yerde kamp yaparken yakınlarınızdan birine mutlaka tam olarak nerede olduğunuz bilgisini verin. İhtiyaç olmasın ama olursa da size ulaşmak kolay olsun ;)

Herkese mutlu kamplar dilerim J

Seval KESKİN
Redaktör / 22 Yazı / 191,2K Okunma

1985 doğumlu. Yazılım sektöründe geçirdiği kurumsal yılların ardından şu an huzurla çevirmen olarak çalışmakta. Kalıplaşmış düşünce çerçevelerinin dışına çıkabilen insanları ve bunun dışında kitaplarıyla yalnızlığı tercih eder, kedi sever, bisiklet biner, doğa aşığı bir kamp insanıdır.  


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST