Hepimiz gerek işimiz gerek çevremiz gerek bazı nedenler ve bazen de istekler doğrultusunda yabancı dil öğrenmeye çalışıyoruz. Bu yazımda size yabancı dil öğrenmenin 5 püf noktasından bahsedeceğim. Hadi o zaman başlayalım!
- ÖĞRENİLECEK DİLİ SEÇMEK:
Seçeceğiniz dili seçmeden önce nedenlerini sıralayın. Bu, sizin seçeceğiniz dilden emin olmanızı sağlar fakat hiçbir zaman çok vakit kaybetmeyin. Dil öğrenirken yapılan en büyük hatalardan biri de bu zaten: dil seçmek. Dil seçerken bazıları 1 sene bile kaybedebiliyor, hâlbuki ki 1 senede bir dil daha öğrenilebilir. Bu yüzden vakit kaybetmeyin, hemen dilinizi seçin. Size bunun hakkında bir taktik vereceğim:
-Dil Kökenlerinden Yararlanmak: Eğer internette araştırırsanız dillerin kökenlerine ayrılan tabloları görebilirsiniz. Örneğin Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca aynı kökenden (Latin) geliyorlar. Bu nedenle eğer Fransızca biliyorsanız, İtalyanca ve İspanyolcayı çok hızlı ve pratik bir şekilde öğrenebilirsiniz. Çünkü dil kurallarından tutun kelimelere kadar birbirine benzeyen bir sürü şey var. Türkçe de biliyorsunuz ki sonradan eklemeli dil, bunun avantajlarını kullanabilirsiniz: Bizim dilimiz Altay kökenlerine dayanıyor. Bu yüzden Japonca, Korece, Moğolca öğrenebilirsiniz.
2.KAYNAK BULMAK:
Kaynak bulma konusu genellikle dilden dile göre değişebiliyor; örneğin Fransızca öğreneceksiniz eğer Japonca öğrenirken bulacağınız kaynaklardan daha fazla kaynak buluyorsunuz fakat kaynak bulurken bunlara dikkat edilebilir:
-Bilen birisinden yardım istemek: Bu sizin yanlış yönlere gitmenizi engeller ve doğru bilgiye ulaşmanızı sağlar. Fakat tabi ki de bu zorunlu değil, başka birisine danışmadan da dil öğrenilebilir.
-İnternette web site ve forumlarına bakmak/ Youtube ve Google veri taraması yapmak: Bu yöntemlerle bir sürü kaynak bulabilirsiniz, hem de ücretsiz! Artı olarak da daha verimli olduğunu düşünüyorum. Çünkü kendi öğrenme tekniğinize göre kaynaklar bulmak öğrenme hızını artırıyor.
- DİL ÖĞRENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:
- Uygulama İndirmeyin : Dil öğrenmek ve kelime öğrenmek için uygulama indirmek sadece sizin vaktinizi çalar. Artı olarak da sadece ezber yapmış olursunuz. Ezber yaparak ilerlemek deneyim yaşayamadığınızdan dolayı gündelik yaşantınızda hiçbir işinize yaramaz.
-Kelime Öğrenirken İlk Hedefiniz Meyveler, Hayvanlar, Eşyalar olmasın: Öğreneceğiniz dilde ilk konuşacağınız ve kullanacağınız kelimeler asla bir hayvan ismi ya da meyve adı değildir. Bunun yerine öğreneceğiniz dilin en çok kullanılan ilk 1000 ya da 5000 kelimesini öğrenmeliyiz. Bu daha çok işe yarayacaktır ve kullanışlı olacaktır.
-Rastgele Kelime Listeleri Oluşturmayın: Her zaman bir şarkıdan, dergiden, kitaptan, diziden, filmden çıkarıp da yazdığın kelime grupları aklınızda daha fazla yer edinir ve oturur. Bu nedenle kelime defteri kullanırken rastgele kelimeleri seçmeyin. Aklınızda oturacak şekilde yapın.
-Kalıplardan Kurtulun: Kelime ya da dil bilgisi öğrenirken kalıplar kullanmak aklınızda daha az süre kalmasına sebep olur. Bunun yerine etrafınızda duyarak ya da görerek öğrenmeye, kendinizi şartlandırmamaya çalışın.
-Kendinizi Şartlandırmayın: Kendinize "Ana dilim gibi öğrenmeliyim." gibi bir şartlandırma koymayın. Bu hem moralinizi düşürür hem de kendinizi yorar. Hevesinizin ya da moralinizin kırılması, o dili öğrenmenize engel bile olabilir. Bu nedenle ASLA kendinizi şartlandırmayın.
