Loading

Programlama Artık Çocuk İşi!

Çocukların programlama öğrenmesini zevkli hale getiren uygulamaları sizin için bir araya getirdik. Bu uygulamalar sayesinde çocuğunuz hem eğlenecek hem de öğrenecek.

çocuklar ve teknoloji

        Geleceği şekillendirecek bugünün çocukları olduğuna göre, çocukların küçük yaşta teknolojik kazanımlar elde edebilmeleri için ebeveynlerin ve eğitimcilerin yönlendirmeleri büyük rol oynamakta. Çocuklarımız teknolojiyi eğlence amaçlı kullanmaktan çok üretim odaklı kullanmalı diye düşünüyorsanız bu yazı size çok yardımcı olabilir.

        Çocukların programlama öğrenmesini zevkli hale getiren uygulamaları sizin için bir araya getirdik. Bu uygulamalar sayesinde çocuğunuz hem eğlenecek hem de öğrenecek.

Scratch

        Scratch, MIT Lifelong Kindergarten Lab tarafından geliştirilen ücretsiz bir temel programlama dili uygulamasıdır. Ebeveyn/eğitimci rehberliğinde çocuklarınızın temel programlama eğitimine başlaması için çok uygundur. Okuma-yazma bilen ya da yeni öğrenmeye başlayan her çocuk Scratch’i kolaylıkla öğrenebilir. 8-16 yaş arası çocukların kullanımına göre tasarlanmış oldukça basit bir ara yüze sahiptir.

        Geleneksel programlama dillerinin aksine Scratch ile program yazmak için kodların bloklar halinde üst üste ve yan yana bir araya getirilmesi gerekir. Çocuğunuz, sürükle bırak yöntemi ile kolay bir şekilde blokları yerleştirerek bilgisayarda animasyonlar, oyunlar ve hikayeler yaratabilir. Çocuğunuz Scracth ile resim, ses, müzik gibi çeşitli medya araçlarını bir araya getirebildiği için rahatlıkla kendi animasyonlarını ve bilgisayar oyunlarını tasarlayabilir.

        Ebeveynler için açıklayıcı müfredat talimatları vardır. Ayrıca çocukların geliştirdikleri programları paylaşıp, sorular sorabileceği bir topluluğa da sahiptir. Scratch ile çocuklar teknolojiyi akıcı bir şekilde kullanmayı ve teknoloji ile yaratmayı öğreneceklerdir.

Önerilen Yaş Grubu: 8-16 yaş. Bilgisayarınıza buradan indirebilirsiniz.

Kodu Game Lab

        Kodu Game Lab Microsoft tarafından geliştirilmiş, çocukların basit görsel programlama diliyle 'oyun' geliştirebildikleri, oynayabildikleri ve yaptıkları oyunları arkadaşlarıyla paylaşabildikleri bir temel programlama dili uygulamasıdır. Kodu’nun grafik ara yüzü ilgi çekicidir. Çocuğunuzun anlayıp uygulayabileceği komut sistemine dayalı sözel bir dili vardır.  

        Çocuğunuz, oyunu 3 boyutlu bir dünyada keşfetmek ve tasarlamak için bu uygulamayı kullanabilir. Çocuklarınız, Kodu ile kendi oyun evrenini tasarlayabilir, karakterlere komutlar verebilir ve kendi oyun senaryolarını kurgulayabilir.

Önerilen Yaş Grubu: 8-14 yaş. Bilgisayarınıza buradan indirebilirsiniz.

Blockly

        Çocukların kodlamayı kolayca ve eğlenceli bir şekilde öğrenip uygulayabilecekleri yazılımlardan biri de "Blockly" dir. Blockly, Scratch ten esinlenerek Google’ın geliştirdiği çocuklara yönelik ücretsiz bir programlama aracıdır. Blockly;  Scratch programı gibi animasyon ve oyun yapma üzerinden değil bloklara verilen özel görevleri yerine getirerek öğrenilen bir yapıdadır. Bu yüzden çocuğunuz bu programla hangi bloğu nerede hangi amaçla nasıl ve ne zaman kullanacağını daha kolay öğrenir. Labirent, bulmaca veya kuş gibi farklı görevleri yerine getirip kodlamayı eğlenceli bir şekilde öğreten bir uygulamadır. 

        Blockly uygulaması EBA üzerinden akıllı tahtalarda da açılabilmekte ve sınıf içerisinde kullanışlı bir şekilde eğitim yapılmasına olanak sağlamaktadır.

Önerilen Yaş Grubu: 10+. Bilgisayarınıza buradan indirebilirsiniz.

LEGO Mindstorm Robotics

        LEGO Mindstorms, MIT araştırmacıları tarafından tasarlanıp LEGO şirketi tarafından üretilen bir ilköğretim öğrencisinin bile kendi başına robot geliştirebilmesine olanak sağlayan yeni bir teknolojidir.

        Program öğrenmeyle ilgili yaklaşımlardan biri de robotik çalışmalardır. Çoğu çocuk, gerçek dünyada çalışan şeyleri programlama fikrine olumlu yanıt verir. LEGO Mindstorms, çocuk dostu bir görsel programlama yapısına sahiptir. LEGO programlama dili küçük çocuklar için yeterince basittir. Çocuğunuz farklı eylemleri, değişkenleri ve olayların farklı oluşumlarını blokları sürükleyip bırakarak gözlemleyebilir. Programlama yazılımını ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz, ancak programın çalışması için bir LEGO Mindstorms kiti edinmeniz gerekir.

        Bildiğiniz gibi robot geliştirmek mekanik, elektronik ve bilgisayar alanlarında üst düzey bilgi ve beceri gerektirmektedir. LEGO Mindstorms kitinin içindeki teknik tuğlalarının birleştirilmesiyle robotun mekanik yapısını, hazır mikroişlemci ve sensörleri sayesinde de robotun elektronik aksamlarını üst düzey bilginiz olmasa da kolayca oluşturabilirsiniz.

Mindstorms NXT robot setiyle tasarlanan robotlar:

  • Sifon çeken robot,
  • Robot köpek,
  • Davul çalan robot,
  • Piyano çalan robot,
  • Zekâ küpü çözen robot,
  • Alkış sesiyle ışığı kapatan robot,
  • Su doku çözen robot,
  • Kare çizen robot,
  • Topa vuran robot,
  • Top fırlatıcı robot,
  • Helikopter robot,
  • Kağıt katlayan robot,
  • Kağıda yazı yazan robot,

Önerilen Yaş Grubu: 10+. Bilgisayarınıza buradan indirebilirsiniz.

Bu uygulama ve programlar sayesinde çocukların algoritmik zeka gelişimleri açısından güzel bir temel oluşturabilirsiniz.

Fatma Buse Mert
Standart Üye / 2 Yazı / 3,2K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST