Loading

Perseid Meteor Yağmuru 11-13 Ağustos

Meteor Yağmuru ve Kamp

Bir saat içerisinde 100'den fazla göktaşının atmosferimizde parçalandığını gözlemleyebilirsiniz. Bu durum halk arasında yıldız kayması olarak adlandırılır. Aslında yıl içerisinde gerçekleşen tek meteor yağmuru Perseid değildir. Ancak Perseid'i özel kılan Ağustos ayına denk gelmesi sebebiyle, açık bir gökyüzü olma ihtimalinin diğerlerinden çok daha fazla olmasıdır. Böylelikle gözlemlemek ve fotoğraflamak çok daha kolay olacaktır. Ayrıca gözlem için herhangi bir teleskop ya da dürbüne ihtiyaç duymuyorsunuz. Çıplak gözle izlenebiliyor. 

Perseid meteor yağmurunu şehirde gözlemlemek mümkün değildir. Şehrin yaydığı ışık, büyük oranda kirliliğe yol açacağı için; 5-10 adetten fazla yıldız görmeniz mümkün olmayacaktır. Tabii bu da bir şeydir. Ancak Şehirden uzak karanlık yerleri tercih ederseniz, seyredeceğiniz yıldız sayısı bir hayli artacaktır. 

Ankara'da, Ankara Üniversitesi Gözlemevi Perseid meteor yağmuru için etkinlikler düzenleyerek bu şöleni izleme fırsatı sunuyor. Ancak daha profesyonel bir gece geçirmek isterseniz, ışığın az olduğu şehirden daha uzak yerlere gitmeniz gerekir.  DSLR fotoğraf makinası ile uzun pozlama yaparak bu şöleni fotoğraflandırabilirsiniz. Işığın az olduğu yer ve en karanlık zamanı tercih etmeniz faydalı olacaktır. 02:00 - 04:00 saatleri aralığı günün en karanlık saatleridir.

 

Perseid Meteor Yağmuru, Uzun Pozlama

 

Perseid Meteor Yağmuru Nedir?

Swift Tuttle, 133 yılda yörün ge turunu tamamlar. 13km yarıçapa sahiptir. Bu kuyruklu yıldız ilk olarak 1992 yılında gözlemlenmeye başlamıştır. En yakın geçişi 1993 yılında gerçekleşmiştir. Bu yıdlız, sürekli olarak yörüngede ilerlerken peşinde küçük toz ve buz bulutları bırakır. Dünya'da bu yörüngeyi kesen bir yörüngeye sahiptir. Bu yörüngeden geçerken, Swift Tuttle'ın bırakmış olduğu bu enkaz kalıntıları atmosferimizden içeriye çok hızlı bir şekilde geçer. Bu geçiş sırasında yoğun sürtünmeden dolayı toz parçaları yanmaya başlar. Bu olaya meteor yağmuru adı verilir. 

Swift Tuttle Yörüngesi

Yörüngede bulunan Swift Tuttle enkazı da ortalama olarak 45km/s hız ile yörüngede ilerlemeye devam eder. Bu nedenle her yılın 10-13 ağustos günleri arasında meteor yağmurunu gözlemlemek mümkün olur.

Peki Swift Tuttle ile yörüngemizin kesişmesi bir tehtid mi?

Evet, yörüngelerimizin kesişiyor olması, Swift Tuttle adlı kuyruklu yıldızı potansiyel bir tehtid olarak görmemize neden oluyor. Bundan  sonraki en yakın geçiş 14 Ağustos 2126'dır. Bazı resmi olmayan kaynaklara göre bu tarihte Swift Tuttle'ın dünyaya çarpma tehlikesi bulunuyor. Ancak resmi kaynakların olmaması nedeniyle bu konuya ilişkin herhangi bir kaynak bulunmamaktadır.

Emre AKKAYA
Yönetici / 81 Yazı / 2,5M Okunma

1992 Ankara doğumlu. Yazılımcı ve amatör astronom. Araştırmayı ve bilgi paylaşmayı sever..


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST