Loading

Neden Müzik Yapıyor ve Şarkı Dinliyoruz?

İnsanlar neden müziği seviyor?

Müzik, ruh için şifadır yazılı bir soyut çalışma.

İnsan her zaman "neden, ne zaman, kim, ne, nerede" diye sordu. Çünkü -bildiğiniz gibi- merak ediyoruz, sürekli araştırıyoruz ve düşünüyoruz. Şimdi ben de merak ediyorum: Neden şarkı dinliyoruz? Neden müzik yapıyoruz? Bunları yapmayı neden seviyoruz?

Popüler bilim adamı Nicola Tesla, "Dünyadaki tüm sırlar frekanslarda gizlidir. Frekansları takip ederseniz ona (cevaplara) ulaşabilirsiniz" demişti ölmeden önce. Bu noktadan bakılınca müzik sanki sadece bilimsel bir şey gibi kulağa geliyor. Ama aslında bu soruyu cevaplamanın birçok yolu var. 

Öncelikle araştırmayı bırakmalıyız. Çünkü bazen kelimeleri ve cevapları aramak, anlamak için yeterli olmuyor. Yapmanız gereken sadece nefes alıp vermek. Bunu yapsan bile kalbini duyabiliyorsun. Bazı cevapları bulmak için zaten sadece nefes alıp vermek yeterli değil mi? Hayır, değil. Çünkü her seferinde - kim olursa olsun, belki sen, belki ben - daha fazlasını, daha fazlasını ve daha fazlasını istiyoruz. Şarkılar gibi. Birini dinlemeye başladığınızda melodileri takip etmeye başlıyorsunuz. Ve bu tamamen inanılmaz. Zaten benim sorum da bu: Nasıl şarkılar bu kadar inanılmaz geliyor insana? Neden?

Bu soruları düşünene kadar müzik dinlemek ve müzik yapmak benim için çok anlamlı değildi. "İnsanların çoğu bunu yapabiliyor zaten. Şarkı söyleyebilirim, keman çalabilirim, müzik de yapabilirim." gibi cümlelerle kendimi alay ediyordum. Ama işlerin böyle yürümediğini fark ettim.

Müziğin biraz matematik gibi olduğunu fark ettim. Nefret etseniz veya cevabı bilmeseniz bile, cevabı bulana kadar çözmeye çalışıyorsunuz. Bu arada, notaların ve melodilerin matematikten çok daha zor olduğunu bilmelisiniz. Bunun matematikte olduğu gibi bir girişi ve çıkışı yok. Belirli bir zaman ve kural yok. Elbette birçok kural var ama en büyük fark, kendi kurallarınızı kendiniz yapıyor ve çiziyor oluşunuz. Çünkü müzik senin kuralların ve çizgin; benim değil, patronun, annen, erkek kardeşin ya da arkadaşının değil.

Bence sorularımın cevabı tam olarak bu: Şarkı söylemeyi ve müzik yapmayı seviyoruz çünkü kendi sınırlarımız oluyor ve kimse sana ne karışabiliyor ne de sınırlarını geçebiliyor. Kendi dünyanızı siz oluşturuyorsunuz; binalarınızı inşa edebilir, vatandaşlarınızı kontrol edebilir, kendi kurallarınızı koyabilir, kendi dünyanızdaki her şeyi kontrol edebilirsiniz. En iyisi de şarkılar sizi yargılamıyor. Onlar sadece sana yardım ediyorlar ve sana inanıyorlar. Bazen anne, bazen baba ve bazen de arkadaş gibi oluyorlar. Cevap beklemeden size inanıyorlar. Huzura kavuşmak için sadece bir tuşla melodileri açmak yeterli oluyor. Sadece sen ve ruhun devrede oluyor o sırada. Başka hiç kimse değil. İşte bu yüzden müzik dinlemeyi her şeyden bazen çok seviyorum.

Sözlerimi en sevdiğim şarkılardan birinin sözleriyle tamamlamak istiyorum:

Büyüleyici hatıralarımda

Yalnız dans etsem bile yağmur yağıyor

Bu sis temizlendiğinde

Ben ıslak ayaklarım ile sana koşacağım

O zaman sarıl bana, çünkü ay yalnız görünüyor

Gece gökyüzünde, parlak bir şekilde ağlıyormuşum gibi hissediyorum

O sabahın bir gün gideceğini bilsem bile

Senin gökyüzünde bir yıldız gibi kalmak isterdim

-Still with you, by Jeon Jungkook.

 

Fikirleriniz ve düşüncelerinizi yorumlara yazmayı unutmayın. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle -𝓃𝑜𝓋𝒶𝓋𝑒𝓁𝒾𝓃𝓃𝒶

vivielinna
Standart Üye / 2 Yazı / 5,6K Okunma

Sadece paylaşmak isteyen bir yazar...

Hilaly 23 Mart 2021 - 21:45:22

Yanıtla

Yorumlama şeklin güzel olmuş. Yazılarının devamını bekliyorumm

vivielinna 24 Mart 2021 - 19:23:24

Yanıtla

Çok teşekkür ederim:)

Nisa 10 Aralık 2022 - 23:45:24

Yanıtla

güzel bir bakış açısı. sanatta da bu böyledir. tamamen kendi perspektifimizden, özgürce içinde bulunabilmek insanda haz yaratıyor.

 


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST