Loading

Bisiklet, Çevre ve Kadın

Carraro Bisiklet

Bisiklet, çocuklara karne hediyesi olarak verilen ya da nostaljik gezi olsun diye kullanılan bir durumdayken günümüzde artık bir çok insanın sosyal aktivite, spor ve ulaşım aracı olarak kullandığı bir duruma gelmiştir. Akaryakıt fiyatlarının artış göstermesi, ulaşım araçlarına yapılan zamlar insanları alternatif ulaşıma yönlendirdi. İşe gidip gelirken bisiklet kullanan insanların sayısı günden güne artıyor. Kimimiz 2-3 km, kimimiz 15-20 km yol gidiyoruz. Böylece gün içinde spor da yapmış oluyoruz. Ayrıca toplu taşımalarda balık istifi gibi yolculuk yapmaktan kurtuluyoruz. Tabii en keyiflisi trafikte bekleyen araçların yanından bisikletle geçmek olsa gerek :) Bir de günün yorgunluğunu ve stresini atmak için iş çıkışı sahilde pedallayıp deniz havası almaya, hafta sonu ormana piknik yapmaya, hatta ve hatta İstanbul'un egzozlu havasından ve gürültüsünden biraz uzaklaşmak isteyenler hafta sonları bisiklete atlayıp İstanbul çevresinde bulunan sakin yerlere kamp yapmaya da gidiyorlar. 

Bisikleti hayatının merkezine koyan insanlar neredeyse her gün bisikletle yollarda. Ama bu yollar nasıl yollar biraz da bundan bahsedelim. Ülkemize bakacak olursak son zamanlarda bisiklet yolu yapımında artışlar gözlenmektedir. Yol yapılıyor iyi hoş ama bu yollar hakkında vatandaş bilgilendiriliyor mu? Her zaman olduğu gibi yine burada da kurallar çiğneniyor. Bisiklet yollarına park eden otomobiller mi dersin, mısır tezgahlarını kurup gel gel gel diye bağıran seyyar satıcılar mı dersin, oltasına yemini bisiklet yolunda takan vatandaş mı dersin, tekeri olmayan insanlar mı dersin daha neler neler. Yaya yolu varken bisiklet yolundan yürümek insanları cezbediyor sanırım. Aaa mavi yol hadi buradan yürüyelim diyorlar herhalde :)  Bu durumda ben yolda karşıma çıkan her bireyi uyarıyorum. Bazıları çok utanıyor ve hemen yoldan çekiliyor siz de deneyin :)

Bisiklet kullanımı hava kirliliği, karbon salımı, trafik, gürültü gibi birçok soruna çözüm olan önemli bir araçtır. Yol yapımı düşük maliyetli olmasından dolayı devlet açısından da olumlu bir durumdur. Tabii daha çok otoyol yapmak trafiğe çözüm olur mantığıyla hareket etmezlerse :) 

Ülkemizde bisiklet yolu olmayan yerlerde güvenli bir şekilde bisiklet sürmek pek de mümkün değil. Şoförler bisiklet kullananları karınca gibi gördükleri için ne frene basmak ne kapı açarken dikkat etmek ne de aradaki mesafeyi korumak gibi bir girişimleri olmuyor. Bu da birçok bisikletli ölümüne neden oluyor. Vatandaşları bu konuda bilinçlendirmek için birçok bisiklet dernekleri, kolektifler, STK'lar ellerinden geleni yapıyorlar ama devlet eliyle yapılması her zaman daha büyük bir kitleye ulaşması demektir. Bu konuda bazı ilçe belediye başkanlarının bisikleti teşvik etmek adına çabaları var. Örneğin İstanbul'da Zeytinburnu belediye başkanı Murat Aydın radikal bir karar alarak makam aracı kullanmak yerine bisiklet kullanmaya başladı. Belediye çalışanlarına da bisiklet dağıtarak onların da bisiklet sürmesine olanak sağladı. 132 günde 19 bin 173 litre yakıt tasarrufu elde ettiklerini yani 132 bin 486 TL devletin kasasına kaldığını söyledi. Diğer bir örnek ise "Benzin değil bizlerin yağlarını yakıyor" diyen Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci makam aracı yerine bisiklet kullanmaya başlamıştır. Darısı diğer belediye başkanlarına :)

Bisiklet benim için özgürlüğün ve cesaretin simgesidir. Çünkü kimseye muhtaç olmadan bisikletle istediğim yere gidebilme özgürlüğüne sahibim. Önceleri erkek sporu olarak görülüyordu ve kadının bisiklete binmesi toplum tarafından ayıplanıyordu. Şimdi toplum algısı biraz daha değişti. Ama yine de erkeklerin kadınlar üzerinde baskı kurduğu durumlar var. Kadın bisiklete binemez ya da binse de şunu giyme bunu giy gibi baskılar, yolda kadın bisikletçileri sıkıştıran erkek şoförler ne yazık ki mevcuttur. Bize düşen ilk olarak çevremizdeki insanları bu konuda bilinçlendirmek ve sonra toplumu bilinçlendirmek için çalışmalarda bulunmak.

Son olarak havaların erken kararması ile benim de yakındığım konulardan biri karanlıkta bisiklet sürmek. Gündüz bile güvenli bisiklet süremediğimiz yollar gece daha tehlikeli olabiliyor. Bu durumda kısa bir hatırlatma yapmak isterim. İstanbul'da yaşayanlara katlanır olmayan bisikletler için otobüslerde taşıma kurallarını hatırlatayım. 

Bisikletli yolcular, bisiklet aparatlı otobüsleri gün boyu,

Diğer tüm otobüslerde, 10:00-16:00 ve 22:00-06:00 

Metrobüsler 10:00-16:00 ve 22:00-06:00 

Metro ve Tramvay 06:00-07:00, 09:00-16:00 ve 20:00-00:00

Tünel 07:00-22:45

Dentur – Turyol 06:00-01:00  

Şehir Hatları Vapur 06:00-00:00 saatlerinde ek ücret ödemeden seyahat edebilirler.

 

Öyleyse ne diyoruz; 

"ARABADAN İN BİSİKLETE BİN"

Melike Nur Bozdemir
Standart Üye / 4 Yazı / 15,4K Okunma

Bisiklet Seven Kadın

Emre AKKAYA 19 Eylül 2018 - 15:03:55

Yanıtla

Bisiklet konusunda her geçen gün toplumun daha da duyarlı olduğunu görüyorum. Ancak katetmemiz gereken çok yol var :)


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST