Loading

Karsu Dönmez ile Tanıştınız mı?

Karsu Dönmez

Karsu Dönmez, Türk kökenli şarkıcı, piyanist, besteci, söz yazarı ve aranjördür. Giriş bu cümle ile başladığında insan, bahsedilen kişinin geçmişte yaşamış yıllarını bu işe vermiş kıdemli bir sanatçı olduğunu düşünebilir. Oysa Karsu yalnızca 1990 doğumlu. Türk kökenli denmesinin sebebi ise ailesinin Hatay’dan Hollanda’ya göçü ardından Amsterdam’da doğmasıdır. Konuşmalarını dinlediğinizde kırık Türkçesi ve samimiyeti ile sizi bir anda kavrıyor enerjisi.

Müzikle 4 - 5 yaşlarında tanıştıktan sonra piyano ile yaşadığı aşk 7 yaşında başlıyor. Müzik yeteneği ve caz gırtlağı onu bir anda bambaşka yerlere taşıyor ve insanlar onu Türk Norah Jones olarak tanımlamaya başlıyor. Bu noktada yorumlar ikiye ayrılmış durumda. Kimi Norah Jones’u çoktan aştığını iddia ederken kimisi de Karsu’nun sesini zorlama buluyor. Siz ne dersiniz?

Kariyerinin nasıl ilerlediğine bir göz atalım;

Sahne kariyeri babasının sahip olduğu restoranda piyano çalarak başlar. Ancak öyle bir yetenek ki, restoran alanı talebe yetersiz kalınca ailesi konser vermesi için Karsu için bir salon tutmaya karar verir ve bu kadarla hiçbir dinleyici tatmin olmayınca konser teklifleri yağmaya başlar, amaç Karsu’nun yeteneğini daha çok müziksevere ulaştırmaktır. Yeteneğinin keşfedilmesiyle Karsu, Hollanda'daki Amerikan Büyükelçiliği'nin verdiği bir burs ile Amerika'ya gider ve Rhode Island Üniversitesi'nde şan eğitimi alır. North Sea Jazz Festival’e katılır ve hatta New York Carnegie Hall gibi önemli yerlerde konserler verir.

Tüm dünyada ilgi ve beğeni kazanmasına sebep olan performanslarından biri, Wonderful Tonight;

Yurtdışında doğması ve orada yaşamasına rağmen Türkiye ile de bağlarını sağlam tutmaya kararlıdır. Türkülerimizi seslendirir ve kattığı kendine has yorum ile çok beğenilir.

2016’da verdiği bir röportajdan kendi sözleri ile müziği ve anavatanı arasında kurduğu köprüye bakarsak ; “Türkiye’deki ilk konserimi, Hollanda Büyükelçisi’nin daveti üzerine Avrupa Kültür Başkenti İstanbul projesi çerçevesinde Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. yılı kapsamında konserler verdim. İlk stüdyo albümüm "Confession" (İtiraf)’ı  2012 yılında çıkardım. Hollanda’da çok beğenildi. Uzun süre listelerde üst sıralarda yer aldı. Kısa bir süre önce ikinci albümümü çıkardık.  'Colors'ı  tanıtımı için birçok ülkede ve Türkiye'de konserler veriyorum.”

Henüz 30 yaşına gelmeden ciddi bir hayran kitlesine ulaşmayı başaran Karsu’nun kendine has yorumu ile lezzetlendirdiği şarkılarımızdan birkaç örnek verirsek;

Metropole Orkest ile birlikte seslendirdiği Gelavere Deresi;

Hiç eskimeyen Gesi Bağları;

Dünya çapında verdiği başarılı konserlerin yanı sıra sosyal sorumluluk duygusu da hayli gelişmiş olan Karsu Hollanda’da ve Yunanistan’da mültecilerle ilgili yürütülen çalışmalara katılır ve kendisini keşfettiği söylenen belgeselci Mercedes Stalenhoef tarafından Karsu’nun başarı hikâyesinin belgeseli çekilir ve bu belgesel Hollanda’da büyük ses getirir. Bu belgesel “Bu kızın Öyküsü” adında ve aslında 9 farklı genç kadının başarı hikâyesini bir araya getiren bir yapım. Karsu’nun hikayesini anlatan kısmın fragmanı;

Seval KESKİN
Redaktör / 22 Yazı / 190,9K Okunma

1985 doğumlu. Yazılım sektöründe geçirdiği kurumsal yılların ardından şu an huzurla çevirmen olarak çalışmakta. Kalıplaşmış düşünce çerçevelerinin dışına çıkabilen insanları ve bunun dışında kitaplarıyla yalnızlığı tercih eder, kedi sever, bisiklet biner, doğa aşığı bir kamp insanıdır.  


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST