Loading

Hosting Nedir? Hosting ne işe yarar?

Veri Merkezi

Hosting Nedir?

Hosting, host etmek kelimesinden türetilen bir kelimedir. Türkçe'de "barındırma Hizmeti" anlamına gelmektedir. Bir web sitesini yayınlamak için websitesine ait kodları, resimleri, belgeleri, yapılandırmaları barındırmanız gerekir. Bu belge, kod ve dokümanlar elbette bir bilgisayarda barınır. Ve aslında siteye bağlanan herkes o bilgisayara bir şekilde bağlanmış olur.

Yani hosting; bilgi, belge veya kodların 7 gün 24 saat barındırıldığı ve erişilebilir olduğu bilgisayarlardır. Evet bilgisayarlardır. Google Drive gibi bulut hizmetlerle sakın karıştırmayın. Çünkü hostingler sadece bilgi veya belgelere erişim sağlamaz aynı zamanda bunları yürütmeye de olanak tanır. Örneğin php ile kodladığınız bir web sayfasını çalıştırmak için bir apache gibi bir web sunucu programına ihtiyaç duyarsınız. Bu programı disk hizmeti veren bir yere kuramazsınız ancak hostinglerde muhtemelen kurulu olarak gelecek ve barındırmaya başladığınız PHP kodları yürütülerek programa dönüşecek ve karşınıza web sayfası olarak görüntülenecektir. Site barındıran bu bilgisayarlar Veri Merkezi adı verilen yerlerde bulunur.


Veri Merkezinden, bir çok Raf tipi kasa tipinde bulunan bilgisayarlar

 

Hostingler Hakkında Bilgilendirme

Yüzlerce kişi, host edilen siteye bağlandığında bu ihtiyaçları karşılayabilecek bir bilgisayar ve internet alt yapısı olması gerekir. Barındırma hizmeti aldığınız firmaya ait bilgisayarın bulunduğu ortamda; internet, elektrik gibi teknik gereksinimler en üst kalitede bulunur. Örnek vermek gerekirse normal bir iş yerinde 100mbit/sn download hızı, 10mbit/sn upload hızı bulunurken; bir ortalama bir hosting hizmetinde 2.000mbit/sn download/upload veya 100gbit/sn upload/download ulaşmak hatta çok daha fazlasını bile almak mümkündür. Bu bilgisayarların CPU ve RAM özellikleri gündelik hayatta kullandığımız CPU ve RAM donanımlarından katbekat üstündür. Üstelik oluşabilecek elektrik kesintisine karşın sürekli olarak UPS ve Jenaratörlerle desteklenmektedir.

Konuyu daha iyi anlayabilmek adına, gelin evinizdeki bilgisayarla veri merkezlerinde bulunan bilgisayarları kıyaslayalım.

Veri Merkezlerinde Kabinler bulunur.


Boş bir kabin örneği

Bu kabinlere onlarca bilgisayar yerleştirilebilir. Nasıl mı?

Genelde tercih edilen bilgisayarlar bu şekilde yatay olarak üretilir. Bu hem yerden tasarruf sağlar, hem de harddiskleri çıkarıp takmak için sökmenize gerek yoktur. Slotlarından halledebilirsiniz. Literatürde verimerkezinde bulunan bilgisayarlar server(sunucu) olarak adlandırıldığı için ben de yazının geri kalanında sunucu olarak kullanacağım.

Bu sunuculara birden fazla işlemci takabilirsiniz. Böylece 64 çekirdekli bir sunucu elde edebilirsiniz. Genelde sunucu için üretilmiş özel işlemciler kullanılır. Intel XEON sunuculara takılmak için üretilen popüler bir işlemcidir.

Şimdi hosting konusuna geri dönelim. İnternetten aylık 10 TL 'ye hosting aldığımızda bize böyle bir bilgisayar vermiyorlar. 🤣  Bu bilgisayarları sanallaştırma yöntemiyle (vmware gibi) bir çok işletim sistemine bölünerek parçalanır. Ve bu bilgisayarlarda 1000'den fazla websitesi barınabilir. satın aldığınız hostinglerde bu binlerce kullanıcıdan birisi olmuş olursunuz. Bu duruma da paylaşımlı hosting adı verilir.

Hostinge nasıl dosya atarım?

Hostinge dosya atmak için veri merkezinde bulunan bilgisayara gidip kablo ile bağlanıp dosya yüklemeniz gerekmiyor. Zaten paylaşımlı hostinglerde böyle bir şey yapmak istediğiniz anda reddedilirsiniz. FTP (File Transfer Protocol) protokolü ile bu bilgisayarlara bağlanabileceğiniz şifreler verilir size. Bu şifrelerle herhangi bir FTP programı ile bağlanarak (FileZilla bu konuda oldukça popülerdir) dosyaları aktarabilrisiniz.

Peki ben kendi bilgisayarımı sunucu olarak kullanabilir miyim?

- Hayır

Böyle bir uğraşa girmeye hiç gerek yok. Yani teknik olarak evet kullanabilirsiniz ama; 7/24 açık olması, yüksek bağlantı gerektirmesi ve bilgisayarda başka işlemleri yapmanızın da zorlaşacağını göz önünde bulundurursak, bu işe girişmek hiç mantıklı değil.

Hosting Hizmetini Nereden Alabilirim?

Hosting hizmeti veren birçok firma bulunuyor. İçinizin estiğince dilediğiniz firmadan satın alarak kullanabilirsiniz. Bizler bilgeyik olarak omurtech.com'u tercih ediyoruz.

Emre AKKAYA
Yönetici / 81 Yazı / 2,5M Okunma

1992 Ankara doğumlu. Yazılımcı ve amatör astronom. Araştırmayı ve bilgi paylaşmayı sever..


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST