Araç seyir halindeyken direksiyonun sağa-sola çekmesi normal bir durum değildir. Sürüşü zorlaştırması bir yana şeritte durmanıza da engel olur. Sürekli olarak çektiği yönün tersine doğru direksiyonu kırmak zorunda kalırsınız. Bu durum hem size hem de trafikteki diğer araçlar için büyük tehlike yaratır.
Düz yolda aracı kullanırken, direksiyona herhangi bir kuvvet uygulamaksızın aracın şeritte dümdüz bir şekilde ilerlemesi gerekir. Eğer direksiyona sürekli müdahale edip aracın şeritte düz bir şekilde ilerlemesi için ekstra çaba sarf ediyorsanız, kontrol etmeniz gereken birtakım şeyler olabilir.
Lastiklerin Hava Basıncı
Araç lastikleri için fabrikada yapılan testlerle bir basınç belirlenir. Bu hava basıncı, aracın en iyi şekilde seyredebilmesi için ayarlanmıştır. Araç lastiklerinizden herhangi bir tanesi belirlenen basınç oranlarından farklı ise aracınız sürüş esnasında sağa sola çekebilir. Bu durumda aracınızı bir lastik tamircisine götürmeli ya da benzinliklerde bulunan hava basınç pompalarıyla kontrol kontrol ettirmelisiniz. Yeni teknoloji araçlarda hava basınç oranlarında farklılık oluştuğu zaman, aracın yol bilgisayarında bir hata belirir. Tekerleklerin fabrika çıkışı olan basın oranları, şoför kapısının iç kısmında bulunan bir etiketle veya benzin kapağının içerisinde yazar. Mevsimlere göre lastik basınç oranları farklıdır. Buna dikkat etmelisiniz.
Rot Ayarı
Rot ayarı, tekerler arasındaki uzaklık ve açının bir birleriyle eşitlenmesi için yapılır. Eğer rot kontrolü yapılan cihaz ile aracı test ettiğinizde, açı farkları bulunuyorsa aracınızın rot ayarı yapılması gerekir. Bu çok önemli bir etkendir çünkü bu açıların eşit olmadığı araçlarda tekerlek dişlileri sıyrılmaya başlar. Bu da tekerin rahat bir şekilde dönmediği anlamına gelir. Hatta aracın yakıt tüketimini de arttırır.
Balans Ayarı
Balans denge anlamına gelir. Tüm lastiklerin eşit ağırlıkta olması gerekir. Yoksa hız arttıkça oluşan bu dengesizlik hem direksiyonun titremesine hem de aracın sağa sola çekmesine sebep olur. Çukurlu yollar, alınan darbeler, ve sürtünmeden kaynaklı olarak balans ayarları bozulabilir. Balans ayarı yapılmadan önce tüm tekerlekler sökülür. Eğer bir hasar varsa, öncelikle bu hasarların giderilmesi gerekir. Ardından tekerlekler, balans kontrolünü sağlayan cihazlara sırasıyla yerleştirilir. Bu cihaz tekeri döndürerek ağırlık dengesini ölçer ve eksik/fazla değerlendirmesinde bulunur. Bu sonuca göre de lastiklere balans ağırlıkları takılır. Tüm lastiklerin ağırlıkları eşit olduğunda balans ayarı tamamlanmış olur.
Ön Takım Ayarları
Ön takım aracın yürüyen kısmını oluşturan parçalardır. Ön takımların rutin bakımları belirli periyotlarla yapılmalıdır. Ön takımları, aracınızı götürdüğünüz ustalar fiziksel olarak kontrol eder. Ön takımı oluşturan parçalardan herhangi birinde arıza varsa arzalı parça kesinlikle değiştirilmelidir. Ön takım; Rot başları, amortisör, sonsuz dişlisi gibi parçalardan oluşur. Bu aksamlarda oluşan arzalanmalar aracınızın hem tekerlek ömrünü azaltacağı gibi hem de sürüş esnasında sağa sola çekmelere neden olur.
Yolun Eğimi
Yolun eğilimli veya bozuk olması, aracın tüm ayarları doğru olsa bile sağa veya sola çekmesine neden olabilir. Sadece belirli yerlerde aracınızda bu sorun ile karşılaşıyorsanız sizin yapabileceğiniz bir şey yok demektir. Dikkatli olun!
jamiryon 21 Temmuz 2018 - 11:56:43
ön takım, ön takım deyip dururuz. ön takım nelerden oluşuyor şimdi öğrendim :)