-Dil Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Kodlamayın: Dil öğrenmek ders çalışmak değildir. Sadece okulda dil öğrendiğimizden dolayı bu bizim aklımızda ders çalışmak gibi kodlanmıştır. Fakat eğer bu algınızı yıkmazsanız dil öğrenmek sizin için bir işkenceye dönüşebilir ve verimli olmaz.
-Ön Yargılara Kapılmayın: Başkalarının sizin üzerinizde ön yargı oluşturmasına izin vermeyin. Başkalarının düşüncelerinden etkilenmeyin. Örneğin; eğer Korece öğrenmek isteyen biriyseniz size "kpopçu musun?" diyecek olan çok kişi vardır. Fakat onlardan etkilenmeyin, istediğiniz dili istediğiniz şekilde öğrenme özgürlüğüne sahipsiniz.
4.DİL ÖĞRENİRKEN YAPILABİLECEKLER:
-Öğrendiğiniz Dilden Olan Şarkılar Oluşturun: Müzik ve şarkı dinlemeyi özellikle sevenler için daha uygun olan bu yöntem ile aklınızda daha çok kelime tutabilir ve o dile aşinalık kazanabilirsiniz. Bu yöntem dilde aksanın oturması için de kullanılabilir.
-İzleyebileceğiniz Film ve Dizilerin Listesini Çıkartın: Ne kadar çok o dilde film ve dizi izlerseniz hem kulak aşinalığı kazanırsınız hem de yavaş yavaş da olsa dili öğrenmeye başlarsınız. Dil öğrenenlerin zaten çoğu dizi ve film izleyerek öğrendiğini de belirtiyor.
-Arkadaş Edinin ve Konuşmaya Başlayın: Karşınızda o dilde konuşan biri ile pratik yapma fırsatı bulmak gerçekten sizi çok geliştirir. Hem de gerçek hayatta kullandığınız aksanınızı da geliştirir. Bunu isterseniz görüntülü, isterseniz sesli, isterseniz de yazılı olarak internetteki ücretsiz bir sürü uygulamadan yapabilirsiniz. Güvenlik konusunda endişe duyuyorsanız eğer de aşağıda güvenli olduğunu düşündüğüm ve önerdiğim uygulamalara göz atabilirsiniz.
-İlginizi Çekebilecek Şeyleri Araştırın: Dilin kullanıldığı bölgelerdeki magazin, tarih, müzik vb. şeyleri araştırmak dile olan ilginizi artırır ve daha çok içinde olmanızı sağlayabilir. Bu nedenle bu yöntemi denemenizi öneririm.
-Günlük Hayatta Duyduğunuz Kelimeleri Not Alın: Filmlerden, kitaplardan, müziklerden birçok kelime duyuyoruz. Öğreneceğiniz o dilden duyduğunuz her kelimeyi not alın. Günlük hayatta bunları paragraf yazarak ya da konuşarak kullanın. Bu kelime haznenizi genişletir.
-Yabancı Kaynaklı Kitapları Kullanın: Türk yayınevine mensup dil kitapları bazen yetersiz olabiliyor ve yanlış bilgi içerebiliyor. Bu nedenle genellikle yabancı kaynak kitaplar kullanmanızı öneririm . Bu, öğreneceğiniz dilin yayınevlerinden olabilir, ki bu sizi daha fazla geliştirir.
-Elektronik Cihazlarınızı Öğreneceğiniz Dile Çevirin: Herkesin elinde en az bir telefon, bilgisayar ya da tablet gibi bir cihazı oluyor. Şu korona sıralarında da malum çok maruz kalıyoruz. Bunu bir fırsata çevirerek mobil cihazlarınızı öğreneceğiniz dile çevirin. Bu öğreneceğiniz dil ile daha fazla haşır neşir olduğunuzdan sizi hem geliştirir hem de yeni bilgiler edinmenize yardımcı olur.
-Kişisel Olarak İlerlemeye Çalışın: Okuldaki gibi müfredat olmayan bir dil öğrenmek daha kolay ve planlı olur. Çünkü müfredata göre ayak uydurarak giderseniz kısıtlanırsınız. Benim önerim okul dışında bir dil öğrenin ve öğrenirken Türk müfredat sistemine göre gitmeyin.
- KULLANILABİLECEK VE ÖNERİLEN UYGULAMALAR:
Sözlük kullanmak isterseniz eğer:
https://context.reverso.net/%C3%A7eviri/
https://dictionary.cambridge.org/tr/
Önerilen ve işinize yarayacağını düşündüğüm bir uygulama: Vo Screen
Yabancı arkadaş edinme (konuşmak için): Conversation ExchangeExchange
Sorularınız ve bu konu hakkında düşünceleriniz varsa eğer yorumlara yazmayı unutmayın. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle -𝓿𝓲𝓿𝓲𝓮𝓵𝓲𝓷𝓷𝓪